Αποκαλυπτήρια για τον επιβλητικό Παντοκράτορα των 7 μέτρων σε Ναό του Πειραιά (φωτο + βίντεο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ιστορικά αποκαλυπτήρια στη Μητρόπολη Πειραιά και τον Ιερό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιάς Κοκκινιάς

Σε λίγες μέρες πρόκειται να αποκαλυφθεί ο μεγαλύτερος Παντοκράτορας που κοσμεί τρούλο ελληνορθόδοξου ναού της χώρας, με διάμετρο 7 μέτρων!

Το επιβλητικό έργο φέρει την υπογραφή του Αγιογράφου Γεωργίου Μποζά.

Η ολοκλήρωση του έργου αποτελούσε προσωπικό «στοίχημα» του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος παρακολουθούσε από κοντά την πορεία των εργασιών, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπερπήδηση όλων των εμποδίων που προέκυπταν, σε συνεργασία τόσο με τον προϊστάμενο του Ναού π. Λεωνίδα Αθανασούλα όσο και τον Αγιογράφο Γιώργο Μποζά.

Ο π. Λεωνίδας Αθανασούλας, επί 30 έτη προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιάς Κοκκινιάς, ανέφερε στο Piraeus Press ότι νιώθει βαθύτατη ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο και ιδιαίτερη συγκίνηση καθώς ολοκληρώνεται ένα έργο ζωής, μιας και τα έργα αγιογράφησης ξεκίνησαν πριν περίπου 25 χρόνια και κάτω από δύσκολες συνθήκες, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ειλικρινείς ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του κ. Σεραφείμ, χωρίς τη συμβολή του οποίου δε θα ολοκληρωνόταν το σημαντικότερο τμήμα της αγιογράφησης του ναού, αλλά και του κ. Μποζά του οποίου η καλλιτεχνική αξία είναι αναγνωρισμένη εδώ και χρόνια.

Ο εφημέριος του ναού π. Ευστάθιος Κατσαμπάκης ανέφερε ότι «δοξάζουμε τον Θεό που μας αξίωσε κλήρο και λαό να δούμε ολοκληρωμένη τη μεγαλόπρεπη μορφή Του».

Ο εφημέριος π. Χρήστος Κούσπαρης συμμετείχε ενεργά στο εγχείρημα, για αυτό και δικαίως εντάσσεται στη στενή ομάδα εργασίας που λαμβάνει τα εύσημα για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο φωτογραφικός φακός του Piraeus Press παρακολούθησε βήμα βήμα τις εργασίες αγιογράφησης και τοποθέτησης του Παντοκράτορα στον τρούλο του Ιερού Ναού Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγια Σωτήρα) στην Παλιά Κοκκινιά, σε ύψος 22,5 μέτρα από το έδαφος.

Η «αρχή του τέλους» της αγιογράφησης του μεγαλόπρεπου τρούλου, έγινε την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Καθηγητής Αγιογραφίας Γιώργος Μποζάς, μαζί με την ομάδα εργασίας που αποτελείτο από δυο αγαπημένου του μαθητές (από τα χρόνια των Κατηχητικών Σχολείων), τον Γιώργο Καραγιάννη και τον Εκδότη του Piraeus Press Δημήτρη Ευσταθόπουλο, αλλά και με τη σημαντική συμβολή του συνεργάτη του Μάρκου Κονιδάρη καθώς και του εφημέριου του Ναού π. Χρήστου Κούσπαρη, κατάφεραν μέσα σε διάστημα λιγότερο από δυο μήνες, να ολοκληρώσουν ένα μοναδικό από απόψεως θεολογικής και καλλιτεχνικής αξίας έργο.


Μάλιστα, ο Αν. Διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά Μεταξά Σαράντος Ευσταθόπουλος, ο οποίος βρισκόταν συχνά στις σκαλωσιές μαζί με όλη την ομάδα, προχώρησε σε μια ανάρτηση που αναδεικνύει τη σημασία του συγκεκριμένου έργου, όχι μόνο για την τοπική κοινωνία της Παλιάς Κοκκινιάς ή του Πειραιά, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα και την Ορθοδοξία απανταχού.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Σαράντου Ευσταθόπουλου την 28η Μαρτίου 2022, ημέρα ολοκλήρωσης των εργασιών

«Ο μεγαλύτερος Παντοκράτορας της Ελλάδας «αποκαλύπτεται» στον Πειραιά… και στην όμορφη γειτονιά των παιδικών μας χρόνων‼️☦️

?????????????????

Ευλογημένος που μου δόθηκε η ευκαιρία να «αγγίξω τον Ουρανό» και μάλιστα μαζί με τον αδερφό μου Δημήτρη, αλλά και αγαπημένους μας αδελφικούς φίλους από τα αξέχαστα παιδικά μας χρόνια‼️?

Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι πολύμηνες εργασίες αγιογράφησης του ευμεγέθους τρούλου του Ιερού Ναού Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιάς Κοκκινιάς Πειραιά.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τα συναισθήματά μας που μετά από σχεδόν 3 δεκαετίες, αξιωνόμαστε να δούμε το 2ο σπίτι μας σχεδόν έτοιμο, μετά και την ολοκλήρωση του μεγαλοπρεπούς του τρούλου‼️

Ένα μεγάλο έργο, όχι μόνο συναισθηματικής αλλά και θεολογικής και καλλιτεχνικής αξίας ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες, αποτελώντας τη φυσική-διαχρονική συνέχεια του ιστορικού παλαιού ναού της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιάς Κοκκινιάς (1867-1869) και των ανεκτίμητης αξίας αγιογραφιών του Φώτη Κόντογλου, οι οποίες σώζονται μέχρι τις μέρες μας.

Είναι μεγάλη η ευλογία να ζεις από τόσο κοντά μια ιδιαίτερα σημαντική, ιστορική θα τολμούσα να πω στιγμή, η οποία δεν περιορίζεται στα στενά όρια της γειτονιάς μας της Παλιάς Κοκκινιάς, της Μητρόπολης Πειραιά ή ακόμα της χώρας μας, αλλά καταγράφεται πλέον στην παγκόσμια θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο δάσκαλος και καλός μας φίλος, ένας εκ των κορυφαίων αγιογράφων της γενιάς του, ο Γιώργος Μποζάς, μαζί με τους 2 μαθητές του, τον αδερφό μου Δημήτρη Ευσταθόπουλο και τον παιδικό μας φίλο Γιώργο Καραγιάννη - συμμαθητές τόσο κατά τα σχολικά χρόνια όσο και στα μαθήματα αγιογραφίας της ενορίας μας (με δάσκαλο Μποζά) - μαζί και με τη σημαντική βοήθεια του Μάρκου Κονιδάρη, ολοκλήρωσαν ένα μεγαλειώδες έργο υψηλής «αγιογραφικής» αξίας, του οποίου τα επίσημα αποκαλυπτήρια θα λάβουν χώρα σε λίγες μέρες!

Ο επιβλητικός παντοκράτορας των 7 μέτρων που θα «αποκαλυφθεί» σε λίγες μέρες στον τρούλο της «Αγια Σωτήρας», είμαι πεπεισμένος ότι θα μας καθηλώσει!

Πρόκειται για τον μεγαλύτερων διαστάσεων Παντοκράτορα στην Ελλάδα!

Ο Γιώργος και τα παιδιά, μου έδωσαν την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά, βήμα βήμα, αλλά και να συμμετάσχω ενεργά, σε όλη τη διαδικασία τοποθέτησης του Παντοκράτορα, στα 22,5 μέτρα από το έδαφος, αγγίζοντας στην κυριολεξία τον «Ουρανό»!

Και για να το καταφέρω αυτό, μαζί τους νίκησα και την υψοφοβία που αρχικά δε μου επέτρεπε ούτε να σκεφτώ τον εαυτό μου στα 22,5 μέτρα «υψόμετρο», με το κενό να «κρέμεται» κάτω από τα πόδια μου‼️(Ας είναι καλά οι δυο μαθητές - ο Γιώργος αρχικά και μετά ο Δημήτρης - που με πήραν απ’ το χέρι στην κυριολεξία).

Όσοι ζήσαμε μαζί τα χρυσά χρόνια των κατηχητικών σχολείων, του Ιερού ως παπαδάκια, της έναρξης των εργασιών αγιογράφησης και γενικότερης αποπεράτωσης του ναού μας, τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, την ολοκλήρωση του παρεκκλησίου των Αγίων 40 - κοντά στα 30 χρόνια δηλαδή - μόνο εμείς μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως αυτό το αίσθημα πληρότητας, ευαρέσκειας, χαράς, ευγνωμοσύνης, που δεν περιγράφεται με λόγια!

Είναι από τις στιγμές εκείνες που μέσα σου λες, «ας το ζήσω αυτό κι ας πεθάνω το επόμενο λεπτό»… Μόνο που δε θα το πω, γιατί έχουμε και συνέχεια…‼️?


*Το έργο δε θα είχε ολοκληρωθεί εάν δε βρισκόταν μεγάλος δωρητής με τη διαμεσολάβηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς & Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, εάν δεν είχε προηγηθεί το πολυετές έργο του προϊσταμένου π. Λεωνίδα Αθανασούλα και των ιερέων μας, επί σχεδόν 3 δεκαετίες, εάν οι κάτοικοι της φτωχογειτονιάς μας δεν είχαν αγκαλιάσει από την αρχή το φιλόδοξο όραμα της αποπεράτωσης του μεγαλόπρεπου ναού μας, εάν οι προηγούμενες γενιές και ο αείμνηστος παπα Αναστάσης Κάτσαρης δεν μας είχαν αφήσει «κληρονομιά» το 2ο σπίτι μας, για το οποίο όλοι θα καμαρώνουμε ακόμα περισσότερο σε λίγες μέρες…

Ο Ξεχωριστός διάκοσμος στη βάση του τρούλου

Αξίζει ειδικής αναφοράς πέραν του επιβλητικού Παντοκράτορα, ο μοναδικός διάκοσμος στη βάση του τρούλου, ο οποίος «στηρίζει» το έδαφος που πατούν οι προφήτες!

Ενώ ακολουθούν οι καμάρες που αγκαλιάζουν τους προφήτες και τονίζουν τη ζώνη της Θείας  Λειτουργίας.

Πάρτε μια γεύση από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που έχει στη διάθεσή του το Piraeus Press, από όλα τα στάδια υλοποίησης της τελικής φάσης του έργου (1/2/2022-28/3/2022):

Γεώργιος Μποζάς & Δημήτριος Ευσταθόπουλος

Σαράντος Ευσταθόπουλος

Γεώργιος Καραγιάννης

Γεώργιος Μποζάς & Γεώργιος Καραγιάννης

Μάρκος Κονιδάρης, Γεώργιος Καραγιάννης & Γεώργιος Μποζάς

Σαράντος Ευσταθόπουλος & Δημήτριος Ευσταθόπουλος


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Piraeus Press και δεδομένης της ιστορικής αξίας του συγκεκριμένου έργου, το οποίο αποτελεί την ιστορική συνέχεια του Φώτη Κόντογλου (καθώς 6 αγιογραφίες του κοσμούν το μικρό εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), υπάρχει η σκέψη για έκδοση ειδικού λευκώματος, μέσω της αξιοποίησης του πλούσιο οπτικοακουστικού υλικού που υπάρχει διαθέσιμο από όλες τις φάσεις των εργασιών στα 22,5 μέτρα από το έδαφος.