Πρωτομαγιά: Όσα πρέπει να μάθουν τα παιδιά σας για τη διπλή γιορτή

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το σήμα κατατεθέν της Πρωτομαγιάς είναι το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνουν μικροί και μεγάλοι. Η πρώτη μέρα του Μάη στην Ελλάδα είναι διπλή γιορτή. Εμείς σήμερα θα σας βοηθήσουμε να εξηγήσετε στο παιδί σας ποιο είναι το νόημά της.

Την σημερινή μέρα  γιορτάζεται η εργατική Πρωτομαγιά και δευτερευόντως είναι η γιορτή των λουλουδιών επομένως και της Άνοιξης. Η Πρωτομαγιά σαν γιορτή των εργατών, η γνωστή εργατική Πρωτομαγιά,  ξεκίνησε από την Αμερική και συγκεκριμένα από το Σικάγο το 1886. Οι εργάτες ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας με βασικό τους αίτημα το ωράριο εργασίας να καθιερωθεί στις 8 ώρες. Η εξέγερση αυτή πήρε άσχημη τροπή όταν υπήρξαν εργάτες και αστυνομικοί θύματα. Η παγκόσμια προβολή αυτής της εξέγερσης δημιούργησε τα θεμέλια του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς. Η ίδια καθιερώθηκε εδώ στην Ελλάδα το 1892 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη.

Σαν γιορτή της Άνοιξης έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Ο μήνας Μάιος σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από την ρωμαϊκή θεότητα Μαία (Μάγια) που στα ελληνικά σημαίνει μητέρα και τροφός. Ήταν αφιερωμένος στον θεό Ερμή καθώς και στη θεά της γεωργίας Δήμητρα καθώς και στην κόρη της Περσεφόνη, αφού τον Μάιο έφευγε από τον Άδη και ερχόταν στη γη.


Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σημαίνει επίσης και τον "θάνατο" του χειμώνα και την "νίκη" του καλοκαιριού! Στην αρχαιότητα τα λουλούδια θεωρούνταν ως η ομορφιά των θεών και ότι φέρνουν δύναμη, ευτυχία και υγεία γι'αυτό άλλωστε η μέρα αυτή δεν σταμάτησε πότε να γιορτάζεται!