Έρχονται σημαντικές εξελίξεις για το γκρεμισμένο λιμάνι του Πόρου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Έξι χρόνια είναι γκρεμισμένο μεγάλο τμήμα του λιμανιού του Πόρου και παρά τις μεγαλόσχημες ανακοινώσεις από τον Δήμο Πόρου και την Περιφέρεια Αττικής, ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα για την επισκευή του.
 
Όλοι οι "αρμόδιοι" αποποιούνται τις ευθύνες για την πολυετή καθυστέρηση και ρίχνει ο ένας στον άλλον κατηγορίες ακόμα και με δημόσιες ανακοινώσεις, ενώ πριν λίγα χρόνια έκαναν όλοι μαζί βόλτα στα χαλάσματα.
 
Αυτό που φοβούνται Δήμαρχος και Περιφερειάρχης είναι οι πολιτικές επιπτώσεις στις επερχόμενες εκλογές, καθώς οι επαγγελματίες του νησιού έχουν εξαγριωθεί με την απώλεια δεκάδων θέσεων ελλιμενισμού σκαφών από το υπέροχο λιμάνι του Πόρου.
 
Όπως μας δήλωσαν επαγγελματίες του Πόρου, η οικονομία του νησιού έχει μεγάλη στήριξη από τα ιστιοπλοϊκά και μηχανοκίνητα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο λιμάνι του νησιού, καθώς οι κυρίως αλλοδαποί επιβάτες, αποτελούν σημαντικούς καταναλωτές σε τουριστικά καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια κλπ.
 
Το επί 6ετία γκρεμισμένο λιμάνι, έχει περιορίσει το διαθέσιμο χώρο στο πιο κεντρικό μάλιστα τμήμα του, προκαλώντας οικονομική αιμορραγία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στις επιχειρήσεις του Πόρου.
 
Η μη επισκευή του λιμανιού έχει συμβάλει επιπλέον και στην απομάκρυνση της διεθνούς φήμης Έκθεσης Σκαφών EAST MED YACHT SHOW το οποίο διεξάγονταν στον Πόρο πριν την κατάρρευση του προβλήτα, αλλά πλέον διεξάγεται στη Μαρίνα Ζέας.

Ο μόνος φορέας που έχει πάρει στα σοβαρά αυτή τη κατάσταση είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Πόρου, ο οποίος πρόσφατα υπέβαλε ογκωδέστατη Μηνυτήρια Αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, για την Ποινική διερεύνηση των ευθυνών των αρμοδίων.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτριος Συξέρης, παρουσιάστηκε ο ίδιος στον Εισαγγελέα και υπέβαλε 75 σελίδες συμπληρωματικά έγγραφα για την σοβαρή αυτή υπόθεση που επηρεάζει την οικονομία ολόκληρου του νησιού.

Διαβάστε τι έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Συξέρης μετά την κατάθεση:

Πριν 1,5 μήνα ανακοινώσαμε πως σαν Ε.Ε.Σ.Π. υποβάλουμε Μηνυτήρια Αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την πολυετή καθυστέρηση και "ξαφνικά" άρχισαν να "ανακαλύπτονται" πιθανές λύσεις. Τώρα που ως Πρόεδρος του Συλλόγου κατέθεσα αναφορά με 75 σελίδες συμπληρωματικά έγγραφα για το θέμα στην Εισαγγελία Πειραιά, έχω την αίσθηση πως σύντομα θα αρχίσουν τα έργα...

Υ.Γ: Εμείς σαν Διοικητικό Συμβούλιο δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός πως ζούμε στο βασίλειο της Γραφειοκρατίας και πως πολλές φορές οι Αιρετοί κάνουν φιλότιμες προσπάθειες, όμως η οικονομική επιβίωση των επαγγελματιών του Πόρου είναι αυτή που μας αναγκάζει να μην έχουμε πλέον υπομονή.

Oπως μας δήλωσε ο κ. Συξέρης στο Piraeus Press, ο λόγος που οδήγησε τον Σύλλογο να επιλέξει την νομική οδό είναι πως δυστυχώς μόνο έτσι μπορούν να ενεργοποιηθούν οι Αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους για να τελειώσει μια ντροπιαστική κατάσταση για το νησί.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η διαπίστωση του κ. Συξέρη πως ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό υπήρχε μια πλήρης ακινησία στις διαδικασίες, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου για υποβολή μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου, άρχισαν να "αναζητούνται" από τους αρμοδίους διάφορες λύσεις για την έναρξη των εργασιών επισκευής.
Προφανώς και ο Άγιος, φοβέρα θέλει...

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Ε.Σ.Π. & ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ !

Αμέσως μετά την σχετική ανακοίνωση "ξαφνικά" άρχισαν να "ανακαλύπτονται" από τους (αν)αρμοδίους πιθανές λύσεις για την έναρξη των εργασιών, ενώ μέχρι τότε σχεδόν ούτε μια ανακοίνωση δεν είχε βγει.

Μάλιστα σε σχετική δημοσίευση, στις 25 Οκτωβρίου 2018, το Δ.Σ του Συλλόγου μας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τώρα που ο Πρόεδρος του Συλλόγου κατέθεσε αναφορά με 75 σελίδες συμπληρωματικά έγγραφα για το θέμα στην Εισαγγελία Πειραιά, έχουμε την αίσθηση πως σύντομα θα αρχίσουν τα έργα...».

Σε αυτά τα πλαίσια έγινε και συνάντηση του Προέδρου του Ε.Ε.Σ.Π. κ. Δημήτρη Συξέρη με τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο.

Τελικά την Παρασκευή 2/11, επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσα είχαμε προαναγγείλει καθώς ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος ανακοίνωσε την άμεση έναρξη των εργασιών αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Προκειμένου να επισπευσθούν οι εργασίες αποκατάστασης του δυτικού κρηπιδώματος του λιμανιού του Πόρου, υπεγράφη χθες από τον Δ/ντη Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων κ. Αθανάσιο Μοσχολέα η απόφαση υποκατάστασης της αναδόχου εταιρείας. Το έργο έχει ταλαιπωρήσει και ταλαιπωρεί, τους κατοίκους της περιοχής, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες και έχει δυσφημίσει το νησί του Πόρου.Στόχος της Π.Ε. Νήσων είναι η ολοκλήρωση του έργου, προκειμένου να γίνει λειτουργικό, πριν από το Πάσχα του 2019».