Γιατί ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι Πολιούχος του Πειραιά;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σήμερα Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου ο Πειραιάς τιμά τον Προστάτη και Πολιούχο του Άγιο Σπυρίδωνα.

...του Σαράντου Ευσταθόπουλου, Εκδότη Piraeus Press

ΓΙΑΤΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ;

Και είναι λογικό να αναρωτιούνται αρκετοί, πώς προέκυψε ο Άγιος Σπυρίδωνας ως Πολιούχος του μεγαλύτερου Λιμανιού της χώρας;

Καθώς ίσως πιο λογικό θα φάνταζε την τιμή αυτή να απολαμβάνει ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης των ναυτικών και των θαλασσών μας, ο οποίος τιμάται δεόντως επίσης στον Πειραιά και στον περικαλλή ναό του στο Λιμάνι.

Την υπενθύμιση αυτή μας έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς & Φαλήρου κ. Σεραφείμ, κατά τον θείο λόγο του τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα.

Αφού αναφέρθηκε στο σύγχρονο θαύμα της εκ βάθρων ανακαινίσεως του υπέρλαμπρου ναού του Πολιούχου του Πειραιά, εξήγησε πώς καθιερώθηκε ο Άγιος Σπυρίδωνας ως Πολιούχος της πόλης, με σχετική απόφαση του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Όπως είναι γνωστό, στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο περίλαμπρος ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, εδραζόταν Ιερά Μονή αφιερωμένη στον Άγιο, πολύ πριν ακόμα καθιερωθεί η σημερινή πόλη του Πειραιά, όταν ακόμα στην περιοχή υπήρχαν μόνο βοσκοτόπια !

Μάλιστα, λέγεται ότι η Μονή είχε αφιερωθεί στον Άγιο, ο οποίος πορευόμενος με το πλοίο για την Κωνσταντινούπολη και την Α’ Οικουμενική Σύνοδο, πέρασε από τον Πειραιά και το σημείο όπου αργότερα ανοικοδομήθηκε το Μοναστήρι προς τιμή του.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Σπυρίδωνα, όπως ήταν λοιπόν λογικό, κατείχε τεράστιες εκτάσεις γης στην ιδιοκτησία της, που εκτείνονταν μέχρι τη σημερινή Καλλιθέα.

Προκειμένου λοιπόν να ανοικοδομηθεί η πόλη του Πειραιά, η Μονή παραχώρησε αφιλοκερδώς τις εκτάσεις που κατείχε στο ελληνικό κράτος.

Με την αφορμή αυτή λοιπόν, ο κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε και στο θέμα των ημερών, που δεν είναι άλλο από τη «συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου», η οποία και έχει επικεντρωθεί κυρίως σε ζητήματα οικονομικής φύσεως, στα οποία επίσης η Εκκλησία έχει συνδράμει καθοριστικά το Ελληνικό Κράτος στο διάβα των αιώνων.

Επανερχόμενοι όμως στο θέμα μας και λόγω της αμύθητης δωρεάς της Ιεράς Μονής του Αγίου Σπυρίδωνος προς την πόλη του Πειραιά, το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να τιμήσει τον Άγιο, καθιερώνοντάς τον ως Πολιούχο και Προστάτη του Πειραιά μέσω σχετικής απόφασης.

Διαβάστε επίσης:

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Με μεγαλοπρέπεια η Λιτάνευση της Εικόνας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)