ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΑΣ: Πολύτιμες συμβουλές για υγιεινή διατροφή παιδιών και εφήβων σχολικής ηλικίας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Ο Α΄Αντιπρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας Δρ Ηλίας Ελ. Μάκρας, γενικός ιατρός, δίνει πολύτιμες και πρακτικές συμβουλές για υγιεινή διατροφή, παιδιών και εφήβων

- Δείτε πως θα «θωρακίσετε» την υγεία των παιδιών σας 

Αναφερόμενος στα παιδιά της σχολικής ηλικίας (δημοτικό-γυμνάσιο-λύκειο), περίοδος κατά την οποία διαμορφώνεται το σωματικό και ψυχικό οικοδόμημα του ατόμου, θα προσπαθήσω να συμβουλεύσω με νηφάλιο τρόπο, χωρίς ακρότητες, την διατροφική συμπεριφορά που πρέπει να ακολουθείται και η οποία θα τους θωρακίσει την υγεία ισοβίως.

Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, πρωτεύοντα ρόλο έχουν οι γονείς και το σχολείο, οπότε οι παραινέσεις μου απευθύνονται πρωτίστως σε αυτούς και φέρουν τεράστια ευθύνη !

Πέντε γεύματα πρέπει να διανέμονται κατά την διάρκεια του 24ώρου:

Πρωινό καλό - Δεκατιανό μικρό - Μεσημεριανό πλούσιο - Απογευματινό μικρό - Βραδινό μέτριο.

Δεν θα σταθώ σε γραμμάρια και σε περιττές λεπτομέρειες που κουράζουν, χλευάζονται και τελικά δεν τηρούνται. Θα καταγράψω τα είδη των τροφών και το περιεχόμενό τους, που πρέπει να αποφεύγονται, χωρίς να αποκλείω την ευνόητη εξαίρεση σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις.

*ΟΧΙ : Ζάχαρη, αλάτι, συντηρητικά, λίπη, βελτιωτικά γεύσης, υδρογονωμένα λιπαρά, χρωστικές, αναψυκτικά, καφές. Προτιμούμε το ελαφρύ καλό τσάι, ως ρόφημα και αναψυκτικό.

*Τα γλυκά, σε μικρές ποσότητες, με αγνά υλικά, δηλαδή μέλι, λίγη ακατέργαστη ζάχαρη ή στέβια, εξαιρετικής ποιότητος κακάο και σοκολάτας, φυτικό ή ζωικό βούτυρο, φρέσκα βιολογικά αυγά και γάλα.

*Τα ζυμαρικά και γενικά οι ζύμες, από εξαιρετικής ποιότητος πρώτη ύλη. Το ψωμί με προζύμι, από αγνό αλεύρι ολικής άλεσης, χωρίς πρόσθετα !

*Το ρύζι και τα όσπρια, αρίστης ποιότητος, φυσικής περιποίησης και ει δυνατόν βιολογικά.

*Οι ζωικές τροφές, χωρίς εμφανές λίπος πέτσες και χημικές επεξεργασίες και ει δυνατόν βιολογικά.

*Τα φρούτα εποχής και αν είναι δυνατόν βιολογικά.

*Τα λαχανικά φρέσκα ή καλοκατεψυγμένα και αν είναι δυνατόν βιολογικά.

*Οι χυμοί φρούτων και λαχανικών φρέσκοι σπιτικοί ή και συσκευασμένοι αρίστης ποιότητας, χωρίς συντηρητικά, πρόσθετη ζάχαρη και εμπλουτισμένους με φυτικές ίνες.

*Ξηροί καρποί, εγχώριας παραγωγής,ανάλατοι και άψητοι.

*Μυρωδικά και μπαχαρικά άφθονα.

* Το χρυσάφι της Ελλάδας, το ελαιόλαδο, σχεδόν παντού.

ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ !

Οι μαμάδες να σηκώσουν τα μανίκια, να βάλουν την ποδιά τους, να αναπτύξουν την φαντασία τους, μεταλαμπαδεύοντας την συμπαντική αγάπη τους και μέσω της τροφής.

Με αυτόν τον τρόπο, θα ελαχιστοποιήσουν τα ταχυφαγεία και θα μεγαλώνουν τα παιδιά τους σύμφωνα με το αρχαίο ρητό : "Νους υγιής εν σώματι υγιή". Τονίζω ότι η εξαίρεση δεν αθετεί, αλλά επιβεβαιώνει τον κανόνα που θα σφραγίσει την υγεία, μαζί με άλλες παραμέτρους, της ζωής των παιδιών σας.

br