Μία ημέρα με το φυσικό αέριο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το φυσικό αέριο μπαίνει στη ζωή μας και την κάνει όλο και πιο εύκολη. Ας δούμε την οικονομική, πρακτική και φιλική προς το περιβάλλον παρουσία του στην καθημερινότητα μιας μέσης ελληνικής οικογένειας - ενός νέου ζευγαριού με δυο παιδιά - παρατηρώντας τη μια τυχαία ημέρα σαν όλες τις άλλες...

 

07:00

 

Το ξυπνητήρι χτυπά. Μία ακόμα ημέρα για την οικογένεια Αλεξόπουλου ξεκινά. Σήμερα όμως η περίσταση είναι εξαιρετική, γιατί η Μαρία Αλεξοπούλου, η μαμά, έχει τα γενέθλιά της. Από την προηγούμενη ημέρα, η Νίκη και ο Αλέξανδρος, τα παιδιά της οικογένειας, έχουν οργανώσει μια «συνωμοσία» με το μπαμπά τους, τον Σταμάτη. Στόχος είναι να χαρίσουν μία πραγματικά αξέχαστη και ξεκούραστη ημέρα σε εκείνη που τόσο πολύ τους φροντίζει. Πρώτο βήμα, να της φτιάξουν ένα πλουσιοπάροχο πρωινό. Βάζουν μπροστά για μία σπέσιαλ ομελέτα. Φυσικά, στη διαδικασία καταφέρνουν να κάνουν την κουζίνα χάλια… αλλά τουλάχιστον η ομελέτα της μαμάς είναι πεντανόστιμη και καλοψημένη – εν μέρει χάρη στο γεγονός ότι η κουζίνα τους λειτουργεί με φυσικό αέριο. Το μαγείρεμα με τη φλόγα του φυσικού αερίου είναι οικονομικό, πολύ πρακτικό, εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια γιατί δε προϋποθέτει χρόνο αναμονής μέχρι να ζεσταθεί το μάτι, ενώ είναι και… «gourmet». Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι διασημότεροι σεφ παγκοσμίως που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στις κουζίνες των εστιατορίων τους. 


07:30

 

Η Μαρία απόλαυσε την ομελέτα… και τώρα, καθώς οι άλλοι πλένουν τα πιάτα, γελάει από μέσα της με τις «απροσεξίες» τους. Τι να κάνει; Υποσχέθηκε να μη βοηθήσει και να τους αφήσει να τα κάνουν όλα μόνοι τους. Ευτυχώς, χάρη στο φυσικό αέριο, υπάρχει άφθονο ζεστό νερό και μάλιστα άμεσα! Σίγουρα θα τους χρειαστεί με τόσα σκεύη που κατάφεραν να λερώσουν, σκέφτεται χαμογελώντας…



08:15

 

Η κουζίνα είναι πλέον πεντακάθαρη και όλη η οικογένεια πανέτοιμη για τις υποχρεώσεις και το πρόγραμμα της ημέρας. Πριν φύγουν, ο Σταμάτης κατεβαίνει στον κάτω όροφο για να πληρώσει τα κοινόχρηστα στο διαχειριστή της πολυκατοικίας. Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, φέτος πληρώνει ποσά που δεν… «αναστατώνουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό κι έτσι περήφανος καταφέρνει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του. Η πολυκατοικία συνδέθηκε πέρυσι με το δίκτυο φυσικού αερίου και πλέον όλα τα διαμερίσματα έχουν άφθονη ζέστη, υψηλής ποιότητας και - το σημαντικότερο - με κόστος πολύ χαμηλότερο.

 

Σε λίγους μήνες θα αναλάβει ο Σταμάτης τη διαχείριση – κάτι που όμως δεν τον προβληματίζει. Με το φυσικό αέριο το έργο ενός διαχειριστή γίνεται πολύ πιο εύκολο! Δε χρειάζεται να κάνει έρευνα αγοράς για να βρει την καλύτερη τιμή σε καύσιμο, ούτε να παραγγέλνει και να περιμένει πότε θα του το παραδώσουν, και φυσικά ούτε να επιβεβαιώνει ότι του έδωσαν τη συμφωνημένη ποσότητα… Η θέρμανση των σπιτιών με φυσικό αέριο γίνεται μέσω του δικτύου και είναι πλήρως απαλλαγμένη από περιττές φασαρίες.

 


12:30

 

Η μεγάλη κόρη της οικογένειας, η Νίκη είναι πολύ υπερήφανη. Πήρε ένα άξιο Α στο σχολείο! Μαζί με μερικούς συμμαθητές της είχε αναλάβει να ετοιμάσει μία παρουσίαση σχετικά με το περιβάλλον και την προστασία του. Το δικό της θέμα ήταν «το φυσικό αέριο και η φύση». Προετοιμάστηκε καλά, διάβασε, μάζεψε υλικό από βιβλία και το Internet και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Η Νίκη έγραψε για το πώς το φυσικό αέριο κρατά καθαρή την ατμόσφαιρα στις πόλεις, προστατεύοντας την υγεία μας αλλά και τα ιστορικά μνημεία. Έδωσε στοιχεία για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου αλλά και της όξινης βροχής που επιτυγχάνεται με την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου. Μίλησε επίσης για τη χρήση του «πράσινου» καυσίμου στην κίνηση οχημάτων που είναι περιβαλλοντικά φιλική, αλλά και στη θέρμανση που μας απαλλάσσει από αιθαλομίχλη. Ήταν μία εξαιρετική παρουσίαση, από κάθε άποψη!

 

18:30

 

Ο Σταμάτης, η Νίκη και ο μικρός Αλέξανδρος… κάνουν άνω κάτω ξανά την κουζίνα, καθώς μαγειρεύουν για τη Μαρία που τους κοιτάει προσπαθώντας να μείνει ατάραχη και κυρίως να μη γελάσει. Η Νίκη τους λέει για την επιτυχία της στο σχολείο και ο μπαμπάς της που είναι φανατικός, τόσο των αυτοκινήτων, όσο και της οικονομίας, τη ρωτάει με ενδιαφέρον λεπτομέρειες για την κίνηση οχημάτων με φυσικό αέριο. Η ενημερωμένη Νίκη του λέει ότι η αεριοκίνηση βρίσκεται στα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα και ότι έχει μπει σε καλό δρόμο. Ήδη κινούνται απορριμματοφόρα, λεωφορεία και κάποια ταξί με φυσικό αέριο, ενώ όλο και περισσότερα αυτοκίνητα Ιδιωτικής Χρήσης κυκλοφορούν στους δρόμους. Η υποδομή δημιουργείται, τα πρώτα πρατήρια φυσικού αερίου έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους και τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου - οικονομικά και περιβαλλοντικά - θα αλλάξουν πολύ θετικά τον τρόπο ζωή μας, εξήγησε χαρούμενη η Νίκη στον μπαμπά της.

 

23:30

 

Τα παιδιά κοιμούνται. Η Μαρία και ο Σταμάτης συζητάνε στο σαλόνι απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί. Η εορτάζουσα έκανε ένα απολαυστικό μπάνιο, χωρίς να χρειαστεί να θυμηθεί να ανοίξει το θερμοσίφωνο – κι αυτό χάρη στο φυσικό αέριο. Αυτό το νέο καύσιμο την εξυπηρετεί τόσο πολύ! Αυτό που δε γνωρίζουν βέβαια οι δυο τους, είναι ότι έτσι κι αλλιώς ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του ηλεκτρισμού που χρησιμοποιούμε όλοι μας τόσο πολύ καθημερινά, σε κάθε πτυχή της ζωής μας, παράγεται με πηγή ενέργειας το φυσικό αέριο. Το ξέρει όμως η Νίκη… και με την πρώτη ευκαιρία θα τους το αποκαλύψει!