ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΠΟΥΡΔΑΚΟΥ – Προτάσεις για Ναυτιλία & Τουρισμό

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


...της Κυριακής Μπουρδάκου, υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου Πειραιά με τον Νίκο Βλαχάκο και το συνδυασμό «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο»

Κανένας δεν θα διαφωνήσει ότι η πόλη μας, ο Πειραιάς, βρίσκεται σε χρόνια κρίση: αποκομμένος από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έγιναν στην Αθήνα με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η τοπική οικονομία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας. Επί σειρά ετών η πόλη, που για εμάς τους Πειραιώτες είναι «πόλη- λιμάνι», παρέμεινε χωρίς ουσιαστική διασύνδεση με τη Ναυτιλία, γεγονός που επέδρασε αρνητικά στην οικονομική ανάπτυξη και τελικά στην καθημερινότητα και στις λειτουργίες του Δήμου.

Όμως, οι φετινές εκλογές διεξάγονται με φόντο υπαρκτά σχέδια για την ανάπτυξη του λιμανιού. Όλοι μας τοποθετούμαστε, υπέρ ή κατά, σε έργα που προγραμματίζονται στο λιμάνι και αναγνωρίζουμε, με τον τρόπο αυτό, ότι έφτασε η εποχή που θα επαναπροσδιοριστεί η σχέση της πόλης με το λιμάνι, που η ανάπτυξη θα έλθει (για μια ακόμα φορά) από τη θάλασσα και θα επηρεάσει καίρια, και ελπίζουμε θετικά, την φυσιογνωμία της πόλης.

Υπό τις δεδομένες συνθήκες τίθεται το ζήτημα του πώς, και με ποιο οργανωτικό σχήμα, θα μπορούσε ο Δήμος Πειραιά να λειτουργήσει ώστε να εντάξει στις προτεραιότητές του και να εξυπηρετήσει, προς όφελος των δημοτών, τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Η ανάπτυξη διάφορων και επιμέρους κλάδων της ναυτιλίας σημαίνει ότι ο Δήμος θα πρέπει να δημιουργήσει μέσω υποδομών ένα φιλικό επιχειρησιακό περιβάλλον ώστε να εγκατασταθούν στην πόλη επιχειρήσεις αλλά και να επιστρέψουν εκείνες που απομακρύνθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν επιπλέον ότι το λιμάνι αναπτύσσεται δυναμικά και προς την κατεύθυνση του τουρισμού.

Η ανάδειξη του Πειραιά ως τουριστικού προορισμού συνδέεται άμεσα, αλλά όχι αποκλειστικά, με χρήσεις του λιμανιού του, όπως είναι η κρουαζιέρα. Είναι περιττό να αναφερθεί ότι η τυχόν περιβαλλοντική επιβάρυνση της πόλης θα πρέπει να ερευνηθεί στενά, και σε κάθε περίπτωση  να αντισταθμιστεί από πραγματικά οικονομικά οφέλη, που θα προκύψουν από την παραμονή των επισκεπτών στον Πειραιά, μέσω της αξιοποίησης των δικών του αξιοθέατων,  αρχαιολογικών χώρων και φυσικού κάλλους. Ο τουρισμός μπορεί να αναζωογονήσει την τοπική οικονομία.

Ναυτιλία και τουρισμός είναι, λοιπόν, οι δυο τομείς στους οποίους προσβλέπουμε για την επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των δημοτών. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, την οποία όλοι μας συζητούμε καθημερινά, και όχι μόνο σε σχέση με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, «μιλά» από μόνη της: Ο Δήμος Πειραιά πρέπει να παρέμβει ώστε οι συγκεκριμένες δραστηριότητες να λειτουργήσουν για το καλό της πόλης και των δημοτών. Για να μην χαθεί μια ακόμα ιστορική ευκαιρία, απαιτείται ο Δήμος να οργανώσει την παρέμβασή του. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για θέματα Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Εννοείται ότι η συγκεκριμένη αυτή παρέμβαση δεν θα πρέπει να γίνει με γραφειοκρατικούς όρους και να αποθαρρύνει τους επενδυτές: ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν από το Δήμο οι κατάλληλες υποδομές και να προταθούν τα κατάλληλα σχέδια ώστε το όφελος από την ανάπτυξη της ναυτιλίας και του τουρισμού να επιστρέψει στην πόλη. Έτσι ο Πειραιάς θα αποκτήσει τον χαρακτήρα μιας ζωντανής και αναπτυσσόμενης Μητρόπολης με δικά του, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.  Για όλα τα παραπάνω απαιτείται, βέβαια, τεχνογνωσία και κοσμοπολιτικό όραμα.

Διαβάστε επίσης: 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΠΟΥΡΔΑΚΟΥ: Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά με τον Νίκο Βλαχάκο