Οι αρχαιολογικοί θησαυροί ένωσαν Κύθηρα και Αμφίπολη (Φωτο)


Οι Δήμαρχοι Αμφίπολης, Κωνσταντίνος Μελίτος και Κυθήρων/Αντικυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης συναντήθηκαν την  Τρίτη 18/11/2014 στην Αμφίπολη και αφού επισκέφθηκαν  με δέος και θαυμασμό τον Τύμβο Καστά, συζήτησαν διεξοδικά τις τελευταίες αρχαιολογικές εξελίξεις τόσο της περιοχής της Αμφιπόλεως, όσο και του Ναυαγίου και του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, καταλήγοντας στο πανθομολογούμενο συμπέρασμα ότι οι περιοχές που έχουν την τιμή να εκπροσωπούν αποτελούν και θα αποτελούν στο διηνηκές σημεία αναφοράς για την παγκόσμια επιστημονική και αρχαιολογική κοινότητα λόγω της σημασίας και μοναδικότητας του αρχαιολογικού τους πλούτου.

Ως Δήμαρχοι νέοι σε ηλικία, γεμάτοι όραμα, ιδέες και αγάπη για τον τόπο τους, επαινούν κάθε προσπάθεια της Ελληνικής Πολιτείας και άλλων εθνικών ή διεθνών επιστημονικών φορέων να ερευνήσουν και να προβάλλουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.Κληρονομία που αποτελεί ταυτόχρονα κτήμα και κληρονομιά του δυτικού πολιτισμού και της παγκόσμιας κοινότητας.

Γνωρίζουν καλά ότι η ελληνική επαρχία έχει υποστεί αναπτυξιακή καθυστέρηση καθόλη τη μεταπολεμική περίοδο, γεγονός που επιβαρύνει τις δημοτικές  αρχές με την υποχρέωση υλοποίησης πολλών και μεγάλων αναπτυξιακών έργων υποδομής. Έργων που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί προ πολλών ετών, με στόχο τη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Καθίσταται έτσι ακόμα μεγαλύτερη η ευθύνη τους απέναντι κυρίως στις νέες γενιές που μαζικά μεταναστεύουν στο εξωτερικό, ερημώνοντας χωριά και περιοχές που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να ανθούν οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά.

Θεωρούν μάλιστα αυτονόητο ότι το Ελληνικό Κράτος και η Ευρωπαϊκή Οικογένεια έχουν την ηθική υποχρέωση να συνδράμουν αναπτυξιακά τους Δήμους, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν με τρόπο αξιοπρεπή και βιώσιμο την κληρονομιά των προγόνων μας.

Η διαχείριση αυτή βαρύνει πρώτα και πάνω απ΄όλα τους ίδιους, τους Δήμους  και τις κοινωνίες των περιοχών που τόσους αιώνες φιλοξενούν στα σπλάχνα τους αυτά τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Αυτό που σημειώνεται με μεγάλη προσοχή είναι ότι  οι τοπικές αυτές κοινωνίες  πρέπει να μην είναι απούσες από τη διεθνή δημοσιότητα που αυτοδίκαια λαμβάνουν οι περιοχές μας λόγω των μοναδικών ευρημάτων του Τύμβου Καστά και του Ναυαγίου των Αντικυθήρων.

dhmarxoi