Κορυδαλλός: Το γκρέμισμα των Γυναικείων Φυλακών δίνει στην πόλη 10 στρέμματα πράσινου και αναψυχής


Το πρώτο, ιστορικής σημασίας, βήμα για την απομάκρυνση των Φυλακών Κορυδαλλού, ολοκληρώθηκε εχθές, Τρίτη 25 Ιουλίου 2017, με την κατεδάφιση της μάντρας του σωφρονιστικού συγκροτήματος και την παράδοση της έκτασης των 10 στρεμμάτων στον Δήμο Κορυδαλλού.

Σε μια λιτή, συμβολική τελετή, που διοργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο αρμόδιος Υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, «έριξαν» τη μάντρα στην κεντρική λεωφόρο Γρ. Λαμπράκη, ώστε να παραδοθεί στον Δήμο τμήμα των γυναικείων φυλακών συνολικής έκτασης 10 στρεμμάτων.

Πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη για τον Κορυδαλλού, μια πρώτη δικαίωση του πολύχρονου αγώνα του λαού της πόλης και όλων των δημοτικών αρχών από την μεταπολίτευση ως σήμερα, αφού για πρώτη φορά ενεργό τμήμα των φυλακών παραχωρείται στον Δήμο και στον λαό του Κορυδαλλού για να μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο- πάρκο πρασίνου και αναψυχής.

Σε δήλωση του, μετά την κατεδάφιση του εξωτερικού τοίχου και την παράδοση της έκτασης, ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης ανέφερε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή στον αγώνα του κορυδαλλιώτικου λαού για την απομάκρυνση των φυλακών. Είναι μέρα χαράς και ηθικής ικανοποίησης. Τη θέση των γκρίζων τοίχων και των κελιών θα πάρει σύντομα ένα πάρκο πρασίνου και αναψυχής, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής. Σήμερα γιορτάζουμε και από αύριο συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας, προκειμένου να γίνει πράξη η δέσμευση όλων των κυβερνήσεων από το 1994 και μετά, για πλήρη και οριστική απομάκρυνση των φυλακών από την πόλη. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της πολύχρονης και δύσβατης προσπάθειας. Όλους τους Δημάρχους, που προηγήθηκαν της δικής μου θητείας, των οποίων ο αγώνας υπήρξε παρακαταθήκη για να έχουμε τη σημερινή επιτυχία.

Τον τ. υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, για τη δημοπράτηση του έργου κατεδάφισης το 2008. Τον τ. υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και τον τ. γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Μαρίνο Σκανδάμη για την παραχώρηση της έκτασης των 10 στρεμμάτων στον Δήμο το 2011. Την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και το Περιφερειακό Συμβούλιο για την ένταξη του έργου διαμόρφωσης του πάρκου στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής το 2016. Την εταιρεία Κτηριακές Υποδομές Α.Ε, που είχε την ευθύνη του έργου κατεδάφισης και την Πρόεδρο Ιωάννα Κοντούλη. Και βεβαίως τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, η συμβολή των οποίων υπήρξε καταλυτική για την ολοκλήρωση του έργου κατεδάφισης και την παράδοση της έκτασης».