Σε κατάσταση σοκ ο Φρανσουά Ολάντ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σημαίες μεσίστιες, ημέρα εθνικού πένθους, μετά τη σφαγή 12 ανθρώπων στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo από φανατικούς μουσουλμάνους, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αντιδρά με πρωτοφανή μέτρα.

Την Τετάρτη, γύρω στις 11.30 το πρωί ο Φρανσουά Ολάντ ήταν μόνος του στο γραφείο του στο Μέγαρο των Ηλυσίων και ετοιμαζόταν για συνάντηση με τον νέο αφεντικό της Total. Ξαφνικά χτυπάει το κινητό και ένας δημοσιογράφος από το περιοδικό Charlie Hebdo, ο Patrick Pelloux, του δίνει την είδηση για την σφαγή. Δεν ήταν παρών εκείνη την ώρα στο περιοδικό αλλά έμαθε την τραγωδία.

Αμέσως ο Ολάντ επικοινωνεί με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και αμέσως συγκαλεί την επιτροπή κρίσεων με τους βασικούς του συνεργάτες. Αποφασίζει αμέσως να μεταβεί στο σημείο της τραγωδίας, στα γραφεία του περιοδικού. Ματαιώνει όλα τα ραντεβού του.

Στο σημείο ο Ολάντ συναντά τον Patrick Pelloux και του αφηγείται τα γεγονότα. Συνομιλεί με τις αστυνομικές δυνάμεις, τους πυροσβέστες αλλά δεν μπαίνει στα γραφεία του περιοδικού όπου βρίσκεται ισχυρή δύναμη αστυνομικών. Στις κάμερες καταγγέλλει πράξη «απίστευτης βαρβαρότητας».

Επιστρέφει στο προεδρικό μέγαρο και αποφασίζει να κάνει διάγγελμα στην τηλεόραση και ξεκινάει αμέσως σύσκεψη κρίσης. Ανακοινώνεται ότι ξεκινάει ο κόκκινος συναγερμός για την τρομοκρατία και ο υπουργός Εσωτερικών κάνει μια σύντομη δήλωση ότι όλα τα μέσα έχουν κινητοποιηθεί για την προστασία των πολιτών.

Ο Ολάντ κλείνεται στο γραφείο του και μιλάει στο τηλέφωνο με τις οικογένειες των θυμάτων. Αρχές του απογεύματος κάνει μια επίσκεψη στην πτέρυγα επειγόντων όπου βρίσκονται τραυματίες της δολοφονικής επίθεσης. Επιστρέφει στο Μέγαρο των Ηλυσίων και μιλάει τηλεφωνικά με τον Ντέιβιντ Κάμερον και την Ανγκελα Μέρκελ οι οποίοι έχουν συνάντηση στο Λονδίνο.

Στις 6 το απόγευμα συναντά τους επικεφαλής των εκκλησιών της Γαλλίας. Το κλίμα είναι βαρύ και επίσημο, μιλούν μόνο για το φονικό επεισόδιο που συγκλονίζει τη Γαλλία. Στην αυλή του Μεγάρου των Ηλυσίων ο επικεφαλής του Συμβουλίου Μουσουλμάνων της Γαλλίας Dalil Boubakeur δηλώνει: «Είναι ένα χτύπημα στο σύνολο των Μουσουλμάνων».

Πηγή: parapolitika.gr