Η επέτειος του Πολυτεχνείου στην Ολομέλεια της Βουλής

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αναφορές στην επέτειο του Πολυτεχνείου έγιναν στη Βουλή κατά την σύντομη συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία συζήτησε μόνο δύο ερωτήσεις βουλευτών.

«Κάθε εποχή χρειάζεται τις δικές της εξεγέρσεις, τη δική της αφύπνιση. Μέσα στην οικονομική και ευρύτερα κοινωνική κρίση που βιώνουμε αυτήν την εποχή χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ σύμπνοια και συμπαράταξη όλου του ελληνικού λαού, σύνεση και αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «είναι πατριωτικό καθήκον όλων μας, τιμώντας αυτούς που αγωνίστηκαν και τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στο Πολυτεχνείο, να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας, να ξεπεράσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και να δώσουμε στους νέους μας τις ευκαιρίες που τους αξίζουν».

Επίσης ο κ. Μαρκογιαννάκης υπενθύμισε πως «ο Ελευθέριος Βενιζέλος είπε κάποτε: “Ένα έθνος χωρίς επαναστατημένα νιάτα είναι χαμένο”. Τα ελληνικά νιάτα στο Πολυτεχνείο αντιστάθηκαν στη βία, στην ανελευθερία και στην καταπίεση, με ανάχωμα την πίστη τους στα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Οι νέοι του Πολυτεχνείου είχαν όνομα, είχαν ταυτότητα, είχαν φωνή και υπηρέτησαν συλλογικές αξίες, αλλά ποτέ δεν οχυρώθηκαν πίσω από την ανωνυμία του πλήθους. Αυτήν την κριτική και εποικοδομητική επαναστατικότητα αποζητούμε από τους νέους και σήμερα, μια επαναστατικότητα που υπηρετεί το σεβασμό των κοινοβουλευτικών αξιών, των θεσμών και που αρθρώνει με  δημοκρατικά μέσα την αντίθεσή της σε κάθε οπισθοδρόμηση».

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης και αναστοχασμού πάντα και διαχρονικά, εδώ και σαράντα ένα χρόνια. Η μάχη για τη Δημοκρατία δεν σταματά ποτέ. Η Δημοκρατία δεν είναι στόχος μία και έξω, αλλά είναι ένας συνεχής αγώνας για να γίνει αυτή πιο καλή, πιο βαθιά, πιο ώριμη, πιο περιεκτική», υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ακόμη πρόσθεσε πως «η υπεράσπιση της Δημοκρατίας παραμένει ένα μεγάλο ζητούμενο για να μπορέσει το πολιτικό σύστημα να συνεννοηθεί στα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα, να δουλέψουν οι θεσμοί και η Δικαιοσύνη προς όφελος των πολλών και να μειωθούν οι ανισότητες, ώστε να στηριχθούν οι φτωχοί Έλληνες και η αγωνιζόμενη μεσαία τάξη. Πρέπει να βάλουμε τις βάσεις, λοιπόν, με αφορμή και τη σημερινή μέρα και τη συγκυρία, για μια νέα εθνική πολιτική συμφωνία».

«Ως μέλος της γενιάς του Πολυτεχνείου θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, γιατί αυτή η γενιά, οι δεξιοί, αλλά περισσότερο οι αριστεροί προδώσαμε τις ελπίδες, τα όνειρα και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Καλαντζής.

«Πράγματι γεγονός ότι πολλά από τα αιτήματα της εποχής εκείνης του Πολυτεχνείου, δυστυχώς, παραμένουν σήμερα επίκαιρα», επεσήμανε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Θόδωρος Παραστρατίδης.