Το φυσικό αέριο στη ζωή μας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το φυσικό αέριο είναι το νέο, πρωτοποριακό καύσιμο που έχει κάνει δυναμικά και… «ανατρεπτικά» την είσοδό του στη χώρα μας. 

Πρόκειται για την εναλλακτική μη-ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, η οποία χάρη στα ιδιαίτερα θετικά χαρακτηριστικά της έχει αλλάξει τα δεδομένα, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα της χώρας μας, αλλά και στην καθημερινότητα όσων τη χρησιμοποιούν.

 

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για αυτήν την ανατροπή; Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι, επαγγελματίες, οδηγοί, ιδιώτες, νοικοκυριά στρέφονται στη χρήση του φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών τους;

 

Ας ρωτήσουμε μερικούς από εκείνους που το χρησιμοποιούν να μας πουν με απλά λόγια την εμπειρία τους:

 

Βαγγέλης Π.

«Είμαι οδηγός ταξί. Χρησιμοποιώ το φυσικό αέριο στο σπίτι μου και γνωρίζω πόση οικονομία προσφέρει και πόσο πρακτικό είναι. Τώρα που η ΔΕΠΑ, με το FISIKON, συμβάλει στη διάδοση του φυσικού αερίου και ως καύσιμο κίνησης, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να το υιοθετήσω και στο όχημά μου. Ενημερώθηκα και γνωρίζω με αποδείξεις πως είναι αποδοτικό, φιλικό προς το περιβάλλον, ασφαλές… και βέβαια, κάτι πολύ σημαντικό, είναι πάρα πολύ οικονομικό»

 

Μίνα Α.

«Πρόσφατα μετακόμισα σε σπίτι με σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, ύστερα από παρότρυνση φίλων μου, που ήδη το χρησιμοποιούσαν και μου είχαν μιλήσει για τα σημαντικά οφέλη του. Φέτος, τα απολαμβάνω κι εγώ και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό. Έχω καλής ποιότητας θέρμανση, με εξοικονόμηση που αγγίζει το 40% σε σχέση με το πετρέλαιο. Επίσης, επειδή το φυσικό αέριο φτάνει σπίτι μου μέσω δικτύου, δε χρειάζεται πλέον να χάνω χρόνο για να παραγγέλνω και να παραλαμβάνω καύσιμο, ενώ δεν ανησυχώ ούτε για τυχόν «λάθος» μετρήσεις. Πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι πλέον ξεχάσαμε το μεγάλο κονδύλι που έπρεπε να διαθέσουμε στην αρχή του χειμώνα για προ-αγορά καυσίμου. Το φυσικό αέριο το πληρώνουμε με το λογαριασμό, μετά την κατανάλωση. Όσο για τις ευκολίες που μου προσφέρει στο μαγείρεμα και το άμεσα ζεστό νερό; Πρέπει να τις ζήσει κανείς για να τις καταλάβει!»


Αντώνης Γ.

«Έχω ένα εργαστήριο με είδη σφολιάτας. Έχω συνειδητοποιήσει ότι με το φυσικό αέριο το προϊόν μου είναι καλύτερης ποιότητας, πληρώνω λιγότερα για καύσιμο και κερδίζω εργατοώρες που χρειαζόμουν για να παραλάβω και να παραγγείλω πετρέλαιο. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε επαγγελματία. Ειδικά στην εποχή μας, που απαιτεί προσεκτική διαχείριση, το φυσικό αέριο έχει αποδειχθεί ένα σπουδαίο εργαλείο υπέρ μου!»


Οικονομία, πρακτικότητα, φιλικότητα  προς το περιβάλλον, ποικιλία χρήσεων… Αυτό είναι το τετράπτυχο πλεονεκτημάτων του φυσικού αερίου που το καθιστούν πραγματικά αναντικατάστατο για εκείνους που το χρησιμοποιούν. Ειδικά για τη χρήση του ως καύσιμο θέρμανσης αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τη μέση τιμή πώλησης του το χειμώνα του 2012-2013 αποδείχθηκε 38% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Φέτος, για τον Οκτώβριο του 2013, η τιμή του φυσικού αερίου έφθασε στα 6,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Έτσι, με βάση την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης 1,30 ευρώ ανά λίτρο, η εξοικονόμηση που προσφέρει η χρήση του φυσικού αερίου έφτασε να προσεγγίζει το πολύ εντυπωσιακό ποσοστό του 45%.

 

Δεν είναι καθόλου παράξενο λοιπόν που από το καλοκαίρι που μας πέρασε, τόσους μήνες δηλαδή πριν το χειμώνα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων για σύνδεση με το φυσικό αέριο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ξεπέρασε τις 1.000/μήνα και συνέχισε με αυξητική τάση κατά το φθινόπωρο. Το αποτέλεσμα; Σήμερα, πάνω από 600.000 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και περισσότεροι από 180.000 στη Θεσσαλία έχουν πλέον συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Αττική.

 

Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει και στο περιβαλλοντικό προφίλ του φυσικού αερίου. Κατά τους επιστήμονες, αποτελεί το πιο καθαρό, λιγότερο ρυπογόνο συμβατικό καύσιμο. Η καύση του παράγει σημαντικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και έτσι όσο περισσότερο αντικαθιστά τα άλλα ρυπογόνα καύσιμα, τόσο περισσότερο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ακόμα, δεν είναι τοξικό και δεν περιέχει ενώσεις θείου που προκαλούν το φαινόμενο της όξινης βροχής. Και βέβαια, κάτι πολύ επίκαιρο – το φυσικό αέριο αντιμετωπίζει με οικονομία το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, των αυξημένων ρύπων από την καύση ακατάλληλων ξύλων και άλλων υλικών σε τζάκια και σόμπες.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε δε και έναν άλλο τομέα που το φυσικό αέριο παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Σήμερα, το φυσικό αέριο αποτελεί την πηγή ενέργειας με την οποία παράγεται περίπου το 30% του ηλεκτρισμού που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά.

 

Το φυσικό αέριο βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας και η αύξηση της χρήσης του θα επιφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη για όλους: την οικονομία, τα νοικοκυριά, τις παραγωγικές τάξεις, την κοινωνία.