Απίστευτο: Eταιρεία χρησιμοποίησε 77 τόνους φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες του Πόρου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


H Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για αδίκημα δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων, κατά εταιρείας που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Πόρου για κακουργηματική χρήση της καρκινογόνου ουσίας φορμόλης στα ιχθυοτροφία της.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Όλα ξεκίνησαν πριν από 2χρόνια, ύστερα από καταγγελία της «Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου».

Ο έλεγχος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έδειξε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί «συστηματικά και εκτεταμένα» 77 τόνοι φορμόλης στις μονάδες της εταιρείας.

Η χρήση της συγκεκριμένης  καρκινογόνου ουσίας δεν προβλέπεται στις εγκριθείσες μελέτες και αντίστοιχους περιβαλλοντικούς όρους.

Τι υποστήριξε η εταιρεία

Από την πλευρά της η εταιρεία υποστήριξε ότι η ουσία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη συντήρηση νεκρών ψαριών.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι έλεγχοι που έκαναν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος διαπίστωσαν ότι ποσότητες φορμόλης ενδεχομένως να κατέληξαν στην ατμόσφαιρα μέσω αποτέφρωσης των νεκρών ψαριών, στη θάλασσα μέσω των ψεκασμών και στο έδαφος από το θάψιμο των ψαριών στη χωματερή του Πόρου.

Τέλος, η «Πρωτοβουλία» καταγγέλλει ότι η εταιρεία δεν δικαιολόγησε τη χρήση της φορμόλης σε τέτοια ποσότητα και σημειώνει ότι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμή κανένας έλεγχος για το αν τα προϊόντα καταλήγουν στο πιάτο καταναλωτών.