Τι συμβαίνει στα Κύθηρα; Σοβαρές καταγγελίες του δημοσιογράφου Γιάννη Ντάσκα και πολλά ερωτηματικά… στον Δήμαρχο Χαρχαλάκη !

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με μια πολυσέλιδη επιστολή ο έμπειρος δημοσιογράφος του ρεπορτάζ Γιάννης Ντάσκας απευθύνει σοβαρότατα ερωτήματα στον Δήμαρχο Κυθήρων Στράτο Χαρχαλάκη, ένα μήνα πριν τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, ενώ παράλληλα στέλνει και ανοιχτή επιστολή προς συλλόγους, σωματεία και φορείς των Κυθήρων και των Αντικυθήρων αναφερόμενος σε πολύ σοβαρά ζητήματα, υπό μορφή έμμεσης καταγγελίας εναντίον της Δημοτικής Αρχής!

Οι αναφορές του κ. Ντάσκα, ο οποίος είναι γνωστός για το έγκυρο ρεπορτάζ του, χαρακτηρίζονται από σοβαρές έως πολύ σοβαρές και θα πρέπει άμεσα να δοθούν σαφείς και πειστικές απαντήσεις ενόψει των Δημοτικών Εκλογών της 8ης του Οκτώβρη.

Θέματα που αφορούν σε οικονομικής φύσεως ζητήματα, έργα της καθημερινότητας και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει ο κ. Ντάσκας στις επιστολές του:


Από:
Γιάννης Ντάσκας, 23 Αυγούστου, 2023

Η επιστολή μας στον Δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη:

Κύριε Δήμαρχε,

Επιτρέψτε μας να απευθυνθούμε σε εσάς καθώς είστε ο αιρετός Άρχοντας Κυθήρων και Αντικυθήρων και το θέμα μας αφορά μια υπόθεση στην οποία έχετε πρωταγωνιστική φωνή-ρόλο εσείς και ο πασίγνωστος επιχειρηματίας, εφοπλιστής κ. Π. Λασκαρίδης, ο οποίος και πρόσφατα εντυπωσίασε πολλούς με τη γνωστή δήλωση ότι “έχει χεσ…τον πρωθυπουργό” κλπ. Αφορά πιθανή παράβαση καθήκοντος δημοσίων λειτουργών και ίσως και πολλά άλλα.

Η υπόθεση αφορά την ανάσυρση από τη θάλασσα των Αντικυθήρων ενός παλαιού μικρού κανονιού κλπ.,την ύπαρξη των οποίων οι πλείστοι αγνοούσαν, αφορά την παραπομπή σε δίκη του εν λόγω επιχειρηματία-εφοπλιστή, αφορά την σφοδρή και πρωτοφανή κατά τις δικές μας γνώσεις αντίδρασή σας σε αυτή την παραπομπή και την ομόφωνη απαλλαγή του ΠΡΙΝ διεξαχθεί καν η δίκη!

Ελπίζουμε ότι θα διαβάσετε την επιστολή μου αυτή και θα δεχθείτε να απαντήσετε καθώς ελπίζουμε ότι έχετε ευαισθησία στα θέματα ενημέρωσης του κοινού και δημόσια γράφετε (δημοσιογραφείτε) για να υπηρετήσετε καλύτερα την ενημέρωση του κοινού.

Κατ’ αρχήν  τα ΜΜΕ έχουν στραμμένα την προσοχή τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω της εξουσίαw που διαθέτουν, αλλά και των άσχημων καταγραφών στους πίνακες διαφθοράς.

Χαρακτηριστική η έκθεση της Εθνικής αρχής Διαφάνειας η οποία δημοσιεύθηκε στις 13/12/2022 και συμπεραίνει ότι “ΜΜΕ, Πολιτική, Πολεοδομία, Δημόσιος Τομέας, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη και Υγεία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των τομέων του δημόσιου βίου που οι πολίτες θεωρούν ότι προηγούνται στη διαφθορά ενώ δηλώνουν ότι να εμπιστεύονται περισσότερο τις ένοπλες δυνάμεις ως τομέα του δημοσίου βίου με τα χαμηλότερα ποσοστά διαφθοράς.”

Με αφορμή μια υπόθεση που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσε (και) δική σας δημόσια γραφή-παρέμβαση και στα πλαίσια σχετικής έρευνας θα σας παρακαλούσαμε να μας απαντήσετε για την δημόσια ενημέρωση του κοινού, στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου τον οποίο και εσείς υπηρετείτε σε απλά και εύκολα ερωτήματα.

Τα ερωτήματα είναι συνέχεια της δημόσιας γραφής σας, η οποία αναφέρει:

“…«Με το με αρ. 432/2023 ομόφωνο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς, το οποίο εκδόθηκε στις 29-05-2023, ο Εθνικός Ευεργέτης κ.  Π. Λασκαρίδης ΑΠΗΛΛΑΓΗ ΟΜΟΦΩΝΩΣ των κατηγοριών, σχετικά με την υπόθεση της ανέλκυσης κανονιού στα Αντικύθηρα, τον Αύγουστο του 2020. Όσοι με έστησαν στον τοίχο ως δήθεν “συνένοχο σε αρχαιοκαπηλία” και διέσπειραν σωρεία συκοφαντικών δημοσιευμάτων εις βάρος μου στον τοπικό και εθνικό τύπο, αισθάνονται την ανάγκη να ζητήσουν έστω μία τυπική συγνώμη; Πάντως να μην ανησυχούν! Όσο και αν με χαρακτηρίζουν ως δικομανή, εγώ δεν πρόκειται να κάνω αγωγή σε κανέναν τους… ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ θερμά τον κ. Π. Λασκαρίδη για τις αναρίθμητες ευεργεσίες του στις Ένοπλες Δυνάμεις και το Ελληνικό Έθνος!»

Τα ερωτήματά μας, πιστεύουμε ότι είναι απλά και εύκολα για έναν δημόσιο σχολιαστή και γνώστη της υπόθεσης:

1) πόσες χιλιάδες ευρώ από το δημοτικό πρυτανείο  έχει εισπράξει αντιδήμαρχος σας στα πλαίσια ανάληψης έργων του Δήμου σας; Είναιένας οι περισσότεροι οι εταιρειών κλπ.;

2) πόσες ΜΒ έχουν ανάγκη τα Κύθηρα και πόσες παράγουν οι εταιρείες των κολοσσών που έχουν εγκατασταθεί στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα με ανεμογεννήτριες;

Εάν, όπως πιστεύουμε, το ερώτημα είναι, ως ρητορικό, εύκολο για απάντηση και γίνεται πραγματικό πάρτι υπερπαραγωγής από τις ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες αυτό έχει τη σύμφωνη γνώμη σας και αν όχι τι πρακτικά κάνατε για να σταματήσει το πάρτι;

3) τα Κύθηρα-Αντικύθηρα έχουν επάρκεια νερού, κλινών και συγκοινωνία πρέπουσα για τις ανάγκες τους;

4) Το Ίδρυμα Λασκαρίδης στις εκδηλώσεις του που αφορούν σε θέματα Κυθήρων-Αντικυθήρων καλεί την Δημοτική αρχή των Κυθήρων, δηλαδή Δήμαρχο και τις άλλες παρατάξεις-αντιπάλους του Δημάρχου η μόνον τον Δήμαρχο και αν ναι γιατί;

5) Έχετε προσωπική φιλία με κάποιον από το ίδρυμα αυτό και αν ναι με ποιόν ακριβώς;

6) Με ποια διαδικασία ανακηρύσσεται κανείς Εθνικός Ευεργέτης και από ποια αρχή;

7) Έχετε κατάλογο εθνικών ευεργετών και αν ναι παρακαλούμε να μας τον κοινοποιήσετε, εάν δεν τον δημοσιεύσετε, ώστε να λάβουμε γνώση του από το δημοσίευμά σας.

8) Έχετε εργαστεί σε δημόσιο ή σε ιδιωτικό τομέα ως έμμισθος  και αν ναι σε ποιόν και για ποιαδιαστήματα ακριβώς;

9) υπάρχει θέμα χρήσης του γνωστού ως καρκινογόνου αμιάντου στα Κύθηρα σε δημόσιες δομές;

10) Στον δημόσιο έγγραφο λόγο σας  κατηγορείτε κάποιους ότι σας “έστησαν στον τοίχο ως συνένοχο σε αρχαιοκαπηλία” αλλά προτάσσετε την ομόφωνη απαλλαγή για την ίδια υπόθεση Εθνικού Ευεργέτη με βούλευμα. Η απαλλαγή αυτή έγινε πριν η μετά την παραπομπή του σε δίκη και αν έγινε μετά πόσο σύνηθες είναι να εκδίδετε τέτοιο απαλλακτικό βούλευμα μετά τον ορισμό δίκης;

11) Υποθέτουμε ότι ο δημόσιος σχολιασμός της υπόθεσης αυτής  εκ μέρους σας προϋποθέτει ότι έχετε καλή γνώση της υπόθεσης αυτής και προφανώς των όποιων παραμέτρων της. Κατά τις δικές μας πληροφορίες δεν τηρείται επίσημα και θεσμικά στο ελληνικό κράτος ούτε πίνακας, ούτε κατάλογος, ούτε κάποιας μορφής αρχείο εθνικών ευεργετών. Κάνουμε λάθος; Έχετε εσείς αντίθετη γνώση και επίσημο, θεσμικό κατάλογο εθνικών ευεργετών η αυθαίρετα ονομάσατε εθνικό ευεργέτη τον κατηγορηθέντα (απαλλαγή στη συνέχεια, ως προαναφέρουμε)για την αρχαιοκαπηλίαεπιχειρηματία; Το γεγονός της παρασημοφόρησής του από την προεδρία της Δημοκρατίας για δωρεά στο ελληνικό κράτος φυσικά δεν τον καθιστά εθνικό ευεργέτη.

12)  Σήμερα κάνει το γύρο του κόσμου η είδηση ότι ένας πολίτης παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα γιατί έκανε… συλλήψεις(!!!) μεταναστών θεωρώντας ότι παράνομα εισέρχονται στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ο εν λόγω επιχειρηματίας ,τον οποίο ονομάζεται εθνικό ευεργέτη ανέσυρε το κανόνι κλπ. πρωί-πρωί στις 12 Αυγούστου 2020 και αφού ΠΡΩΤΑ ενημέρωσε εσάς την ίδια ημέρα με SMS στο κινητό σας.

Τον είδε κάποιος Ιταλός και υπέβαλε αναφορά-καταγγελία στις 16 Αυγούστου 2020. Μετά δυο ημέρες στις 18 Αυγούστου σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο επιχειρηματίας ενημέρωσε την Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων για την ανάσυρση αρχαίων αντικειμένων για τα οποία κατηγορήθηκε και απηλλάγη με τον προαναφερθέντα τρόπο.

Μετά δυο ημέρες στις 20 Αυγούστου 2020 ο εν λόγω επιχειρηματίας υπέβαλε αναφορά και ισχυρίζεται ότι έβγαλε τα αντικείμενα αυτά παραμονές 15Αυγουστου,γιατί δεν έκανε το ελληνικό κράτος το καθήκον του να τα βγάλει εκείνο. Εσείς ως τοπικός άρχων γνωρίζατε την ύπαρξη των αντικειμένων αυτών;. Και αν ναι τι πράξατε, αφού φαίνεται από την επιστολή ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας σας θεωρεί αρμόδιο και σας ενημερώνει και εσείς τον υπερασπίζεστε αποδεχόμενος εμμέσως(μη αντιλέγοντας) την αρμοδιότητα;

Η γνώση ύπαρξης αυτών των αντικειμένων προκύπτει από κάποιο επίσημο έγγραφο αρμόδιας αρχής; Αν δεν την γνωρίζατε εσείς και δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο-τεκμήριο γνώσης πως το γνώριζε ο εν λόγω επιχειρηματίας, ο οποίος καταχεριάζει τις αρμόδιες αρχές (και τις δημοτικές;) ως παραβάτες του οφειλόμενου καθήκοντος, το οποίο ισχυρίζεται ότι εκείνος εκτέλεσε και για το οποίο, προφανώς ως αρμόδια αρχή, σας ενημερώνει;

 Ο Κώστας Βάρναλης στο σχόλιο του “ΒΛΑΚΟΚΡΑΤΙΑ” αναφερόμενος στο γνωστό  και κατά τη γνώμη μας πολύ χαρακτηριστικό (και) για τη σημερινή Ελλάδα βιβλίο του Ε. Λεμπέση για την “τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών στο σύγχρονο βίο” γράφει μεταξύ άλλων:

“…εμείς οι βλάκες ανανεώνουμε τον κόσμο και βοηθάμε την πρόοδό του. Γιατί η πρόοδος είναι κίνηση δεν είναι καρέκλα…Είμαστε ευφυείς της δράσεως…Μη μου πείτε ότι αποτροπιάζεται τα αθέμιτα μέσα και γιαυτό παρατάτε τον αγώνα. Η επιλογή των μέσων με βάση των ηθικό νόμο (που τον αγνοεί η φύση και η κοινωνία) είναι ρομαντισμός. Και η μεγάλη μας ιστορική αποστολή μας είναι να πατάμε χάμου και να συντρίβουμε τους ρομαντικούς…Οι μεγάλες “αρχές” που πίσω τους προσπαθείτε να οχυρωθείτε, είναι προσχήματα της τεμπελιάς σας και της αναπηρίας σας…”.

Βλέπετε κάποια σχέση της περικοπής αυτής με την συμπεριφορά των αρμοδίων δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών μας στις υποθέσεις αυτές ή απλώς είναι βλακώδες το ερώτημά μας;

13) Ποιοι διέσπειραν σωρεία συκοφαντικών δημοσιευμάτων σας βάρος σας στον τοπικό και κυρίως στον εθνικό τύπο;

14) Τι εννοείτε με τη φράση δεν θα κάνετε κάτι αν δεν ζητήσουν συγνώμη; Θα αφήσετε τις (υποτιθέμενες ή πραγματικές) συκοφαντίες να αιωρούνται ή πιστεύετε περισσότερο ότι θα είναι αγωγή στην κατηγορία των SLAPPS;

15) Από πότε ακριβώς εσείς γνωρίζετε την ύπαρξη αυτών των αρχαίων αντικειμένων και τι ακριβώς κάνατε; Διαθέτετε έγγραφο κάποιας δημόσιας αρχής, ή έστω ιδιώτη που να αποδεικνύει τη γνώση αυτή;

Σας ευχαριστούμε σε κάθε περίπτωση και ελπίζουμε ότι με την απάντησή σας θα συμβάλλετε στην αναζήτηση ευθυνών σε όσους, παρέβησαν το καθήκον της ανάσυρσης των αντικειμένων και είχαμε τα προαναφερόμενα δυσάρεστα σε κάθε περίπτωση γεγονότα.”

Αυτά με απόλυτη καλοπιστία και χωρίς να κατηγορούμε κανέναν για τίποτα. Απλά ερωτήματα για σπουδαίες δημοσίου ενδιαφέροντος υποθέσεις (και) σε έναν δημόσιο άρχοντα με οξύ δημόσιο λόγο.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητοί εκπρόσωποι Κυθηραϊκών σωματίων και Ιδρυμάτων,

Αξιότιμες κυρίες και Αξιότιμοι Κύριοι,

   Επιθυμώ να σας ενημερώσω για μια σειρά από γεγονότα που έχουν πέσει στην αντίληψή μου και αφορούν την περίοδο διοίκησης Χαρχαλάκη στα Κύθηρα.

1. Κατασκευή Παράνομων Δημόσιων έργων, δίχως πλήρεις και πολλές φορές δίχως τις εγκεκριμένες μελέτες, όπως για παράδειγμα η επισκευή του Δημοτικού σχολείου στην Χώρα των Κυθήρων. Η υπόθεση αυτή ερευνάται από την δικαιοσύνη, μεταξύ άλλων και για έκθεση ανηλίκων σε Αμίαντο.
2. Σωρεία Απευθείας Αναθέσεων σε ημέτερους με αδιαφανείς διαδικασίες
3. Δικαστική Καταδίκη του Δημάρχου για συκοφαντική δυσφήμιση έναντι Αστυνομικού που υπηρετούσε στα Κύθηρα.
4. Διαδικτυακό Μπουλιγκ από τον Δήμαρχο σε όποιον εκφράζει διαφορετική άποψη και καλλιέργεια φοβικού κλίματος με διαρκείς απειλές για μηνήσεις.
5. Διώξεις επιχειρήσεων από την δημοτική αρχή και εκβιασμοί επιχειρηματιών. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του καφενείου Αστικόν στον Ποταμό όπου ο ιδιοκτήτης του αναγκάστηκε σε παραίτηση από το δημοτικό συμβούλιο για να σώσει την επιχείρησή του.
6. Υποβάθμιση του Δημοτικού συμβουλίου και κατάργηση των δημοκρατικών διαδικασιών. Συνεδριάσεις τηλεδιάσκεψης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο! Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατέφυγαν στην αποκεντρωμένη.  
7. Δικαστική Διαμάχη Ιδιώτη επενδυτή με τον Δήμο Κυθήρων με αίτηση για αποζημίωση περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της άρνησης του Δήμου να παρέχει νερό σε επιδοτούμενη από τον αναπτυξιακό νόμο επιχείρηση. Σε εξέλιξη.
8. Λουκέτο και αδυναμία νομιμοποίησης αν και στην εξουσία 9,5 χρόνια του λιμανιού του Διακοφτίου.
9. Λουκέτο και αδυναμία λειτουργίας αν και στην εξουσία 9,5 χρόνια του Κάμπινγκ στο Καψάλι, του κάμπινγκ στον Αβλέμμονα, του Σπηλαίου της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου, του Θεάτρου του Ποταμού.
10. Ο χώρος του ΧΥΤΥ στον Λαχνό λειτουργεί ακόμα ως ΧΥΤΑ και το ετήσιο κόστος διαχείρισης αυτού από την εταιρεία ΖΙΤΑΚΑΤ ξεπερνάει το πρόστιμο που πλήρωνε το ελληνικό κράτος για τον σκουπιδότοπο.
11. ΔΕΝ γίνεται ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στα ΚΥΘΗΡΑ τα τελευταία χρόνια.
12. Καταστροφικές παρεμβάσεις στην διαχείριση των υδάτων, δίχως όμως να έχει λυθεί το πρόβλημα, με αποκορύφωμα την ρεματιά του Μυλοποτάμου