Με αυτή τη διατροφή δεν θα αρρωστήσετε το χειμώνα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένας από τους πιο πολύτιμους βοηθούς για τη θωράκιση του οργανισμού μας δεν είναι άλλος από τη διατροφή μας. Αυτή θα προετοιμάσει τον οργανισμό μας για τις κρύες μέρες του χειμώνα που έρχεται και κρατήσει μακριά τις αρρώστιες.

Κάποιες συμβουλές για την θωράκιση του οργανισμού:

Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού με αντιοξειδωτικά

- β-καροτένιο: συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών φονικών κυττάρων (NK κύτταρα), ο ρόλος των οποίων έγκειται στην καταστροφή των μολυσμένων από ιούς κυττάρων.
Κυριότερες διατροφικές του πηγές είναι: τα καρότα καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και ποικίλα χόρτα).

- Βιταμίνη C: Συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής λευκοκυττάρων και αντισωμάτων (πρωτεΐνες οι οποίες αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών). Κυριότερες φθινοπωρινές πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, το λάχανο, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

- Βιταμίνη Ε: Συντελεί στην παραγωγή κυττάρων με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Πολύ καλές πηγές βιταμίνης Ε αποτελούν το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά (όπως οι γαρίδες), οι ξηροί καρποί.

- Ψευδάργυρος: Έχει τον δικό του ιδιαίτερο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς βοηθάει στην αποκατάσταση των πληγών και συνεργεί στην φυσιολογική ανάπτυξη του ανθρώπου. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι: οστρακοειδή, μοσχάρι, πουλερικά, φασόλια, καρύδια.

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά εποχής

Λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα καρότα και το σπανάκι αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Α, η οποία συμβάλλει στην αναδόμηση της επιδερμίδας και με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η όψη της. Παράλληλα εμπλουτίστε τη σαλάτα σας προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο, τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κι έτσι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά: αχλάδι, μήλο, πορτοκάλι, σταφύλι, λάχανο, κουνουπίδι, παντζάρια, σπανάκι, μπρόκολο, σέλινο, ακτινίδιο και τροφές όπως:

1. Κρεμμύδι & σκόρδο: Το κρεμμύδι και το σκόρδο επιδρούν «καθαριστικά» για τους βλεννογόνους, το λαιμό και τους πνεύμονες. Έχουν και τα δύο αντισηπτική δράση και συμβάλλουν στην πρόληψη λοιμώξεων του οργανισμού.

2. Ρόδι: Το ρόδι τελευταία έχει γίνει γνωστό για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες του. Διαθέτει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύει τα κύτταρα του οργανισμού και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επομένως, δικαίως συμπεριλαμβάνεται στις 10 σούπερ τροφές του Χειμώνα. Μπορείτε να φάτε τους σπόρους του ή να πιείτε το χυμό του.

3. Κεφίρ: Το κεφίρ παράγεται από διπλή ζύμωση και εκεί βρίσκεται η διαφοροποίησή του από το γιαούρτι. Εκτός άλλων ιδιοτήτων του, αποτελεί ενισχυτικό της άμυνας του οργανισμού μας.

4. Θαλασσινά, ψάρι &κόκκινο κρέας: Τόσο το ψάρι και τα θαλασσινά όσο και τα κόκκινα κρέατα αποτελούν απαραίτητες τροφές του Χειμώνα (όπως και όλων των εποχών) καθώς συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ψευδάργυρο. Oι συγκεκριμένες τροφές, εμποδίζουν την ανάπτυξη των ιών και την είσοδό τους στα υγιή κύτταρα και ενισχύουν την παραγωγή των προσταγλαδινών οπότε συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κρυολογήματος.

Πηγή: Helthpro.gr