Tips και διατροφή για δυνατή μνήμη!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μπορεί να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην άσκηση του σώματος μας και στη διατήτηση ενός υγιούς βάρους, αλλά για την εξάσκηση του εγκεφάλου και την ενίσχυση της μνήμης μας έχουμε αναρωτηθεί τι πρέπει να κάνουμε;

Όπως όλα χρειάζεται και αυτό φροντίδα και προσοχή, ώστε αφού δεν μπορούμε να κάνουμε τον χρόνο να μην "περνά από πάνω μας", μπορούμε με έξυπνες και απλές κινήσεις να τον κάνουμε σύμμαχό μας!

Δείτε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε για να μην ξεχνάτε εύκολα και ξεκινήστε από σήμερα:

- Επαρκής ύπνος σε καθημερινή βάση. Περίπου 8 ώρες ύπνου βοηθούν τη μνήμη, αφού τότε "αποθηκεύονται" οι πληροφορίες που παιρνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

- Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας

- Τα κουίζ, οι γρίφοι, οι σπαζοκεφαλιές, τα σταυρόλεξα και τα παιχνίδια με λέξεις θα κρατήσουν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση

- Η μουσική και η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου

- Σωματική άσκηση. H συστηματική σωματική άσκηση διεγείρει την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων και συντελεί στην καλή καρδιακή λειτουργία, η οποία οξυγονώνει σωστά τον εγκέφαλο.

Όσο για τη διατροφή μας, όπως πάντα παίζει και αυτή έναν σημαίνοντα ρόλο:

-H ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση της μνήμης μας, αφού βοηθά στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Έχει διαπιστωθεί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ευεργετική επίδραση στη μνήμη, γιατί οι πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν καταπολεμούν την επιβράδυνση των νοητικών λειτουργιών.

-H καθιέρωση πρωινού ενισχύει την πρόσφατη μνήμη. Tα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό στο σπίτι θεωρείται ότι έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο, πράγμα που οφείλεται στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης.

-Tροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος B (γάλα, γιαούρτι, δημητριακά ολικής αλέσεως) συμβάλλουν στην προστασία από ορισμένα νευρολογικά προβλήματα, όπως είναι και η μειωμένη μνήμη.

-Tέλος, άλλες τροφές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης είναι το μέλι και η ζάχαρη γιατί ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, η οποία θεωρείται το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου. Γι’ αυτό συνήθως στα άτομα που κάνουν πνευματική εργασία συνιστάται η κατανάλωση κάποιων γλυκισμάτων.

Πηγή: healthpro.gr