Αρεόπολη: Τιμήθηκε η 201η επέτειος της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης στη Μάνη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης κατά την διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, οι πενθήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της κήρυξης της Επανάστασης από τους Μανιάτες πρόκριτους (17 Μαρτίου 1821).

Ήταν η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας, που οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά με την παρουσία πολλών φορέων και πλήθους κόσμου.

Το επετειακό πρόγραμμα κορυφώθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη με την δοξολογία στον Ι.Ν. Ταξιαρχών, την αναπαράσταση του όρκου των Μανιατών, την παρέλαση στην οποία στην οποία συμμετείχαν δεκάδες σωματεία και τις καταθέσεις στεφάνων στον αδριάντα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις είχε η Ένωση Απανταχού Μανιατών "Η Μάνη".

Το Δελτίο Τύπου της Ένωσης

"Επιτέλους μετά από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκαν με τη μεγαλοπρέπεια που τους αρμόζει οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης και εορτασμού για την Έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα στις 17 Μαρτίου 1821 από τη Μάνη.

Η Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη» όπως πάντα συμμετείχε με μεγάλη αντιπροσωπεία του Διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου που αποτελούνταν από τους Δήμητρα Κούβαρη, Πάνο Βλαχουτσάκο, Άντζη Ξιφαρά, Δαμιανό Γεωργιάκο, Κατερίνα Μανωλάκου, Χαρούλα Σούμπαση, Γιώργο Χορβαλάκο, Γιώργο Κούζιλο, Σοφία Τσιριγώτη, Μαρία Βουγιουκλάκη, Ηλία Σωτηρόπουλο, Γιώργο Κοτζαμάνη, Κώστα Αλέπη, Γιάννη Μπαρμπαγιάννη. Επίσης, σημαντική και πολυάριθμη ήταν και η συμμετοχή από το χορευτικό μας τμήμα υπό την καθοδήγηση του εθελοντή χοροδιδασκάλου Πέτρου Κάρλε.

Την παραμονή της επετείου πραγματοποιήθηκε τιμητική κατάθεση στεφάνου από την πρόεδρό μας Δήμητρα Κούβαρη και στη συνέχεια το χορευτικό μας τμήμα παρουσίασε χορούς από τον τόπο μας στο Κλειστό Γυμναστήριο Αρεόπολης.

Σήμερα, είχαμε την τιμή να κλείσουμε την παρέλαση στην Πλατεία Αθανάτων της Αρεόπολης, ως ο ιστορικότερος και πολυπληθέστερος σύλλογος Μανιατών.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Ανατολικής Μάνης και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και φυσικά τη μόνιμη και διαρκή συνεργασία.

Αρεόπολη 17 Μαρτίου 1821

Οι Μανιάτες οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στην Τσίμοβα (Αρεόπολη) που ήταν η πρωτεύουσα των Μαυρομιχαλαίων τις 17 Μαρτίου του 1821 και «συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τούρκων». Οι οπλαρχηγοί στη θέση «Κοτρώνι» ύψωσαν την πρώτη επαναστατική σημαία πέντε μέρες πριν την έναρξη της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821.

Η σημαία από λευκό ύφασμα, με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο, στην επάνω πλευρά έγαρφε «Νίκη ή Θάνατος» και στην κάτω «Ταν ή επί Τας». Η σημαία ευλογήθηκε από τους ιερείς και όλοι οι αρχηγοί, με προεξάρχοντα τον Κατσάκο Μαυρομιχάλη, ορκίσθηκαν γονυπετείς ότι ενωμένοι θα αγωνιστούν για την ελευθερία του έθνους.

Ζήτω η Ελλάς!

Ζήτω η Μάνη!

Νίκη ή Θάνατος!"