Ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις – Τα σενάρια

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κολλάει στις αντιρρήσεις των δανειστών η ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις.

Διαφορετικές απόψεις έχουν οι δανειστές για τη ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις. Θέτουν εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές αντιδρούν στη ρύθμιση τονίζοντας ότι οι ωφελούμενοι υπάγονται στην πλειοψηφία τους στις ομάδες με υψηλή φοροδιαφυγή.

Προτείνουν έτσι ως κριτήριο να μπει μεταξύ άλλων η περιουσία η οποία δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από δεκαπλάσια της οφειλής.

Αυτό ωστόσο θα σημάνει αποκλεισμό πολλών οφειλετών οι οποίοι διαθέτουν ιδιόκτητο σπίτι. Για παράδειγμα κάποιος ο οποίος χρωστάει 25.000 ευρώ και έχει ένα ακίνητο αξίας 300.000 δεν θα μπορεί να μπει στη ρύθμιση.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να προτείνει έναν συντελεστή που θα λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα της τελευταίας τριετίες και θα καθορίζει την μηνιαία δόση στο 20%, το 30% ή το 40% του εισοδήματος του οφειλέτη.

Μέχρι τώρα πάντως οι δανειστές και το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να τα βρίσκουν στο ότι οι 120 δόσεις θα αφορούν σε χρέη ως 31/12/2016 με κούρεμα των προσαυξήσεων ως και 85%, αλλά όχι κούρεμα της οφειλής καθώς αυτή συνδέεται με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Το ποσό που θα καταβάλουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από 50 ευρώ το μήνα.

Πηγή: www.newsit.gr