Επανάσταση 1821: Ο οπλαρχηγός που μύησε τα περισσότερα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και έπεσε ηρωικά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Αναγνωσταράς, αν και το όνομα του δεν είναι και τόσο γνωστό στις μέρες μας, ήταν σπουδαίος Έλληνας οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Γεννήθηκε στην Πολιανή Μεσσηνίας το 1760. Ονομαζόταν Χρήστος Παπαγεωργίου αλλά επειδή ήταν μεγάλου αναστήματος και ήταν «αναγνώστης» στην εκκλησία τον ονόμαζαν Αναγνωσταρά. Ο ίδιος υπέγραφε σαν Αναγνώστης Παπαγεωργίου. Ασχολήθηκε με το εμπόριο επειδή όμως σκότωσε σε καυγά έναν προεστό έφυγε στα βουνά και έγινε κλέφτης.

Συνεργάστηκε με τους Ρώσους, τους Γάλλους και τους Άγγλους που είχαν διαδοχικά τον έλεγχο των Επτανήσων και χρημάτισε εκεί ως ταγματάρχης. Ήταν περίφημος για την ικανότητά του να πείθει.

Το 1817 ο Αναγνωσταράς μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και πραγματοποίησε περιοδείες στη Μακεδονία για τη μύηση νέων μελών. Και σε άλλες περιοχές μύησε πολλούς Έλληνες, ανάμεσά στους οποίους ήταν και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Ακόμη, πήγε στα νησιά Ύδρα και Σπέτσες για να διαδώσει τις ιδέες της επανάστασης.

Έμεινε στην ιστορία της Φιλικής Εταιρείας ως ο άνθρωπος που μύησε τα περισσότερα μέλη της, ενώ είχε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του Αγώνα στην Πελοπόννησο.

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και σε αυτόν. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες και παρακίνησε τους κατοίκους γενικεύοντας την επανάσταση στις επαρχίες Τριφυλίας και Ολυμπίας. Σημαντική ήταν και η συμβολή του στην πολιορκία και απελευθέρωση της Τριπολιτσάς στις 23 Σεπτεμβρίου 1821.

Αργότερα αναμείχτηκε στα πολιτικά πράγματα. Επί κυβερνήσεως του Γ. Κουντουριώτη έγινε Υπουργός Πολέμου και με αυτό το αξίωμα εκστράτευσε το 1825 εναντίον του Ιμπραήμ Πασά.

Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 8 Μαΐου 1825 καθώς υπεράσπιζε το νησί της Σφακτηρίας στο Ναυαρίνο, όταν οι Αιγύπτιοι έκαναν εισβολή για την πολιορκία του Νεοκάστρου.

Η Ελληνική Πολιτεία τον τίμησε μετά θάνατον με τον βαθμό του Στρατηγού.

Το 2021, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας και της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, ζωγραφίστηκε σε τοίχο κοντά στον Ι.Ν. Αγίων Αποστόλων (εκεί όπου έγινε η δοξολογία της Απελευθέρωσης της πόλης στις 23 Μαρτίου 1821), ένα επετειακό γκράφιτι, στο οποίο εικονίζεται ο Αναγνωσταράς με το σπαθί, πάνω από τις μορφές των Παπαφλέσσα, Νικηταρά, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.