Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 55-45

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πολύ σκληρός για να... πεθάνει!

 Στο άδειο ΣΕΦ, με -2 βαθμούς πριν καν αρχίσει η Basket League, ο Ολυμπιακός νίκησε σχετικά εύκολα τον Παναθηναϊκό με 55-45, στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος. Μετά το εις βάρος τους 9-13 στο 8', οι Πρωταθλητές Ευρώπης αντέδρασαν και είχαν το πάνω χέρι στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, παίζοντας πολύ καλή άμυνα. 


Δυσκολευόταν να πατήσει το "ζωγραφιστό" ο Ολυμπιακός και "πυροβολούσε" με τρίποντα

 

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι έχοντας στην πεντάδα τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Περπέρογλου, Πρίντεζη και Σίμονς, ενώ ο Παναθηναϊκός με τους Διαμαντίδη, Παππά, Ματσιούλις, Γκιστ και Λάσμε. Μετά από καλή κυκλοφορία της μπάλας, η μπάλα πήγε στον ελεύθερο Μάντζαρη που "πυροβόλησε" από την περιφέρεια (3-0), ενώ ακολούθως ο Σίμονς έβγαλε καλή άμυνα πάνω στον Λάσμε. Ο Σίμονς έπαιρνε τα ριμπάουντ, αλλά στην επίθεση καθυστερούσε να κάνει πικ στον Σπανούλη, ο οποίος ακολούθως αστόχησε σε τρίποντο.

 

Οι πράσινοι πέτυχαν τους πρώτους τους πόντους στο ματς στο 4' (3-2) μετά από επιθετικό ριμπάουντ του Λάσμε, ακολούθως ο Παππάς σκόραρε με διείσδυση βρίσκοντας διάδρομο, ενώ στη συνέχεια ο Διαμαντίδης έκλεψε την μπάλα από τον Σίμονς, κάνοντας το σκορ 3-6, με τους πράσινους να βρίσκουν ρυθμό στο παιχνίδι τους. Σε αυτό το 6-0 σερί του "τριφυλλιού" έδωσε τέλος ο Πρίντεζης με τρίποντο (6-6) στο 5', με τους Πρωταθλητές Ευρώπης να δυσκολεύονται να πλησιάσουν την ρακέτα των φιλοξενούμενων.

 

Τα "5άρια" άλλαξαν, με τους Ντάνστον και Μπατίστ να περνούν στο παρκέ, με τον πρώτο να παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ από τον αντίπαλο του, κέρδισε το φάουλ, αλλά έβαλε μοναχά τη μία βολή (7-6). Ο Ολυμπιακός συνέχιζε να δυσκολεύεται στην προσπάθεια του να πατήσει στο "ζωγραφιστό", ο Μπατίστ έβγαλε πικ-εν-ρολ με τον Διαμαντίδη, με τους Πειραιώτες να επιδιώκουν να βγάλουν αιφνιδιασμούς όποτε τους δινόταν η ευκαιρία. Ο Πρίντεζης σε προσπάθεια του στο low-post κέρδισε το φάουλ και έβαλε τις βολές (9-8), με τους Πέτγουεϊ και Λοτζέσκι να παίρνουν θέση στο παρκέ.

 

Ο Μαυροκεφαλίδης ακολούθως χρησιμοποιήθηκε στο "5", νικώντας στην μονομαχία τον Ντάνστον (9-10), ενώ ο Φώτσης σημείωσε τρίποντο (9-13), αλλά με τον ίδιο τρόπο απάντησε στο 9' ο Μάντζαρης (12-13). Ο Λοτζέσκι έδωσε ξανά το προβάδισμα στους Πειραιώτες (14-13) με ένα δύσκολο σουτ από την αδύναμη πλευρά, ενώ στη συνέχεια ο πιο δυνατός Ντάνστον έσπρωξε όπως έπρεπε τον Μαυροκεφαλίδη στο "ζωγραφιστό", νικώντας τον κατά κράτος παίζοντας με πλάτη, ολοκληρώνοντας την φάση όπως έπρεπε, με την πρώτη περίοδο να βρίσκεται τους Πρωταθλητές Ευρώπης στο +3 (16-13).

 

Το 13-1 επί μέρους σκορ των Πειραιωτών και ο εξαιρετικός Λοτζέσκι

 

Στην δεύτερη περίοδο ο Ολυμπιακός μπήκε στο παρκέ με τους Μάντζαρη, Σλούκα, Λοτζέσκι, Πέτγουεϊ και Ντάνστον. Οι Πειραιώτες μετά από κάθε καλή άμυνα έτρεχαν στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά οι πράσινοι είχαν καλές επιστροφές, με τον Φώτση να βγαίνει στην περιφέρεια ώστε να μαρκάρει τον Σλούκα. Ο Μάντζαρης στην επίθεση έκανε λάθη, ο Γκιστ έχασε δύο βολές, με τον Λοτζέσκι να δείχνει στο παρκέ την εκτελεστική του δεινότητα σημειώνοντας τρίποντο, ανεβάζοντας την διαφορά στο +6 (19-13) για τους γηπεδούχους.

 

Ο Ούκιτς πήρε θέση στο παρκέ, έβαλε μία βολή (19-14), με τους Πειραιώτες όμως να "βομβαρδίζουν" το "τριφύλλι" από την περιφέρεια, καθώς με τρίποντο του Περπέρογλου ξέφυγαν με +8 (22-14) στο 13', με τους Πρωταθλητές Ευρώπης νε μετρούν στο ματς επί μέρους σκορ 13-1. Ο Μαυροκεφαλίδης μείωσε με προσπάθεια του κάτω από το καλάθι (22-16), με τον Λοτζέσκι να παραμένει στο παρκέ αγωνιζόμενος στο "2". Στο 14' μπήκε για πρώτη φορά στο ματς ο Μπέγκιτς, ο οποίος και μάζεψε το ριμπάουντ στην άμυνα, αλλά στην επίθεση χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ.

 

Ο Μαυροκεφαλίδης σκόραρε και πάλι με σουτ από το high-post (22-18), ροκανίζοντας την διαφορά, με τον Ολυμπιακό να έχει στην επίθεση 5/11 τρίποντα, ποσοστό εξαιρετικό, αλλά λειτουργούσε περισσότερο με ατομικές προσπάθειες και λιγότερο με συνεργασίες στην επίθεση. Ο Σπανούλης επέστρεψε στο παρκέ αντί του Λοτζέσκι, με τον Διαμαντίδη να μειώνει την διαφορά (22-20) ύστερα από επιθετικό ριμπάουντ, ενώ ο Φώτσης στην άμυνα πρώτα έκλεψε την μπάλα στον Σπανούλη και ακολούθως μπλόκαρε σουτ του Πρίντεζη. Ο Σπανούλης  δεν μπορούσε να βγάλει πικ-εν-ρολ, καθώς δεν είχε σκριν από τον Μπέγκιτς, με αποτέλεσμα στο τέλος οι Πειραιώτες να βγάζουν... σκοτωμένες επιθέσεις.

 

Το "τριφύλλι" άρχισε να ανακάμπτει, με τον Διαμαντίδη να δίνει και το προβάδισμα στους πράσινους (22-23), αλλά ακολούθως ο Σπανούλης πέτυχε το πρώτο του καλάθι στο ματς με coast-to-coast στον αιφνιδιασμό (24-23). Ο Λοτζέσκι έδειχνε σε εξαιρετική κατάσταση, παίζοντας άνετα λες και είχε εμπειρία από ντέρμπι, καταφέρνοντας στη συνέχεια να αξιοποιήσει το γκολ-φάουλ που κέρδισε (27-25). Ο Διαμαντίδης στην επόμενη κατοχή πέτυχε ένα απίθανο καλάθι με ταμπλό στην εκπνοή της επίθεσης (27-27), ενώ ο Λοτζέσκι με βολές έδωσε ένα μικρό προβάδισμα (29-27) στους Πειραιώτες στο ημίχρονο, με τον Αμερικανό φόργουορντ να είναι και ο πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης με 10 πόντους.

 

"Καυτός" Πρίντεζης, με τους ερυθρόλευκους να περνούν... χειροπέδες στους πράσινους

 

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός μπήκε στο παρκέ με την βασική του πεντάδα, έχοντας μόνη αλλαγή τον Νάνστον αντί του Σίμονς. Ο Παππάς αστόχησε στο πρώτο σουτ, με τον Λάσμε να χρεώνεται με επιθετικό φάουλ, ενώ ακολούθως ο Σπανούλης έβγαλε πικ-εν-ρολ με τον Ντάνστον, αλλά ο Αμερικανός αστόχησε από το "ζωγραφιστό". Ο Ντάνστον στην άμυνα είχε περιορίσει τον Λάσμε, ο Πρίντεζης με μία καταπληκτική προσπάθεια έκανε το σκορ 31-27, με τους Πειραιώτες μετά από κάθε άμυνα να επιδιώκουν το γρήγορο τρανζίσιον παιχνίδι.

 

Ο Παππάς στη συνέχεια έκλεψε την μπάλα από τον Σπανούλη και σκόραρε στον αιφνιδιασμό, με τον Ντάνστον να μαζεύει τα επιθετικά ριμπάουντ και τον Πρίντεζη να "πυροβολεί" από την περιφέρεια (34-29). Ο υπαρχηγός των Πειραιωτών ήταν "καυτός" σε εκείνο το σημείο,  καθώς με νέο καλάθι (κέρδισε και φάουλ, αλλά έχασε την βολή), έφερε τους Πειραιώτες στο +5 (36-31) στο 24'. Ο Πέτγουεϊ ακολούθως αντικατέστησε τον Πρίντεζη, με τους φιλοξενούμενους να είναι άστοχοι στην επίθεση, δεχόμενος μεγάλη πίεση από τους Πρωταθλητές Ευρώπης.

 

Ο Ολυμπιακός έπαιρνε τα ριμπάουντ στην άμυνα και στην επίθεση προσπαθούσε στο σετ παιχνίδι να βρει τον ελεύθερο παίκτη ώστε να απειλήσει, αλλά πρώτα ο Πέτγουεϊ αστόχησε σε τρίποντο, ενώ ακολούθως ο Περπέρογλου έδωσε κακή πάσα. Οι Πειραιώτες είχαν περιορίσει με την καλή τους άμυνα τους πράσινους, με τον Πεδουλάκη να διαμαρτύρεται και να παίρνει τεχνική ποινή, αλλά ο Σπανούλης αστόχησε και στις δύο βολές που δοκίμασε. Το ματς είχε "κολλήσει" στο 36-31, με τον Σλούκα να αντικαθιστά τον αρχηγό, ενώ επέστρεψε στην αναμέτρηση και ο Λοτζέσκι, ο οποίος πέρα από την επίθεση έδινε λύσεις και στα ριμπάουντ.

 

Με δικές του βολές οι ερυθρόλευκοι πήγαν στο +7 (38-31), ο Σίμονς πήρε θέση στο παρκέ, αλλά η πάσα του Σλούκα δεν έφτασε στα χέρια του Αμερικανού. Ακολούθως ο Πέτγουεϊ προσέφερε θέαμα με μία εντυπωσιακή τάπα στον Μαυροκεφαλίδη, με τους γηπεδούχους να παίρνουν άριστα στην άμυνα, έχοντας περάσει... χειροπέδες στους πράσινους, με τον εξαιρετικό Λοτζέσκι να ολοκληρώνει τον αιφνιδιασμό, φέρνοντας την ομάδα του στο +9 (40-31) στο 29'. Ακολούθως ο Σλούκας πήρε πάνω του την προσπάθεια, ολοκληρώνοντας την φάση με ένα εντυπωσιακό ντράιβ (42-34), ενώ νωρίτερα είχε σκοράρει με τρίποντο ο Μπράμος. Στην τελευταία επίθεση της περιόδου ο Σλούκας κατέβασε την μπάλα και "πυροβόλησε" από το high-post, "γράφοντας" το 44-36.

 

Ο "εκτελεστής" Σλούκας έδωσε ώθηση και ο Πέτγουεϊ "σφράγισε" τη νίκη για τους Πειραιώτες

 

Στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός μπήκε στο παρκέ με τους Σπανούλη, Σλούκα, Περπέρογλου, Πέτγουεϊ και Σίμονς. Ο Μαυροκεφαλίδης μείωσε με το σουτάκι του από μέση απόσταση (44-38), σκόραρε μετά από επιθετικό ριμπάουντ ο Σίμονς (46-38), ενώ ο Διαμαντίδης απάντησε με τρίποντο (46-41). Οι δύο ομάδες γενικότερα ήταν άστοχες σε εκείνο το σημείο και γινόντουσαν μάχες κάτω από το καλάθι για κάθε ριμπάουντ, με τον αρχηγό των Πειραιωτών να ψάχνει διαδρόμους προς το αντίπαλο καλάθι.

 

Στο 33' ο Μπαρτζώκας επέλεξε σχήμα με τρία γκαρντ (έβαλε τον Μάντζαρη αντί του Περπέρογλου), ο Πέτγουεϊ συνέχιζε να αστοχεί από την περιφέρεια, με το παιχνίδι να έχει αποκτήσει γρήγορο ρυθμό και την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω και από τις δύο ομάδες. ο Πρίντεζης αντικατέστησε τον Πέτγουεϊ, με τους Πειραιώτες να επιδιώκουν να  βγάλουν συνεργασίες στο παρκέ και τους πράσινους να οχυρώνουν το καλάθι τους, δίνοντας χώρο για τρίποντο στους γηπεδούχους.

 

Ο Διαμαντίδης στη συνέχεια με μπάσιμο νίκησε τον Ντάνστον (46-43) στο 35', ο Σλούκας είχε "καυτό" χέρι όποτε δοκίμαζε σουτ (48-43), με τον Ολυμπιακό να συνεχίζει να βγάζει άμυνες, αλλά έχανε ευκαιρίες ώστε να αυξήσει το προβάδισμα του. Ο Σλούκι-Σλουκ ήταν καταιγιστικός στο δεύτερο ημίχρονο στην επίθεση, καθώς με το πρώτο του τρίποντο στο ματς ανέβασε την διαφορά στο +8 (51-43) για τους γηπεδούχους στο 38', φτάνοντας τους 9 πόντους στο ματς, όλους στο δεύτερο ημίχρονο. Στα 2'05'' πριν το τέλος ο Λοτζέσκι έκανε βήματα, με τον Παππά νωρίτερα να έχει μειώσει με βολές (51-45) και τον Γιώργο Μπαρτζώκα να εμπιστεύεται στο παρκέ για τον εναπομείναντα χρόνο τους Μάντζαρη, Σλούκα, Λοτζέσκι, Πέτγουεϊ και Ντάνστον.

 

Ο Πέτγουεϊ μάζεψε το ριμπάουντ στην άμυνα, ενώ ακολούθως σημείωσε το πρώτο του τρίποντο στο ματς ανεβάζοντας την διαφορά στο +9 (54-45), ένα σουτ "μαχαιριά" για τον αντίπαλο, που ουσιαστικά "σφράγισε" τη νίκη για τους Πρωταθλητές Ευρώπης. Στο τελευταίο λεπτό είχαμε συνεχόμενα λάθη και από τις δύο ομάδες, του Διαμαντίδη του έφυγε η μπάλα πάνω σε προσπάθεια του για σουτ, με αποτέλεσμα να κάνει αντιαθλητικό φάουλ στον Μάντζαρη που έφυγε στον αιφνιδιασμό. Ο Μάντζαρης έβαλε την βολή (1/2), με τους Πρωταθλητές Ευρώπης να κερδίζουν το πρώτο ντέρμπι της σεζόν με σκορ 55-45.

 

Τα δεκάλεπτα: 16-13, 29-27, 44-36, 55-45.

 

Ανά δεκάλεπτο: 16-13, 13-14, 15-9, 11-9.


Πηγή: redplanet.gr