ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821: Μανιάτης Μητροπολίτης γεννημένος στη Νίκαια θα γράψει τη Δέηση για τα 200 χρόνια

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένα άξιο τέκνο του Πειραιά, με καταγωγή από τη Μάνη, επιλέχθηκε από την Ιερά Σύνοδο για να συγγράψει τη δέηση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Δεν είναι άλλος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ Φραγκάκο.

Εγκύκλιο σημείωμα απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προς τις Μητροπόλεις και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι εν όψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, ανετέθη στον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ η συγγραφή ειδικής Δοξολογίας για τη διακοσιοστή Επέτειο της Εξεγέρσεως των Ελλήνων, στην οποία εμπεριέχονται μεταξύ άλλων Τροπάρια και σχετική Ευχή.

Περί διαθέσεως Επετειακής Δοξολογίας εις ψηφιακήν μορφήν»
Πρωτ. 2846/2020
Διεκπ. 520
Αθηνησι τη‚ 10η Μαρτίου 2021

ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Προς
την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών και
τας Ιεράς Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος

Διά του παρόντος, γνωρίζομεν υμίν ότι, εν όψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, ανετέθη εις τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ η συγγραφή ειδικής Δοξολογίας επί τη διακοσιοστή Επετείω της εξεγέρσεως των Ελλήνων διά την ελευθερίαν της Πατρίδος ημών, εν η εμπεριέχονται μεταξύ άλλων Τροπάρια και σχετική Ευχή.

Σύντομο βιογραφικό κ. Ιωήλ

Ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ Φραγκάκος (κατά κόσμον Παναγιώτης) γεννήθηκε στη Νίκαια Πειραιώς στις 20 Ιανουαρίου1949. Εκεί ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1972.

Ήταν πνευματικό τέκνο του Αρχιμανδρίτη Επιφανίου Θεοδωρόπουλου, ενώ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας συνδέθηκε πνευματικά με τον τότε Μητροπολίτη Εδέσσης Άγιο Καλλίνικο, ο οποίος τον χειροτόνησε Διάκονο το 1975 και Πρεσβύτερο το 1979.

Από τον Ιανουάριο του 1976 διορίστηκε Τακτικός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας και διακόνησε στους τομείς της ιεραποστολής, της κατήχησης και της Πνευματικής Καθοδήγησης των πιστών σε ολόκληρη την Επισκοπική Επαρχία. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Μαθητικού Οικοτροφείου και των Ιερατικών Σεμιναρίων της Ιεράς Μητροπόλεως. Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά και ιδιαίτερα με την συγγραφή εκκλησιαστικών υμνογραφιών και αγιολογικών κειμένων τα οποία έχουν εγκριθεί και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας εξελέγη στις 11 Οκτωβρίου 2002 από την ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου της Ελληνικής Εκκλησίας.