ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Αποκαλύψεις για την κεραία κινητής τηλεφωνίας σε σπίτι στην Πειραϊκή

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


...του Σαράντου Ευσταθόπουλου, Εκδότη Piraeus Press

Το θέμα αφορά σε οικεία 1ου ορόφου επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή.

Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος - ο οποίος βέβαια δε διαμένει εκεί σύμφωνα με τις πληροφορίες μας - αποφάσισε να εγκαταστήσει κεραία κινητής τηλεφωνίας COSMOTE, με το ανάλογο μηνιαίο αντίτιμο φυσικά, χωρίς να ρωτήσει ούτε τους άλλους ένοικους της πολυκατοικίας, μεταξύ των οποίων και μια 4μελής οικογένεια με 2 μικρά παιδιά!

Η εγκατάσταση της κεραίας πάγωσε πριν 2 μήνες, όταν το Piraeus Press αποκάλυψε το θέμα, αλλά φαίνεται ότι επιχειρείται αυτές τις μέρες η ολοκλήρωση της εγκατάστασης και μάλιστα με εργασίες τις πρώτες πρωινές ώρες, προς αποφυγή εντάσεων στη γειτονιά.

Υπενθυμίζεται, ότι το αόριστο και άκρως διαβλητό νομικό πλαίσιο για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, δίνει το δικαίωμα στον κάθε ιδιοκτήτη διαμερίσματος, να εγκαταστάσεις «μίνι» κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο μπαλκόνι του - τις επονομαζόμενες ΕΚΚΧΟ - λαμβάνοντας εκτιμώμενο μηνιαίο ενοίκιο της τάξεως των 400 ευρώ.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί και μάλιστα έχουν συλλέξει περισσότερες από 200 υπογραφές, ενώ σε πρόσφατη ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης για την Α Δημοτική Κοινότητα, αντιπροσωπεία κατοίκων τον ενημέρωσε για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το συγκεκριμένο διαμέρισμα μάλιστα βρίσκεται πλησίον στο 54ο Δημοτικό Σχολείο και στο 25ο Νηπιαγωγείο Πειραιά, αλλά και υο γεγονός αυτό δε φαίνεται να συγκινεί ούτε την. COSMOTE ούτε τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος.

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Χαρακτηριστική είναι και η καθυστέρηση της ψήφισης του νέου νομικού πλαισίου για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε ιδιόκτητα ακίνητα-διαμερίσματα.

Η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί, αλλά το θέμα δεν έχει έρθει ακόμη προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

Πληροφορίες μας αναφέρουν - λόγω των πολλών αντιδράσεων σε όλη τη χώρα - ότι ίσως εντός του Ιανουαρίου να φτάσει το θέμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μάλιστα, ο νέος νόμος θα προϋποθέτει για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε διαμέρισμα, τη σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών διαμερισμάτων της πολυκατοικίας (απόλυτη ομοφωνία).

«ΚΑΥΤΑ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

1ον: Γιατί να επιτρέπεται οποιαδήποτε τοποθέτηση κεραίας κοντά σε σχολικά κτίρια;

2ον: Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 54ου δημοτικού και 25ου νηπιαγωγείου έχουν ενημερωθεί οτι σε ακτίνα πολύ πιο κάτω των 300 μέτρων, είναι υπό τοποθέτηση 3 κεραίες κινητής τηλεφωνίας ( COSMOTE?);

3ον: Γιατί το κράτος έχει δώσει σε μια υπηρεσία - συγκεκριμενα την ΕΕΤΤ - την αρμοδιότητα για τις άδειες των κεραιών ΕΚΚΧΟ; Οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες γιατί «κόπηκαν» από τις διαδικασίες αδειοδότησης;

4ον: Ο καινούριος νόμος που ειναι προς διαβούλευση και αφορά στις κεραίες ΕΚΚΧΟ,  θα έχει αναδρομική ισχύ; Ή θα ειναι φωτογραφικός και θα επιτρέψει την παραμονή των ήδη εγκατεστημένων κεραιών που δε θα πληρούν τα κριτήρια του νέου νομικού πλαισίου;

Διαβάστε επίσης:

ΠΕΙΡΑΪΚΗ: Κεραία κινητής τηλεφωνίας COSMOTE λίγα μέτρα από Νηπιαγωγείο & Δημοτικό

ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ: 261 Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας στον Πειραιά (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ)