Έφυγε από τη ζωή ο Πειραιώτης Χρήστος Καπράλος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στις 20 του Σεπτέμβρη, έφυγε, ήσυχα όπως έζησε, από κοντά μας ο δάσκαλος Χρήστος Βασ. Καπράλος. 

Ο Αρκάς, που έγινε Πειραιώτης, αλλά παρέμεινε βαθιά πιστός στη γενέθλια πατρίδα, στη γη των ηρώων που τον γέννησε και τον ανάθρεψε.

Ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Συνδέσμου Αρκάδων Πειραιώς "Ο Θεόδωρος Κολοτρώνης", που συνέδεσε το όνομά του ,με την κατασκευή και το στήσιμο του ανδριάντα του ¨"Γέρου του Μοριά", στο κέντρο της πόλης και ,με την συνεχή και άοκνη προσπάθεια να κρατήσει ζωντανό και ενεργό το αρκαδικό στοιχείο στον Πειραιά.

Ο Χρήστος Καπράλος Γεννήθηκε στο Βούτσι της Αρκαδίας το 1936 . Απoφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως το 1961 και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε ως δάσκαλος σε πολλά δημοτικά σχολεία Αρκαδίας και Ηλείας και ως διευθυντής στα : 32ο , 34ο και 58ο δημοτικά σχολεία του Πειραιώς.

Δική του ιδέα ήταν η ίδρυση του Συνδέσμου Αρκάδων Πειραιώς και διετέλεσε Πρόεδρός του για μια δεκαετία συνεχώς.
Επί προεδρίας του στήθηκε ο ανδριάς του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στο κέντρο του Πειραιά στην οδό Δραγάτση που μετονομάστηκε σε Κολοκοτρώνη.
Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλο και έκτοτε τιμητικά γίνεται εκεί η κατάθεση στεφάνου εναλλάξ με το προϋπάρχον άγαλμα του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Ο Χ. Καπράλος διετέλεσε μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών ,αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Γορτυνίας και τακτικός ανταποκριτής επί σειρά ετών στην εφημερίδα ΓΟΡΤΥΝΙΑ, συντάκτης της στήλης «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ» .

Ως συγγραφέας μας άφησε τα έργα: ΑΡΚΑΔΙΚΟΙ ΘΡΥΛΟΙ (1990), ΟΜΟΨΥΧΙΑ θεατρικό έργο , εμπνευσμένο από τη μάχη στο Μανιάκι για σχολική χρήση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση το (1984). ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , έμμετρο θεατρικό έργο , εμπνευσμένο από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου για σχολική χρήση (1970). "Λαογραφική συλλογή περιοχής Βούτσι" (στο αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1972. "Λαογραφική συλλογή ονοματολογίας γεωργικών εργαλείων" για λογαριασμό του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών ( 1969).

¨Αφησε επίσης ποιητικές συλλογές τον " Θρυλικό Γέρο του Μοριά Θεόδωρο Κολοκοτρώνη", τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα , αφιερωμένο στο διεθνές συνέδριο (18-19 Μαρτίου 2008) που οργανώθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού εντός του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως.

Σε εμάς, που προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό το έργον του σε δύσκολους καιρούς, άφησε την εικόνα του άοκνου συνεργάτη, του γνώστη της δημοτικής μας παράδοσης, του φίλου στις δύσκολες στιγμές, του ανθρώπου που παρέμεινε "ξωμάχος" σε όλη του τη ζωή.

Την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου 2015, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, θα ενώσουμε τις δεήσεις μας για την ψυχή του αξέχαστου Χρήστου ,με εκείνη των παιδιών και των εγγονιών του και θα τον θυμόμαστε πάντα γελαστό και λεβέντη, πρώτο στον κυκλωτικό τσάμικο, με τα κλαρίνα της Αρκαδίας να παίζουν τους σκοπούς από τα άγια μας χώματα.