ΒΑΣΕΙΣ 2015: Αγωνία Τέλος – Δείτε πότε ανακοινώνονται


Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση καθώς αύριο Τετάρτη 26 Αυγούστου στις 10 το πρωί ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής.

Αύριο Τετάρτη 26 Αυγούστου αναμένεται το Υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει επίσημα τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Το madata.gr για ένατη συνεχόμενη χρονιά θα σας μεταδώσει όλα όσα σας ενδιαφέρουν: στατιστικά, στοιχεία, συγκριτικούς πίνακες και χρηστικές οδηγίες για τους νέους φοιτητές και σπουδαστές. Μεγάλο ρόλο φαίνεται ότι θα παίξει η επιλογή αρκετών υποψηφίων να δηλώσουν σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους, κυρίως λόγω του νέου νομοθετικού πλαισίου, που περιορίζει τον αριθμό δικαιούχων μετεγγραφών.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγάλη πτώση στις περισσότερες σχολές, αλλά και σε κάποιες σχολές της περιφέρειας, όπου αναμένεται να υπάρξουν ακόμη και κενές θέσεις.

Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στις σχολές της περιφέρειας, ενώ πιο συγκρατημένη θα είναι η πτώση στις σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων. Αισθητή θα είναι η πτώση και στις περιζήτητες σχολές (Ιατρικές, Νομικές κλπ), αλλά και στις σχολές μεσαίας ζήτησης. Αντίθετα, σε κάποιες χαμηλόβαθμες σχολές δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί και άνοδος.

Οι παράγοντες που επέδρασαν πτωτικά ήταν η δυσκολία των θεμάτων στις φετινές εξετάσεις, αλλά και η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές που θα μειώσει δραματικά τον αριθμό τους. Η οικονομική κρίση εξάλλου απέτρεψε πολλούς υποψηφίους να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Κι αυτοί πάντως που θα επιτύχουν σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν άμεσα τον τόπο των σπουδών τους καθώς από φέτος ισχύει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής. Οι επιτυχόντες δεν έχουν παρά να εισέλθουν από τον υπολογιστή τους με τον ειδικό κωδικό τους στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες. Στη συνέχεια βέβαια, θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι εγγραφές αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, προβλέπεται μικρή άνοδος στις σχολές που κινούνται στα 11.000 με 13.000 μόρια. Συγκεκριμένα, οι χαμηλές βαθμολογίες των υποψηφίων σε μαθήματα κατεύθυνσης, όπως τα Αρχαία, τα Μαθηματικά και η Φυσική, που έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, αποτελούν έναν από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν τις βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με πέρυσι.

Σχετικά πιο περιορισμένη αναμένεται η υποχώρηση μόνο στο 5ο πεδίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κρίσιμα μαθήματα εφέτος οι αριστούχοι θα είναι κατά 50% λιγότεροι από την περυσινή χρονιά.

Πάντως οι θεαματικές πτώσεις των βάσεων αφορούν κυρίως τις υψηλής ζήτησης και τις μεσαίες σχολές των ΑΕΙ της χώρας. Επίσης, όπως φαίνεται, η πτώση των βάσεων θα είναι εντυπωσιακή σε τμήματα της επαρχίας που έχουν ομοειδή τους τμήματα στα αστικά κέντρα καθώς οι «μετακινήσεις» μειώνονται δραστικά λόγω μείωσης των δικαιούχων μετεγγραφών.

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των βάσεων οι επιτυχόντες θα κληθούν να κάνουν την εγγραφή τους στη σχολή που πέτυχαν ηλεκτρονικά χωρίς να απευθυνθούν στις σχολές που έχουν εισαχθεί

Το υπουργείο Παιδείας ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των βάσεων θα πρέπει σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα του Υπουργείου να καταχωρήσουν τις αιτήσεις εγγραφής τους. Στη συνέχεια οι επιτυχόντες θα πρέπει να εκτυπώσουν την αίτηση προεγγραφής και μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα αποστείλουν ή θα τα προσκομίσουν στην σχολή τους. Μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών στα τμήματα και τις σχολές επιτυχίας τους θα ξεκινήσει η διαδικασία αιτήσεων μετεγγραφών από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο και από ΤΕΙ σε ΤΕΙ.

Πηγή: madata.gr