ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Τελέστηκε το μνημόσυνο για τα θύματα του C-130

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιου Δαβάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων C-130, για τους 63 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνετρίβη στο όρος Όθρυς πριν από 23 χρόνια. 

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιά και η κατάθεση στεφάνων στη ομώνυμη πλατεία C-130.


Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αθανάσιος Δαβάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

 

«Πέρασαν 23 χρόνια από εκείνο το πρωινό που έφερε η μοίρα τα στελέχη και οι σμηνίτες της Πολεμικής μας Αεροπορίας να συναντήσουν το πεπρωμένο τους. Ένα πεπρωμένο για το οποίο όλοι μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή και κυρίως τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, τα οποία ανά πάσα στιγμή βρίσκονται στην επιτέλεση του καθήκοντος. Σας μιλάει ένας εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας, ο οποίος τους μήνες, τους οποίους έχω την τιμή να έχω μέρος της πολιτικής ευθύνης αυτών, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι στον αέρα,  στη θάλασσα, στην ξηρά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - ιεροί εκπρόσωποι των οποίων είναι και τα 63 παλικάρια που τιμούμε σήμερα - δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την εκπλήρωση όλων εκείνων των ιδανικών και κυρίως της εθνικής μας ανεξαρτησίας και όχι μόνο. Και όχι μόνο γιατί «η πολεμική περίοδος» κατά την περίοδο της ειρήνης είναι εξίσου σημαντική στην εκτέλεση της και στη διεκπεραίωση της όπως και αυτή της καθεαυτής πολεμικής περιόδου.

Μια τέτοια περίοδο έδωσαν το αίμα τους αυτοί οι άνθρωποι τους οποίους τιμάμε σήμερα όλοι εμείς, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Θέλω να συγχαρώ τους παριστάμενους συγγενείς, γιατί οι άνθρωποι τους πέρασαν στο πάνθεον και της εθνικής μας  ιστορίας και της ιστορίας της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η Πολεμική Αεροπορία από την εποχή του μυθολογικού Ίκαρου μέχρι την εποχή της 5ης Φεβρουαρίου  1991 έχει να επιδείξει σειρά θυμάτων στον αγώνα και στο βωμό των εθνικών ιδανικών. Γιατί είναι εθνικό ιδανικό εκείνο το οποίο αναγράφει το μνημείο, ότι είναι ωραίος ο θάνατος – αν μπορεί να λεχθεί ως ωραίος – είναι θείος πάντως ο θάνατος, αν αυτός έρχεται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης ενός καθήκοντος και ενός χρέους. Αιωνία λοιπόν η μνήμη αυτών των παιδιών, αιωνία η μνήμη όλων εκείνων που συνάντησαν το πεπρωμένο τους σε ώρες αγώνα, σε ώρες μάχης, σε ώρες καθήκοντος».

 

Μιλώντας στο μνημόσυνο ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπτέραρχος κ. Γεώργιος Δαβάκης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, τόνισε μεταξύ άλλων: 


«Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 1991,το μεταγωγικό Αεροσκάφος  τύπου C-130, υπ’ αριθμ. 748 της Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό την 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, στο πλαίσιο Διατεταγμένης Αποστολής.

Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση και περί ώρα 12.55 και ενώ το Αεροσκάφος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 38 χιλιομέτρων από την Αγχίαλο και ήδη είχε αρχίσει η διαδικασία προσγείωσης δι’ οργάνων, λόγω χαμηλής νέφωσης και κακοκαιρίας που επικρατούσε στη περιοχή Βόλου, ξαφνικά χάνεται το στίγμα του Αεροσκάφους από το ραντάρ, χωρίς προηγουμένως να έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα.

Οκτώ Αεροσκάφη F-16 ενεργοποιήθηκαν αμέσως, ακολούθησαν  δύο C-130 και δύο πυροσβεστικά Αεροσκάφη CL-215, ενώ αργότερα προστέθηκαν δυο ελικόπτερα ΣΙΝΟΥΚ, ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας P-3C Οράιον και ένα S-3 Βάικινγκ. Παράλληλα μεγάλες δυνάμεις καταδρομέων και πεζοναυτών προέβησαν σε εκτεταμένη έρευνα όλων των πιθανών σημείων πτώσης του αεροσκάφους.

Έπειτα από τρεις ημέρες έρευνας, το πρωί της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου, ανεβρέθησαν τα συντρίμμια του C-130 στη κορυφή Τσατάλι του όρους Όθρυς, σε ύψος 1.520 μέτρα. Κανένας από τους 63 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες δεν επέζησε.

Κυρίες και Κύριοι η σημερινή λοιπόν τελετή πραγματοποιείται, για να τιμήσουμε τη μνήμη και να υποκλιθούμε με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη στους ηρωικούς νεκρούς, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατεύσιμους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έπεσαν ενώ εκτελούσαν την αποστολή τους στο όρος Όθρυς.

Να μου επιτρέψετε να πω, ότι ο πόνος για κάθε απώλεια ενός Έλληνα στρατιώτη, είναι απώλεια για κάθε ελληνική οικογένεια. Ο δικός σας καημός είναι και δικός μας. Τα δικά σας γιατί είναι και δικά μας.

Ιδιαίτερα σήμερα που κάποιοι με δηλώσεις τους επιχειρούν να απαξιώσουν την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, οι θύμησες και οι μνήμες από τέτοιες θυσίες ηρώων όπως ήταν τα 63 παλικάρια μας που χάθηκαν στο Όρος Όθρυς στη μοιραία πτήση του C-130 αποτελούν την καλύτερη απάντηση.

Ότι όσο υπάρχουν ήρωες, ότι όσο υπάρχουν Έλληνες, αυτός ο τόπος θα παραμένει αδούλωτος και ελεύθερος. Όπως αδούλωτες ήταν και οι ψυχές των αεροπόρων μας που χάθηκαν, για μένα, το συνάδελφό τους, στο > και παραμένουν ζωντανοί στις ψυχές μας.πεδίο>

Οι 44 σμηνίτες, οι 19 αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί που υπηρετούσαν την πατρίδα ως έφεδροι και μόνιμα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, έφυγαν υπηρετώντας αρχές και αξίες. Πέρασαν ως  αθάνατοι στην Ιστορία εκτελώντας το καθήκον τους.

Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες και έχοντας ως μοναδικό εφόδιο την πίστη στα εθνικά ιδεώδη και στο αγαθό της ελευθερίας, έπεσαν υπέρ πατρίδας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ελληνική Ιστορία είναι γεμάτη από σελίδες ηρωισμού, από τέτοιες  χρυσές στιγμές αυτοθυσίας Ελλήνων στρατιωτών. Είτε σε καιρούς πολέμου είτε σε καιρούς ειρήνης ο στρατός μας αποτελεί το καλύτερο κομμάτι της  ελληνικής κοινωνίας. Έτοιμοι  να δώσουν μάχες για το κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα.

Όπως οι Ίκαροι μας που πολεμούν κάθε μέρα στο Αιγαίο σε έναν ακήρυχτο «πόλεμο».

Αυτά τα παλικάρια προασπίζουν την εδαφική μας ακεραιότητα και στέλνουν το μήνυμα πως αυτό το χώμα, αυτός ο αέρας, αυτή η θάλασσα ήταν και θα είναι δική μας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και συνεισφέρουν στο αίσθημα ασφάλειας που αισθάνεται ο Ελληνικός λαός, αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει να εργάζεται απερίσπαστος στο έργο της ανάταξης της χώρας.

Κινούνται με ανιδιοτέλεια σε καιρούς δύσκολους και προτάσσουν πάντα το εμείς από το εγώ.

Τέτοια παλικάρια ήταν και τα δικά σας  που πέταξαν εκεί ψηλά. Γι’ αυτό και δε πρόκειται να τα ξεχάσουμε ποτέ. Θα τους οφείλουμε πάντα. Όπως και εσάς που αναθρέψατε  τέτοιους ήρωες.

Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρωικών αεροπόρων μας και ας προσευχηθούμε κατά τη διάρκεια του προσκλητηρίου, που θα ακολουθήσει για την ανάπαυση της γενναίας ψυχής τους».

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αθανάσιος Δαβάκης, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Κώστας Κατσαφάδος και ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, ο Δημοτικός Σύμβουλος -Εκπρόσωπος του Δημάρχου Πειραιά κ. Γεώργιος Δαβάκης, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος κ. Ευαγ. Τουρνάς, ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ. κ.  Κωνσταντίνος Κουνουγέρης, ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Υποναύαρχος κ. Ιωάννης Μαΐστρος. Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γρηγόριος Καψοκόλης, Ευστάθιος Κωνσταντούζος και Νίκος Αμοργιανός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Παππάς,  Αντ. Καλογερόγιαννης, Χρήστος Βουγιουκλάκης. Ο κ. Χρήστος Λαμπρίδης εκπρόσωπος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα. Η κα Αγνή Σμπόνια μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, καθώς και συγγενείς και φίλοι των θυμάτων του C-130 κ.ά.