Τι πρέπει να κάνουμε εάν το αυτοκίνητό μας πιάσει φωτιά!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μικρές συμβουλές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο πυρκαγιάς στο αυτοκίνητό μας.

Η πυρκαγιά της Porsche Cayenne που στοίχισε τη ζωή στον εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» Π. Μαυρίκο, πέρα από τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αυτοκινήτων, όπως και απορίες για το πώς θα αντιδράσουμε σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή.

Καταρχάς να τονίσουμε ό,τι, στα σύγχρονα αυτοκίνητα με τις ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου είναι πολύ δύσκολη ή σπάνια η ανάφλεξη (πυρκαγιά) και αυτό μπορεί να έχει ως βασική αιτία κάποιο βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό σύστημα, ακόμη και τη διαρροή καυσίμου. Ο συνδυασμός των δύο αυτών αιτιών, είναι ευνόητο… εκρηκτικός.

Σε κάθε περίπτωση, σε ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο και ιδίως νέας τεχνολογίας είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο, ενώ και οι κακοτεχνίες από κάποιον που έχει επέμβει στο αυτοκίνητο (π.χ. για την τοποθέτηση συναγερμού ή συστήματος υγραεριοκίνησης) μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ πιθανή αιτία.

Τι κάνουμε όπως στην περίπτωση που συμβεί μας συμβεί το απρόοπτο;

Καταρχάς, θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μη χάσουμε πολύτιμο χρόνο.

-Φροντίζουμε να σταθμεύσουμε ΑΜΕΣΑ και με ασφάλεια το αυτοκίνητό μας.

-Να μην το "εγκλωβίσουμε" και ιδίως την πόρτα του οδηγού στο στηθαίο, προκειμένου η διαφυγή να είναι απρόσκοπτη.

-Κλείνουμε το κλιματιστικό και τους αεραγωγούς για να μην εισέρθει ο δηλητηριώδης καπνός στο εσωτερικό.

-Απενεργοποιούμε την ανάφλεξη του κινητήρα.

-Ξεκλειδώνουμε τις ασφάλειες των θυρών αμέσως για να μην εγκλωβιστούμε.

Αν δεν ανοίγουν (πιθανό ένα βραχυκύκλωμα), με ένα αιχμηρό αντικείμενο (καλό είναι να έχουμε κάτι στο ντουλαπάκι) σπάζουμε το παράθυρο και βγαίνουμε έξω, προσπαθώντας να απελευθερώσουμε και τους επιβάτες (εάν υπάρχουν).

-Τους απομακρύνουμε και εάν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες παίρνουμε τον πυροσβεστήρα που οφείλουμε να έχουμε στο πορτ μπαγάζ του αυτοκινήτου και προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά.

-Αν η φωτιά έχει εξαπλωθεί στο πίσω μέρος τους αυτοκινήτου, που συνήθως είναι το ρεζερβουάρ, απομακρυνόμαστε, υπό τον κίνδυνο έκρηξης.

-Ζητούμε από τους επιβάτες που έχουμε ήδη απομακρύνει να μείνουν εκεί και να καλέσουν τις αρχές (Αστυνομία, Πυροσβεστική).

-Αν η φωτιά έχει εξαπλωθεί, απομακρυνόμαστε σε ασφαλές σημείο, ενώ οφείλουμε να προειδοποιούμε εγκαίρως και τους επερχόμενους οδηγούς για να μην εμπλακούν και εκείνοι στην πυρκαγιά.

Πηγή: caranddriver.gr