ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ 2019: Υποψήφιος Δήμαρχος με ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Μπελαβίλας


Το Piraeus Press σας είχε ενημερώσει πρώτο για την υποψηφιότητα Μπελαβίλα στις Δημοτικές Εκλογές 2019 στο Δήμο Πειραιά με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ
– Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που είναι υπεύθυνος για την ανάπλαση της Αθήνας

…του Σαράντου Ευσταθόπουλου, Εκδότη Piraeus Press

Ανακοινώθηκε και επίσημα ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Πειραιά και δεν είναι άλλος από τον Καθηγητή του ΕΜΠ Νίκο Μπελαβίλα, για τον οποίο πρώτο το Piraeus Press αποκάλυψε ότι θα λάβει το χρίσμα της Κουμουνδούρου για να κατέλθει στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές ως Υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά.

Το όνομά του είχε “παίξει” έντονα για τον δήμο της Αθήνας. Εκεί όπου το κυβερνών κόμμα τα έχει… βρει σκούρα σχετικά με το ποιον ή ποια θα ρίξει στην μάχη απέναντι στην δυνατή υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη.

Τελικά, ο Νίκος Μπελαβίλας επέλεξε τον γνωστό του Πειραιά, στον οποίο δραστηριοποιείται πολιτικά εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του 3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Μπελαβίλας


Ποιος είναι ο Νίκος Μπελαβίλας

Το όνομα του Νίκου Μπελαβίλα “έπαιζε” για την Αθήνα, πρόκειται για έναν εξαιρετικά επιτυχημένο αρχιτέκτονα και αναπληρωτή Καθηγητή, Διευθυντή Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.

Πριν από περίπου δύο μήνες, ορίστηκε πρόεδρος της ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε. που βασικό της έργο είναι αυτό που λέει ο τίτλος της: Η ανάπλαση της Αθήνας με έμφαση στις περιοχές του εμπορικού τριγώνου και των προσφυγικών της Αλεξάνδρας, αλλά και η ανακαίνιση των διατηρητέων.

Ο Νίκος Μπελαβίλας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Έκανε σπουδές αρχιτεκτονικής και διδακτορική διατριβή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου όπου διδάσκει από το 2003. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Διηύθυνε το Γραφείο Λαυρίου του ΕΜΠ για τη δημιουργία του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερµούπολης. Ως μέλος του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, συμμετείχε στον σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί, του θαλασσίου μετώπου της Ελευσίνας, του Τεχνικού Πανεπιστημίου στη Λεµεσό, των επεκτάσεων του Τραµ στην Αθήνα και Πειραιά, κ.α.

Ήταν επικεφαλής της μελέτης του κτιρίου της νέας Ταινιοθήκης της Ελλάδος στην Ιερά Οδό, όπως και των ερευνών του ΕΜΠ για τα Ιστορικά Μεταλλεία στο Αιγαίο, το Μητρώο Ελληνικής Βιομηχανικής Κληρονομιάς, του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας, του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού. Είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς – TICCIH, του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων – ICOMOS και από το 2007 επιστημονικός αξιολογητής του World Heritage List της UNESCO.

Νίκος Μπελαβίλας

Έχει γράψει τα βιβλία “Λιμάνια και Οικισμοί στο Αιγαίο της Πειρατείας” και “Τόποι Ανθρώπων – σχόλια για το χώρο και την πολιτική”. Συμμετείχε με άρθρα του στους συλλογικούς τόμους “Αιγαίο: διάσπαρτη πόλη” στη 10η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2006, “Αthens-Absolute Realism” στην 8η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2002, ” Ελλάδα της θάλασσας”, “Ιστορικός βιομηχανικός εξοπλισμός στην Ελλάδα”, “Το ελληνικό τοπίο”, “Το Αιγαίο Πέλαγος. Χαρτογραφία και ιστορία, 15ος – 17ος αιώνας”, “Ορυχεία στο Αιγαίο 19ος-20ος αιώνας”.