O ηθοποιός Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης μιλά στο PIRAEUS PRESS

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Επιμέλεια παράστασης Τσιαούση Δήμητρα

Συναντήσαμε τον ηθοποιό Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη με αφορμή την παράσταση Interview που παρατείνει τις παραστάσεις στο Θέατρο Αλκμήνη έως τις 30 Απριλίου. Ο ίδιος, υποδυόμενος τον ήρωα με τον αριθμό 14, μας μιλά για το «επίκαιρον» της παράστασης, την σημερινή εργοδοσία, τον ρόλο του…

Η παράσταση θυμίζει τηλεοπτικές εκπομπές παγκοσμίως, με αψεγάδιαστους κριτές και ομάδα υποψηφίων έτοιμων για κάθε πρόκληση. Έχει αντιληφθεί η κοινωνία τη πειραματική δοκιμασία που υποβάλλεται;

Δεν είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία υποβάλλεται σε κάποια πειραματική διαδικασία. Το "πείραμα", αν είναι, έχει επαναληφθεί πολλάκις: Εντατικοποίηση της εργασίας, όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απαιτήσεις, με όσο το δυνατόν χαμηλότερες αμοιβές και τρομοκρατία "μην έχουμε άλλα"... Σας φαίνεται καινούριο όλο αυτό;

Ποιον χαρακτήρα υποδύεστε; Έχετε κοινά γνωρίσματα με τον συνεντευξιαζόμενο;

Υποδύομαι τον 14. Το βιογραφικό του δεν ταιριάζει με το δικό μου, ο τρόπος που λειτουργεί επίσης. Ωστόσο, όπως και όλους τους χαρακτήρες που έχει τύχει να υποδυθώ, τον καταλαβαίνω απολύτως και τον αγαπώ.

Τους ήρωες τους ενώνει και κάτι άλλο ακόμα σημαντικότερο.

Αυτό που συνδέει τους ήρωες είναι μόνο η απεγνωσμένη αναζήτηση μιας θέσης εργασίας;

Τους ήρωες τους ενώνει και κάτι άλλο ακόμα σημαντικότερο: Δεν ελπίζουν σε καμία άλλη διαδικασία, πλην της ατομικής προσπάθειας για την επιβίωση, για την οποία είναι διατεθειμένοι να ποδοπατήσουν τους άλλους αλλά και τον ίδιο τον εαυτό τους. Το ζήτημα κατ' εμέ δεν είναι γιατί η εργοδοσία ασκεί την εξουσία της (δε θα ήταν εργοδοσία αλλιώς) αλλά πώς μπορούν οι εργαζόμενοι να την αντιμετωπίσουν. Εξακριβωμένα η απάντηση δεν βρίσκεται στο δρόμο του ατομισμού και της ιδιώτευσης.

Θαυμάζετε κάτι στους ήρωες του έργου;

Δεν θαυμάζω κάτι σε κανέναν από τους ήρωες του έργου. Κατανοώ ασφαλώς, αλλά δεν θαυμάζω.

Η παράσταση πράγματι παρουσιάζει χαρακτήρες σύμβολα της ελληνικής πραγματικότητας.

Κρύβεται κάποιος συμβολισμός στους αριθμούς που κρατούν οι ήρωες;

Οι αριθμοί δεν έχουν κανέναν συμβολισμό, είναι τυχαία η επιλογή των αριθμών, άλλωστε μιλάμε για μια διαδικασία που όλοι έχουν ένα νούμερο και η "Φωνή" επιλέγει ποιος και ποια θα συμμετάσχει στη συνέντευξη.

Η παράσταση παρουσιάζει κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας ή ακουμπά σε βαθύτερα και πιο μακρινά νερά;

Η παράσταση πράγματι παρουσιάζει χαρακτήρες σύμβολα της ελληνικής πραγματικότητας. Και οι συνεντευξιαζόμενοι/ες και η Φωνή είναι υπαρκτοί άνθρωποι, αν σκεφτούμε καλά, έχουμε σίγουρα στον κύκλο μας κάποιους. Ακόμα και ανθρώπους, σαν τη Φωνή. Δεν υπάρχει κάτι βαθύτερο από την πραγματικότητα: Αρένα αναζήτησης εργασίας, μάχη για την επιβίωση, εκμετάλλευση της ανάγκης προς ίδιον όφελος. Σε τι βαθύτερο νερό να κολυμπήσει κανείς/μια;

σε κάθε άνθρωπο που ζει από την εργασία του, σε κάθε άνθρωπο που ασφυκτιά τις μέρες μας και ψάχνει λύσεις.

Σε ποιο κοινό απευθύνεται η παράσταση;

Η παράσταση απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που ζει από την εργασία του, σε κάθε άνθρωπο που ασφυκτιά τις μέρες μας και ψάχνει λύσεις, σε κάθε άνθρωπο που δεν έχει απεμπολήσει την ανθρώπινη υπόστασή του, αναγνωρίζει την κατάσταση και τις δυσκολίες της και αναρωτιέται αν μπορεί να την αλλάξει. Κι όλο αυτό είναι τόσο βαρύ εντέλει, που το έργο και η παράστασή μας του επιφυλάσσει γέλιο και κωμικές καταστάσεις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.