ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ: Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο για…

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο καφές μειώνει τις πιθανότητες θανάτου λόγω καρδιοπάθειας, αναπνευστικών νοσημάτων, διαβήτη και όχι μόνο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας.

Οι ποικίλες βιοενεργές ουσίες που παρέχει ο καφές, όπως τα φαινολικά οξέα, η καφεΐνη και το κάλιο, δρουν προστατευτικά και εξασφαλίζουν μερικά επιπλέον χρόνια ζωής.

Ποσότητα ίση με τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα φάνηκε να παρέχει τα μεγαλύτερα οφέλη, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από παλαιότερη μελέτη που περιελάμβανε δείγμα 90.317 ενηλίκων, κανένας από τους οποίους δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο και δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας. Παρακολούθησαν την υγεία τους μεταξύ 1998 και 2009, καταγράφοντας την ημερήσια κατανάλωση καφέ, καθώς και άλλες πληροφορίες που αφορούσαν στην υγεία τους και στις διατροφικές τους συνήθειες.

Περίπου 8.700 συμμετέχοντες έχασαν τη ζωή τους έως το 2009. Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν βασικούς παράγοντες κινδύνου για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και στη συνέχεια συνέκριναν τον αριθμό των θανάτων μεταξύ όσων έπιναν συστηματικά καφέ και όσων δεν συνήθιζαν να πίνουν καφέ.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι όσοι έπιναν συστηματικά καφέ και μάλιστα αρκετό, περίπου τέσσερα με πέντε φλιτζάνια την ημέρα, φάνηκε να διατρέχουν το μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ποικίλες αιτίες.

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και για όσους έπιναν συστηματικά καφέ χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ), κάτι που μάλλον σημαίνει ότι τα οφέλη του καφέ δεν προκύπτουν κυρίως από τη διεγερτική ουσία αλλά από το σύνολο των βιοενεργών συστατικών του απολαυστικού ροφήματος.

Πηγή: Onmed