Τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τον Πειραιά!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η έντονη κινητικότητα του Δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου δείχνει να αποφέρει καρπούς. Θα επιχειρήσουμε λοιπόν να σας παρουσιάσουμε τα μεγάλα έργα που είτε έχουν υλοποιηθεί είτε βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης είτε έχουν δρομολογηθεί-αποφασιστεί προς υλοποίηση.

Είναι γεγονός ότι ο Πειραιάς για δεκαετίες έμεινε έξω από τον εθνικό προγραμματισμό για την υλοποίηση μεγάλων έργων με ευθύνες ένθεν κι ένθεν που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε.


Αποτέλεσμα, η σημερινή κατάσταση, ένας υπερχρεωμένος Πειραιάς, στους πρώτους πιο υπερχρεωμένους Δήμους της χώρας, ασφυκτικά πνιγμένος στα προβλήματά του και όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης!

Σα λύση θα φάνταζε μόνο ένα θαύμα! Για να δούμε όμως μήπως τελικά, ακόμα και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, υπάρχει μια μικρή ελπίδα για το μέλλον της πόλης μας.

Και τι μας κάνει να το πιστεύουμε αυτό; Η έντονη κινητικότητα που υπάρχει στα θέματα που αφορούν στο Δήμο Πειραιά, η εμπλοκή του ίδιου του Πρωθυπουργού και η δέσμευσή του για συνδρομή στο έργο του Δημάρχου Πειραιά, τα πρώτα δειλά αποτελέσματα αλλά και τα δεκάδες θέματα που έχουν ανοίξει και τα οποία παρέμεναν για πολλά χρόνια κλειδωμένα στα συρτάρια του Δημαρχείου της πλατείας Κοραή!


Ας τα δούμε ένα ένα ξεκινώντας από αυτά που έχουν υλοποιηθεί:


1. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Έτοιμο να ανοίξει τις θύρες του και πάλι στο κοινό, έχουν δρομολογηθεί και τα τελευταία διαδικαστικά που αφορούν στην ομάδα που θα διοικεί αυτό το σύγχρονο μνημείο του Πειραιά και ολόκληρης της Ελλάδας. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις.


2. Πάρκο Δηλαβέρη: Έτοιμο και άμεσα παραδοτέο στον πειραϊκό λαό μετά και την ολοκλήρωση του ανοιχτού διαγωνισμού για το αναψυκτήριο. Όαση πρασίνου και παιχνιδιού για τους μικρούς μας φίλους που κατοικούν στην Αγια Σοφιά, στην Παλιά Κοκκινιά, στα Καμίνια, στα Μανιάτικα. Μετά από πολλά πολλά χρόνια εγκατάλειψης και μαρασμού, το ιστορικό πάρκο θα πάρει και πάλι ζωή φέτος το καλοκαίρι.


3. Στρατόπεδο Παπαδογιωργή: Το πρώην στρατόπεδο στα Καμίνια έχει ήδη αλλάξει μορφή! Και έπεται και συνέχεια...


4. Πάρκο Γεννηματά: Και πάλι στα Καμίνια, ένας εγκαταλελειμμένος χώρος πρασίνου και αναψυχής έχει γίνει το σημείο αναφορά της όμορφης γειτονιάς του Πειραιά. 


5. Παραλίες: Οι 2 πλαζ του Πειραιά έχουν σχεδόν καθαρίσει και φέτος το καλοκαίρι θα είναι πιο έτοιμες από ποτέ για να υποδεχτούν όλους του Πειραιώτες που λόγω οικονομικής κρίσης δε θα καταφέρουν να αφήσουν για λίγες μέρες το κλείνον άστυ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 300 φορτηγά με μπάζα που απομακρύνθηκαν με φορτηγά του Δήμου Πειραιά από την πλαζ Φρεαττύδας.


6. Παιδικές χαρές: Κι όμως αποτελεί μεγάλο έργο! Αν σκεφτεί κανείς ότι από συστάσεως του Δήμου είχαν κατασκευαστεί 30 παιδικές χαρές και μέσα σε 2 χρόνια ανακατασκευάστηκαν όλες και ''γεννήθηκαν'' ακόμη 15, αποτελεί σημαντικό έργο!


7. Πράσινο: Η πόλη άλλαξε όψη! Ο Πειραιάς πήρε χρώμα. Το πράσινο σε όλη την επικράτεια του Δήμου Πειραιά έχει αναγεννηθεί, κάτι που είχαμε χρόνια να το ζήσουμε. Και πλέον καταλαμβάνει όλο και περισσότερες εκτάσεις. Ο Πειραιάς χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο και η Δημοτική Αρχή δείχνει να το έχει αντιληφθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πέραν των πάρκων και των πλατειών, η Πειραϊκή, που εμείς οι Πειραιώτες είδαμε και πάλι θάλασσα μετά από χρόνια! Μια θάλασσα που είχε χαθεί από τους θάμνους και τα δέντρα που είχαν γιγαντωθεί άναρχα στο πέρας των ετών...


8. Κοινωνικό έργο: Που είναι και το πλέον σημαντικό, γιατί πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος! Δεν υπάρχει Πειραιώτης που να χρειάζεται στέγη, τροφή, γιατρό και φάρμακο και να μην το έχει. Δεν υπάρχει παιδί που να χρειάζεται παιδικό σταθμό και να μη βρίσκει θέση. Το κοινωνικό δίκτυο του Δήμου Πειραιά, με τη συνδρομή φορέων και ιδιωτών βεβαίως, έχει εξαπλωθεί εντυπωσιακά, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών του σύγχρονου Πειραιώτη που πλήττεται εντόνως λόγω της οικονομικής κρίσης.


9. Οικονομικό έργο: Ένα έργο που λίγοι βλέπουν και ακόμα πιο λίγοι έχουν την ικανότητα να αξιολογήσουν. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ο Δήμος Πειραιά δεν ήταν σε θέση να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του, όφειλε μισθούς στο εργατικό δυναμικό, έσοδα δεν υπήρχαν για την κάλυψη πάγιων αναγκών. Μια δραματική κατάσταση. Κι όμως ο Δήμος Πειραιά σήμερα δε χρωστά πλέον στους εργαζομένους, αρκετά εκατομμύρια κερδίθηκαν επωφελεία του Δήμου από ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικών και βέβαια εκμηδενίστηκαν οι περριτές δαπάνες! Ο Δήμος Πειραιά πλέον ξοδεύει μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Αυτό το νοικοκύρεμα είναι που δίνει μια σημαντική παράταση ζωής στο Δήμο με τα δεκάδες εκατομμυρίων χρέη που κατέχει εξέχουσα θέση στην πρώτη πεντάδα των πιο υπερχρεωμένων Δήμων. Και μέσα σε όλα αυτά ο Δήμος Πειραιά ξαναέγινε κάτοχος και ιδιοκτήτης οικοπέδων που αγνοούσε την ύπαρξή τους! Όπως το ακούσατε, ο Δήμος Πειραιά ήταν ιδιοκτήτης τεράστιων εκτάσεων (κυρίως στο Σχιστό και όχι μόνο) και δεν το γνώριζε!


10. Λειτουργία ΚΕΠ: Τα ΚΕΠ ξαναλειτουργούν κανονικά εδώ και μερικούς μήνες σε όλο τον Πειραιά. Ενισχύθηκαν με προσωπικό και πλέον όλες οι υπηρεσίες εκτελούνται και πάλι κανονικότατα! Όσοι είχαμε εξυπηρετηθεί στα ΚΕΠ αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του έργου! Έτσι λοιπόν, οι Δημότες μπορούν να εξυπηρετούνται πλέον, εκτός του ΚΕΠ στο κέντρο της πόλης, από τα ΚΕΠ Παλιάς Κοκκινιάς, ΚΕΠ Νέου Φαλήρου, εξοικονομώντας πολύτιμες ώρες από τις ουρές αναμονής!


Μετά περνάμε στα έργα που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης:


1. Μύλοι Μοίρα: Και πάλι στα Καμίνια, μια τεράστια έκταση 10 στρεμμάτων που θα μετατραπεί σε έναν απέραντο χώρο πρασίνου και αναψυχής. Ήδη τα συνεργεία του Δήμου Πειραιά προχώρησαν στην κατεδάφιση των κτισμάτων.


2. Αξιοποίηση ακινήτων: Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση των μεγάλων ακινήτων του Δήμου Πειραιά, από την οποία ο Δήμος αναμένει αντισταθμιστικά αξίας 30 εκ. ευρώ. Πρόκειται για τον Πύργο στο λιμάνι του Πειραιά, το Δημαρχείο, το γιαπί της Ραλλείου, τα οικόπεδα στη Ρετσίνα και στη Θηβών. Μην ξεχνάμε ότι ήδη έχει δημοπρατηθεί το ιστορικό Bowling στον Προφήτη Ηλία, το οποίο αναμένεται να δώσει ζωή και πάλι στο ομορφότερο ίσως σημείο του λεκανοπεδίου Αττικής.


3. Εκσυγχρονισμός στόλου αυτοκινήτων καθαριότητας: Είναι γεγονός ότι ο Πειραιάς μπορούμε να πούμε ότι είναι και πάλι καθαρός! Παράπονα υπάρχουν και ορθώς υπάρχουν καθώς μην ξεχνούμε ότι μιλάμε για μια τεράστια πόλη με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκων και πολύ λίγους εργαζομένους, οι οποίοι δε διαθέτουν και τα κατάλληλα μέσα. Για αυτό και έχει δρομολογηθεί ο εκσυγχρονισμός του στόλου ο οποίος θα κάνει το έργο της καθαριότητας πιο αποδοτικό και σαφώς πιο οικονομικό!


4. Η Πινακοθήκη Πειραιά γίνεται Μουσείο: Αναβάθμιση της Πινακοθήκης του Πειραιά σε Μουσείο σε συνεργασία με το Ίδυμα Μείζονος Ελληνισμού με ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Γιατί και ο πολιτισμός μας είναι και πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Πειραιά. Η έγκριση του έργου είναι γεγονός και απομένουν οι διαδικασίες για την έναρξη εργασιών.


5. Πλατεία Πηγάδας: Κατασκευή πρότυπης βιοκλιματικής πλατείας στον Πειραιά! Με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια ΕΣΠΑ. Το έργο έχει εγκριθεί και πολύ σύντομα οι εργασίες θα ξεκινήσουν για την κατασκευή της πλατείας-προτύπου που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον Πειραιά.


6. Τουρισμός: Κατασκευή 3 περιπτέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου του λιμανιού (Άγιος Νικόλαος-Άγιος Σπυρίδωνας-Άγιος Διονύσιος) τα οποία θα δώσουν άλλη πνοή στον τουρισμό του Πειραιά και των νησιών του! Δειλά δειλά βλέπουμε με ικανοποίηση ο Δήμος Πειραιά να δίνει την απαραίτητη έμφαση και στη ''βαριά βιομηχανία'' του τουρισμού και ιδίως του τουρισμού εκείνου που είναι συνυφασμένος με τη ναυτιλία (κρουαζιέρα, ακτοπλοΐα κλπ).


Τέλος, τα έργα που έχουν αποφασιστεί να γίνουν και αναμένονται οι σχετικές τυπικές εγκρίσεις:


1. Παραχώρηση περιβάλλοντα χώρου ΣΕΦ: Είναι το μεγάλο στοίχημα του ίδιου του Βασίλη Μιχαλολιάκου, που οραματίζεται τον μεγαλύτερο παιδότοπο της Αττικής, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του Λεκανοπεδίου.


2. Παγόδα: Το θέμα της παραχώρησης της Παγόδας στο Δήμο Πειραιά θεωρείται λήξαν και απομένουν μόνο τα τυπικά, τα οποία θα έχουν συμφωνηθεί εντός του μηνός. Πρόκειται για το εκθεσιακό κέντρο απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο Πειραιά, με την ξεχωριστή οροφή!


3. Στρατόπεδο Σακελλίωνα: Οικόπεδο 10 στρεμμάτων στα Καμίνια το οποίο θα αξιοποιηθεί σαν χώρος πρασίνου, αθήτισμού και αναψυχής και εντός του οποίου θα κτισθεί μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. 


4. Μονοδρομήσεις: Το κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της πόλης, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο είναι δεδομένο. Ο Δήμος Πειραιά με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σκοπεύει να δώσει λύσεις. Πιο χαρακτηριστική η μονοδρόμηση της Πειραϊκής, η οποία αναμένεται να δώσει νέα ζωντάνια στον παραλιακό περίπατο του Πειραιά.


5. Κατασκευή υπόγειου δρόμου: Μεγάλο έργο που θα χρηματοδοτηθεί ως ανταποδοτικό από τον ΟΛΠ. Πρόκεται για την κατασκευή υπόγειας αρτηρίας που θα ξεκινά από την είσοδο της πόλης (ΣΕΦ) και θα καταλήγει στο λιμάνι, προκειμένου να ελαφρυνθεί το κέντρο από την κυκλοφοριακή ασφυξία που επικρατεί σε ώρες αιχμής και ειδικότερα το καλοκαίρι με την έντονη δραστηριότητα του λιμανιού.


6. Κατασκευή ποδηλατόδρομου: Μετά την παραχώρηση από τον ΟΣΕ όλης της διαδρομής κατά μήκος των γραμμών του τρένου, δρομολογείται άμεσα η δημιουργία ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου, που θα ξεκινά από την Παλιά Κοκκινιά και θα καταλήγει στο λιμάνι.


7. Αναβάθμιση παραλιακού μετώπου: Δράσεις που θα γίνουν κατά μήκος του παραλιακού μετώπου στο λιμάνι του Πειραιά, με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης.


8. Θέατρο Γραμμών στην Παλιά Κοκκινιά: Ανακατασκευή του ιστορικού θερινού θεάτρου Γραμμών (γνωστό και ως θεατράκι), σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα Παλιάς Κοκκινιάς και Καμινίων.


Αυτά είναι τα έργα που αναμένεται να αλλάξουν τον Πειραιά σε ορίζοντα 5ετίας. Το στοίχημα που έχει βάλει ο ίδιος ο Βασίλης Μιχαλολιάκος είναι αρκετά μεγάλο και συνάμα δύσκολο. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά όμως. Η στήριξη του Πρωθυπουργού δεδομένη και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα έργα έχουν υλοποιηθεί από εργασία των εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, παρά τις όποιες αντιξοότητες υπάρχουν. Έτσι ο Δήμος Πειραιά έχει επωφεληθεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ! 


Ακόμα υπάρχει ζωντανή η ελπίδα για Ανάσταση του Πειραιά μας!