Βρέθηκαν μισθωτές για το κτίριο Κεράνη στη Θηβών

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μόλις... δύο δεκαετίες χρειάστηκε το ελληνικό Δημόσιο για να αξιοποιήσει ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά του στοιχεία κι αφού εν τω μεταξύ έσπευσε να το κεφαλαιοποιήσει, εντάσσοντάς το στο χαρτοφυλάκιο των 28 προς πώληση ακινήτων του στον σχετικό διαγωνισμό του 2014. Ο λόγος για το κτίριο Κεράνη στα όρια των Δήμων Ρέντη - Πειραιά στην οδό Θηβών, ένα από τα πλέον σύγχρονα κτίρια γραφείων της Αττικής, το οποίο φέτος αναμένεται να βρει επιτέλους χρήστες, έπειτα από πληθώρα αποτυχημένων προσπαθειών.

Εθνική Πανγαία

Σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής Πανγαίας, στην οποία και ανήκει πλέον το ακίνητο (στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού πώλησης κι επαναμίσθωσης που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ), τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να μετακινηθούν στο ακίνητο των 32.000 τ.μ. κάποιες δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πρόκειται για εφαρμογή σχετικής υπουργικής απόφασης του κ. Ευκλ. Τσακαλώτου τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα, τρία και πλέον χρόνια από την πώληση του ακινήτου κι ενώ το Δημόσιο καταβάλλει ετήσιο μίσθωμα ύψους 2,65 εκατ. ευρώ στην Πανγαία, το κτίριο του Κεράνη φιλοξενούσε μόνο τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και την Ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, οι οποίες καταλάμβαναν μόλις το 14% των διαθέσιμων επιφανειών του κτιρίου.

Εντός του Μαΐου θα προστεθεί και η 2η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, με την οποία θα συμπληρωθεί το 25% του κτιρίου. Ηδη πραγματοποιούνται οι σχετικές εργασίες στο κτίριο για την υποδοχή της εν λόγω υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη μετακίνηση και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αρχής γενομένης από τα γραφεία της διοίκησης (υπουργός, υφυπουργός κτλ.). Το υπουργείο θα καταλάβει συνολικά το 41% του κτιρίου. Η όλη μετεγκατάσταση εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Το κτίριο θα συμπληρωθεί από την εγκατάσταση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η οποία θα καταλάβει ένα πρόσθετο 34% του ακινήτου.

Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο Κεράνη αποκτήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο το 1998, αντί συνολικού τιμήματος 35 εκατ. ευρώ. Εως το 2002 είχαν δαπανηθεί επιπλέον 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διαμορφωθεί σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων, καθώς έως τότε ήταν επί της ουσίας ένα βιομηχανικό κτίριο. Αρχικός στόχος ήταν η εκεί μεταφορά του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, κίνηση που όμως ματαιώθηκε ως αποτέλεσμα της σφοδρής αντίδρασης των εργαζομένων του υπουργείου.

Εχουν «μετακομίσει»

Εκτοτε έχουν «μετακομίσει» στο ακίνητο το υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με το Τουριστικής Ανάπτυξης και πιο πρόσφατα τα Δικαστήρια Πειραιά, σχέδια που επίσης εγκαταλείφθηκαν λόγω αντιδράσεων. Στη συνέχεια κι ενώ η κρίση σοβούσε και οι ανάγκες περικοπής δαπανών του Δημοσίου κορυφώνονταν, επιχειρήθηκε η μετακίνηση σε αυτό του υπ. Οικονομικών, κίνηση που επίσης συνάντησε σοβαρές αντιδράσεις από εργαζομένους.