Ιστορική μέρα: Ο Πειραιάς αποκτά νέα δικαστήρια… «με τη βούλα»!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Υπεγράφη το οριστικό συμβόλαιο για την ανέγερση  και αγορά από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά!

  • Ξεκινάει ένα από τα εμβληματικότερα έργα για την πόλη μας
  • Γιάννης Μώραλης: Νιώθω υπερήφανος που ήμασταν μέρος της λύσης  μιας εκκρεμότητας δεκαετιών στον Πειραιά

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει πλέον η δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά, καθώς υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το οριστικό συμβόλαιο για την ανέγερση και αγορά από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) του νέου Δικαστικού Μεγάρου του Πειραιά, συνολικού προϋπολογισμού 80,954 εκατ. ευρώ. Μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την οποία η Δημοτική Αρχή ήταν μέρος μιας κοινής προσπάθειας  μαζί με τον Δικαστικό-Δικηγορικό κόσμο της πόλης.

Το συμβόλαιο μεταβίβασης για την αγορά του ακινήτου υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Πρόεδρο του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., Πάνο Αλεξανδρή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων DIMAND, Δημήτρη Ανδριόπουλο, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, του Υφυπουργού Ιωάννη Μπούγα, του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλία Κλάππα.

Στο νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο.

Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου του Δήμου Πειραιά και έχει έκταση 12.350,14 τ.μ. Στο οικόπεδο αυτό θα ανεγερθεί νέο κτίριο γραφείων συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης,  δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα  για την πόλη μας, καθώς υπεγράφη το οριστικό συμβόλαιο για την ανέγερση και αγορά από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) του νέου Δικαστικού Μεγάρου του Πειραιά, στο κτήμα Δασκαλάκη στην περιοχή Παπαστράτου, στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα. Με αυτήν την υπογραφή κλείνει μια ακόμα εκκρεμότητα  δεκαετιών για την πόλη μας,  τον Πειραιά.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, για το οποίο η  Δημοτική Αρχή μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά αλλά και τους υπόλοιπους φορείς της πόλης,  έδωσαν «μάχη» 9 χρόνια και δικαιώθηκαν, καθώς η δημιουργία των νέων Δικαστηρίων στον Πειραιά  είναι πλέον γεγονός!

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα των τελευταίων δεκαετιών στον Πειραιά, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025,  σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, με τον Πειραιά να αποκτά το πιο σύγχρονο και λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο της χώρας. Ένα Δικαστικό Μέγαρο αντάξιο της ιστορίας και του κύρους του Πειραιά, των Πειραιωτών και του Δικαστικού – Δικηγορικού κόσμου της πόλης μας, ο οποίος μετά από 37 χρόνια θα δικάζει σε ένα ασφαλές, σύγχρονο και λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο.

Ως Δήμαρχος Πειραιά νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος που συμμετείχαμε  σε μια κοινή προσπάθεια διεκδίκησης ενός σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου στον Πειραιά, δίνοντας  λύση  σε  μια εκκρεμότητα δεκαετιών για τον Πειραιά, ανοίγοντας παράλληλα ένα ακόμη κεφάλαιο ανάπτυξης στην πόλη μας. Αυτή είναι άλλωστε η στόχευση μας: Ένας Πειραιάς με ανάπτυξη, με πρόοδο, με σύγχρονες υποδομές. Ένας Πειραιάς που αλλάζει μέρα με τη μέρα προς το καλύτερο, ένας Πειραιάς που το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρό.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη σημερινή  ηγεσία  του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ειδικότερα τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και Πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ  κ. Πάνο Αλεξανδρή, τον πρώην υπουργό κ.  Τσιάρα  και φυσικά τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και όλους όσοι συνέβαλαν στην επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος για την πόλη μας».

Μετά από την ολοκλήρωση της υπογραφής του οριστικού συμβολαίου για την αγορά του ακινήτου - κτιρίου από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στη συμβολή του προκατόχου του κ. Κώστα Τσιάρα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτίριο που θα κατασκευαστεί στη χώρα θα είναι για τη Δικαιοσύνη. «Θα είναι και μια απόδειξη στην πράξη του ειδικού ενδιαφέροντος του Πρωθυπουργού για τα ζητήματα του περιβάλλοντος», τόνισε ο Υπουργός και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν  για να «βρεθούμε στην αφετηρία υλοποίησης αυτού του εμβληματικού έργου».

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Πρόεδρος του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.  Πάνος Αλεξανδρής τόνισε ότι το έργο αυτό ήταν μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήθελε ένα καινούργιο Δικαστικό Μέγαρο στον Πειραιά. «Ξεκίνησε επί υπουργίας Κώστα Τσιάρα και ολοκληρώνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα σήμερα με την παρούσα πολιτική ηγεσία, η οποία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο ενός δημόσιου έργου το αποκαλούμενο γραφειοκρατικό τέρας, αποδεικνύοντας ότι το δημόσιο μπορεί επιτέλους να είναι και αποτελεσματικό», ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τα μέλη του Δ.Σ του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. για την ομόφωνη απόφασή τους, η οποία κατέληξε στο ευτυχές αποτέλεσμα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε μάλιστα στην επίτιμη αρεοπαγίτη, επικεφαλής της Επιτροπής Αξιολόγησης του έργου, κα Αγγελική Κόφα, η οποία «διευκόλυνε τις διαδικασίες με τη σοφή κρίση της».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων DIMAND Δημήτρης Ανδριόπουλος, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους για την «ολοκλήρωση μιας πολύ διαφανούς διαδικασίας» και πρόσθεσε:  «Θα είναι ένα πολύ συμβολικό κτίριο και λόγω του μεγέθους του και λόγω  της σπουδαιότητας των Αρχών, των υπηρεσιών και των ανθρώπων τους που θα στεγάσει. Θα είναι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτίριο και η απαρχή για να αλλάξει η δημόσια διοίκηση στη χώρα όσον αφορά τις εγκαταστάσεις της. Θα προσπαθήσουμε να το παραδώσουμε μέχρι τα τέλη του 2025».

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την πόλη, για τη Δικαιοσύνη, για τους δικηγόρους. «Στις αποφάσεις του Προεδρείου και του Δ.Σ πρυτάνευσε η τήρηση της νομιμότητας, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας. Έπρεπε να δοθεί λύση. Χαιρόμαστε που φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα» ανέφερε, ενώ εξέφρασε το αίτημα της μεταφοράς ενός μέρους της τοπικής αρμοδιότητας των δικαστηρίων της Αθήνας στον Πειραιά, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης προς όφελος των πολιτών.