Ο Πειραιάς στο επίκεντρο της Ευρώπης!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Πειραιάς, πόλη – λιμάνι της Ευρώπης 2015» ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους – συμμετέχοντες, αμέσως τους εισήγαγε στο θέμα που δεν ήταν άλλο από τον Πειραιά και την ιδιαίτερη τιμή του να φιλοξενήσει τον Ευρωπαϊκό Θεσμό του εορτασμού της Ημέρας των Θαλασσών της Ευρώπης. «Ο Πειραιάς το αξίζει» τόνισε « και μάλιστα, ο Πειραιάς που όλοι μαζί θα επιχειρήσουμε να έχουμε φτιάξει ως το 2015» πρόσθεσε. Δεν  παρέλειψε, φυσικά, να κάνει μια μικρή αναφορά σε όλα εκείνα τα έργα που θα πραγματοποιηθούν και θα αποκαλύψουν έναν ανακαινισμένο Πειραιά!

Τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου υπογράμμισε πως θα είναι επίσης ένα σημαντικό γεγονός καταλήγοντας στο θετικό συμπέρασμα πως ο Πειραιάς είναι η πόλη της ναυτοσύνης, του εξαγώγιμου εμπορίου αλλά και του πολιτισμού. Όλα αυτά βάζουν το λιθαράκι τους έτσι ώστε η πόλη μας να διεκδικήσει τη θέση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Συνέδεσε λοιπόν ο ίδιος τις δύο αυτές σημαντικές χρονιές, 2015 και 2021!

Τον λόγο πήρε λίγο μετά η επίτροπος, κ. Μαρία Δαμανάκη η οποία συμφώνησε με τα λεγόμενα του Δημάρχου προσθέτοντας πως αυτή η εκδήλωση, πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωκοινοβουλίου,  είναι σημαντική για ολόκληρη τη χώρα γι΄ αυτό θα πρέπει να οργανωθούν όλα από τώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Δήμος Πειραιά, ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,  τόνισε πως πρέπει να είναι ο συντονιστής αυτής της προσπάθειας, μιας και ο τίτλος είναι στον Πειραιά και του ανήκει. Μεταξύ άλλων ανέφερε : «Θα ήθελα η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Ναυτιλίας, που θα φιλοξενηθεί στον Πειραιά, να ταυτιστεί με τους ανθρώπους της και να ταυτιστεί και με το άνοιγμά της σε καινούργιες επιχειρηματικές δράσεις».

Για σύνδεση ναυτιλίας με τον πολιτισμό έκανε λόγο  ο Πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε., κ. Γιώργος Ανωμερίτης ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, κ. Στέφανος Χρήστου, βρίσκει την εκδήλωση αυτή ιδανική ευκαιρία για νέα αναπτυξιακή πορεία στον Πειραιά.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Ιωάννης Λύρας αναφέρθηκε στο κομμάτι του τουρισμού αλλά φρόντισε να υπερτονίσει και την δυναμική  του λιμανιού ως θεμέλιο αξιών που οδηγεί στο να είναι η Ελλάδα ναυτιλιακό κράτος και μάλιστα σημαντικό στην Ευρωπαϊκή ζώνη.

Έπειτα, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, έθεσε στους συνομιλητές τρία βασικά ερωτήματα όσον αφορά το τι πραγματικά θα πρέπει να προβληθεί μέσω αυτής της εκδήλωσης. Πρώτον, να προβληθεί ο εφοπλισμός, το ανθρώπινο δυναμικό και ο Έλληνας ναυτικός;  Δεύτερον, να ενισχυθούν το λιμάνι και η κρουαζιέρα; Ή τρίτον και κατά τον ίδιο το δυσκολότερο, να αναβιώσει η ναυπηγοεπισκευή  και η ναυπηγική βιομηχανία;

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και άλλοι φορείς της Ναυτιλίας ενώ στο τέλος  ο Δήμαρχος, κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, προσέφερε στην Ελληνίδα Επίτροπο κα Μαρία Δαμανάκη, το μετάλλιο της πόλης και ένα λεύκωμα με την ιστορία του Πειραιά.



Διαβάστε επίσης:

Η σύσκεψη για το λιμάνι του Πειραιά – Το tweet του Βαρβιτσιώτη

Ο Πειραιάς λιμάνι της Ευρώπης το 2015