Διπλωματικό θρίλερ: Σε άμεσο και απόλυτο κίνδυνο η ζωή καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά


Ένα διπλωματικό «θρίλερ» με ελληνικό ενδιαφέρον βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες στο Ιράν, καθώς Έλληνας πολίτης έχει τεθεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς κράτησης, έπειτα από δικαστική διαμάχη του με τις αρχές της Τεχεράνης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη της οικογένειάς του, εξηγοούν ότι ο Δημήτρης Κάμπης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, σε επίσημη επίσκεψή του στην Τεχεράνη στις 20 Ιουλίου 2016, συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές, κατηγορούμενος για αδικήματα που δεν είχε διαπράξει και για τα οποία ουδέποτε, μέχρι την άφιξή του ιρανική πρωτεύουσα, είχε ενημερωθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση-έκκληση της οικογένειας του Δημήτρη Κάμπη

Ο Δημήτρης Κάμπης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, σε επίσημη επίσκεψή του στην Τεχεράνη στις 20.7.2016 συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές κατηγορούμενος για αδικήματα, που δεν είχε διαπράξει και για τα οποία ουδέποτε μέχρι την άφιξή του στην Τεχεράνη είχε ενημερωθεί.

Με πίστη στην αθωότητά του υποβλήθηκε αγόγγυστα στην δικαστική δοκιμασία και αθωώθηκε από κάθε κατηγορία, όπως έχει ήδη ενημερωθεί η ελληνική πρεσβεία της Τεχεράνης.

Παρόλα αυτά, οι ιρανικές αρχές μέχρι σήμερα δεν του επιστρέφουν το διαβατήριό του ως όφειλαν για να επιστρέψει στην Ελλάδα μολονότι η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο και απόλυτο κίνδυνο. Κατά την διάρκεια της δικαστικής εμπλοκής του υπέστη τέσσερα καρδιολογικά επεισόδια, για τα οποία νοσηλεύθηκε επί πολλές ημέρες σε νοσοκομεία της Τεχεράνης, υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση λόγω διάρρηξης της χοληδόχου κύστης, και πρέπει να υποβληθεί αμέσως σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Τα ανωτέρω περιστατικά και η κρίσιμη κατάστασή της υγείας του κ. Κάμπη είναι γνωστά στο Υπουργείο Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη, και από την προσωπική έκκληση του κ. Κάμπη προς τον υπουργό εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Παρά ταύτα μέχρι σήμερα, και παρά τις προσπάθειες του Έλληνα πρέσβη στην Τεχεράνη, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την επιστροφή του κ. Κάμπη στην Ελλάδα, εν ζωή. 

Η οικογένειά του κάνει έκκληση στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό των Εξωτερικών να ασχοληθούν με το θέμα σήμερα, αύριο, όπως γνωρίζουν θα είναι αργά για την ζωή του.

Με εκτίμηση
Η οικογένεια Δ. Κάμπη