ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2015: Έτσι θα υπολογίσετε τα μόρια εισαγωγής

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πανελλήνιες 2015: Με το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας την προσεχή Τρίτη πέφτει και τυπικά η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων μετά τα μαθήματα ιστορίας (θεωρητική κατεύθυνση) και φυσικής (θετική και τεχνολογική κατεύθυνση) που διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι. Στο μυαλό όλων, πλέον, βρίσκεται στην βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν, προκειμένου να πετύχουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για να γίνει δυνατός ο υπολογισμός των Μορίων Εισαγωγής που συγκεντρώνει ο κάθε υποψήφιος στις πανελλήνιες εξετάσεις χρειάζεται:

Α. Να πολλαπλασιαστεί ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης (ΓΒΠ) με το συντελεστή 8.

Β1. Να πολλαπλασιαστεί ο Βαθμός Πρόσβασης (ΒΠ) του κυρίου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας με τον αντίστοιχο συντελεστή. (Συντελεστής 1,3 για το επιστημονικό πεδίο της κατεύθυνσης. Συντελεστής 0,7 για οποιοδήποτε άλλο επιστημονικό πεδίο)

Β2. Να πολλαπλασιαστεί ο Βαθμός Πρόσβασης (ΒΠ) του δεύτερου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας με τον αντίστοιχο συντελεστή. (Συντελεστής 0,9 για το επιστημονικό πεδίο της κατεύθυνσης. Συντελεστής 0,4 για οποιοδήποτε άλλο επιστημονικό πεδίο)

Γ. Να προστεθούν τα τρία γινόμενα που προέκυψαν από τους προηγούμενους υπολογισμούς στα στάδια Α, Β1 και Β2.

Το τελικό άθροισμα το πολλαπλασιάζουμε με το 100, ώστε να προκύψουν τα Μόρια Εισαγωγής.

Για τους υποψήφιους της θεωρητικής κατεύθυνσης οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο, είναι:

1a1a1

Για τους υποψήφιους της θετικής κατεύθυνσης οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο, είναι:

1a1a2

Για τους υποψήφιους της τεχνολογικής κατεύθυνσης οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο, είναι:

1a1a3

Για τον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων ΕΠΑΛ (Ομάδας Α) που διεκδικούν την εισαγωγή τους στις σχολές του πίνακα ΙΙ, ισχύουν οι εξής συντελεστές βαρύτητας κατά εξεταζόμενο μάθημα ως ακολούθως:
- για το μάθημα των Μαθηματικών συντελεστής 1,5
- για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας συντελεστής 1,5.
- για το α’ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5
- για το β’ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5
- για το ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας συντελεστής 2
- για το ειδικό μάθημα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο ο μέσος όρος με συντελεστή 2

Το σύνολο των μορίων που λαμβάνεται υπόψη για την επιλογή των εισαγομένων προκύπτει από το άθροισμα των γινομένων των βαθμών των ανωτέρω μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές. Βαθμός μαθήματος είναι το άθροισμα του βαθμού των δύο βαθμολογητών στην κλίμακα (1 – 100) ή το άθροισμα των δύο μεγαλύτερων βαθμών σε περίπτωση αναβαθμολόγησης, αν η διαφορά βαθμολογίας είναι μεγαλύτερη των δώδεκα (12) μονάδων. Προκειμένου για τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, ο υποψήφιος πρέπει να έχει επιτύχει βαθμό στο ειδικό μάθημα ή στα ειδικά μαθήματα (Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο) στο καθένα ξεχωριστά, τουλάχιστον το μισό της βαθμολογικής κλίμακας για να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Αν υποτεθεί ότι κάποιος υποψήφιος ημερήσιου ΕΠΑΛ πετύχει βαθμό στα Μαθηματικά 150, στη Νεοελληνική Γλώσσα 120, στo ένα μάθημα ειδικότητας 130 και στο άλλο 170, στο Ελεύθερο Σχέδιο 125, στο Γραμμικό Σχέδιο 135, Αγγλικά 150 τα μόρια που θα ληφθούν υπόψη για την επιλογή είναι:

Α) Για τα τμήματα για τα οποία δεν απαιτείται ειδικό μάθημα, το σύνολο μορίων θα προκύψει ως εξής:
Μαθηματικά:150 Χ συντελεστή 1,5=225
Νεοελληνική Γλώσσα:120Χ 1,5=180
Μάθημα Ειδικότητας:130 Χ 3,5=455
Μάθημα Ειδικότητας:170 Χ 3,5=595
Συνολικός αριθμός μορίων:225+180+455+595=1455 (με άριστα τα 2000 μόρια)

Β) Για τα τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ξένη γλώσσα π.χ Αγγλικά στο ανωτέρω σύνολο θα προστεθούν και τα μόρια από το ειδικό μάθημα που προκύπτουν ως εξής:

Αγγλικά:150 Χ 2=300
Συνολικός αριθμός μορίων:1455+300=1755(με άριστα τα 2400 μόρια)

Γ) Για τα τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο στο ανωτέρω σύνολο θα προστεθούν και τα μόρια από το ειδικό μάθημα που προκύπτουν ως εξής:
Ελεύθερο Σχέδιο 125
Γραμμικό Σχέδιο 135
Μέσος όρος Χ 2= 130 Χ 2 =260
Συνολικός αριθμός μορίων:1455+260=1715 (με άριστα τα 2400 μόρια)
Σημειώνεται ότι για τους υποψήφιους εσπερινού ΕΠΑΛ που εξετάζονται στα δύο μαθήματα γενικής παιδείας με την ίδια βαθμολογία το σύνολο μορίων προκύπτει ως εξής:
Μαθηματικά:150 Χ 1,5=225
Νεοελληνική Γλώσσα:120 Χ1,5=180
Συνολικός αριθμός μορίων:225+180=405 (με άριστα τα 600 μόρια)
Για τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση στα παραπάνω ειδικά μαθήματα το σύνολο μορίων διαμορφώνεται σε 405+300=705 και 405+260=665 αντίστοιχα (με άριστα τα 1000 μόρια)

Tι πρέπει να γνωρίζετε για το μηχανογραφικό δελτίο

Στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικών Λύκείων (ΕΠΑΛ), στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση- δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.

Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.