Το πρωινό της 21ης Μαρτίου 2020, ημέρα που έφυγε από τη ζωή το δεύτερο παιδί του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου, η έξι μηνών Ίριδα, η τοπική αστυνομία κατέγραψε το συμβάν και τις σχετικές ενέργειές της φέρνει στο φως η εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Όταν ενημερώθηκε η αστυνομία ότι υπάρχει ενδεχόμενο αιφνίδιου θανάτου βρέφους και έφτασε στο σπίτι της οδού Μπιζανίου, το βρήκε κλειστό, καθώς το ΕΚΑΒ είχε ήδη πάει και παραλάβει την Ίριδα για να τη μεταφέρει στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων.
Εκεί πήγαν στη συνέχεια και οι άνδρες της αστυνομίας, όπου ενημερώθηκαν για τον θάνατο του βρέφους. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η ιατρός-επιμελήτρια κατά την μακροσκοπική εξέταση δεν εντόπισε κάτι «ύποπτο» στην Ίριδα που να παραπέμπει σε εγκληματική ενέργεια.
Παρόλα αυτά και σύμφωνα με το πρωτόκολλο, διαβιβάστηκε έγγραφως η αστυνομική παραγγελία για τη διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης, κατόπιν επικοινωνίας με την προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα.
Η ΕΛ.ΑΣ. το μεσημέρι της ίδιας ημέρας προχώρησε στην καταγραφή της κατάθεσης της Δήμητρας Πισπιρίγκου, αδελφής της μητέρας του βρέφους, η οποία και είχε βρει την Ίριδα χωρίς τις αισθήσεις της μέσα στην κούνια της.
«Πιάνω το παιδί και ήταν παγωμένη, δεν έβλεπα να ανασαίνει και κατάλαβα ότι κάτι είχε γίνει. Ανάβω το φως και βλέπω μελανά τα χείλια της. Ήταν ό,τι πιο σοκαριστικό έχω ζήσει στη ζωή μου. Έπιασα το παιδί ασυναίσθητα και το έφερα από εδώ στη Ρούλα και ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που κατάλαβα ότι τα χέρια μου τρέμανε. Αφήσαμε το παιδί κάτω και ξεκινήσαμε ΚΑΡΠΑ και πήραμε και το ΕΚΑΒ…» κατέθεσε τότε μεταξύ άλλων η Δήμητρα Πισπιρίγκου.
Η αδελφή της 33χρονης μητέρας παρέδωσε λίγες ώρες αργότερα στους αστυνομικούς (και αυτοί με τη σειρά τους στη Σήμανση) ένα πανάκι με αίμα που είπε πως βρήκε η Ρούλα Πισπιρίγκου στην κούνια, ενώ ακολουθεί τα επόμενα 24ωρα αυτοψία και φωτογράφηση του δωματίου της Ίριδας.
Τον Ιούλιο του 2021 έφτασε στα χέρια των αστυνομικών η ιατροδικαστική εξέταση που έκανε η Αγγελική Τσιόλα στη σορό του βρέφους και ακολούθησε γονιδιακός έλεγχος (μιας και ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας που πέθαινε), ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου 2022 με αρνητικό αποτέλεσμα.
Το «κλειδί»;
Όπως γράφουν «Τα Νέα» πάντως, ο θάνατος της Ίριδας μπορεί να είναι και το «κλειδί» που θα «αναγκάσει» τη Ρούλα Πισπιρίγκου «να σταματήσει την αρνητική στάση της και να στρέψει προς μια ομολογία της εγκληματικής δράσης της με θύματα ίσως και όλα τα παιδιά της».
Οι αστυνομικές και δικαστικές πηγές της εφημερίδας, θεωρούν πως στην αναθεώρηση των ευρημάτων και της ιατροδικαστικής εξέτασης του βρέφους, είναι πιθανόν να βρεθούν ίχνη εγκληματικής ενέργειας, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση «αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον, όχι μόνο της 33χρονης, αλλά και της αδελφής της που βρισκόταν επίσης στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη τις κρίσιμες ώρες που βρέθηκε νεκρή η Ίρις».
Μάλιστα, λένε πως και στην περίπτωση της 3,5 ετών Μαλένας, το παιδί που πέθανε πρώτο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τον Απρίλιο του 2021, μπορεί να ισχύει το ίδιο, να υπάρχουν δηλαδή στοιχεία πως ο αιφνίδιος θάνατός του προήλθε από ανθρώπινο χέρι.
Στην Αθήνα και οι τρεις φάκελοι
Στα χέρια τριών Εισαγγελέων Πρωτοδικών της Αθήνας βρίσκονται πλέον οι φάκελοι των τριών κοριτσιών, της Μαλένας, της Ίριδας και της Τζωρτζίνας και ο καθένας από αυτούς θα ασχοληθεί ξεχωριστά με την υπόθεση του κάθε παιδιού.
Η νέα κατεπείγουσα έρευνα που διετάχθη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, θα πραγματοποιηθεί υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.
Θα εξεταστούν οι ιατρικοί φάκελοι και θα ληφθούν καταθέσεις από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που ασχολήθηκε με τα παιδιά, ενώ θα γίνει ιατρική επανεξέταση όλων των ευρημάτων και των οργάνων που έχουν διατηρηθεί.
newsbreak.gr
Διαβάστε επίσης:
Σε κατάσταση υστερίας η Ρούλα όταν έμαθε ότι προφυλακίζεται-την έσερναν οι αστυνομικοί