Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Ενίσχυση της παραγωγής και επενδυτικά πλάνα 5ετίας, αν υπάρξει σταθερό πλαίσιο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μια σειρά αποσπασματικά μέτρα στη φαρμακευτική πολιτική τα τελευταία χρόνια, επηρεάζουν σήμερα την καθημερινότητά μας, φέρνοντας στρεβλώσεις στην αγορά φαρμάκου. Αυτό συνέβη, τη στιγμή που χρειαζόταν σχεδιασμός, με βάση την Ελλάδα, ώστε να παραμείνει ένα σύστημα με ταυτότητα τον άνθρωπο.

Με τα λόγια αυτά, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας ΕΛΠΕΝ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων αναφέρθηκε στο δύσκολο κλίμα μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται σήμερα οι ελληνικές φαρμακευτικές, με αφορμή τα 50 χρόνια λειτουργίας της ΕΛΠΕΝ.

Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε ότι τα μέτρα αυτά δεν εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης -πετυχαίνουν μόνο βραχυπρόθεσμες εξοικονομήσεις, δεν διασφαλίζουν εξοικονομήσεις – αντίθετα οδηγούν σε υποκαταστάσεις φθηνών φαρμάκων από πολύ ακριβότερα σκευάσματα, δεν γίνεται αξιολόγηση της τεχνολογίας με αποτέλεσμα να δαπανώνται πολύ υψηλότερα ποσά για αποτελεσματικές θεραπείες, αυξάνοντας όμως τη συμμετοχή των ασθενών, ενώ παράλληλα δεν αξιοποιείται η δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία συρρικνώνεται.

Οι στρεβλώσεις του συστήματος, παρουσιάστηκαν από την ΠΕΦ στους εκπροσώπους των θεσμών, όμως ήταν αργά να γίνει κάτι στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τρύφων έθεσε θέμα ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης, λέγοντας πως το ποσό του 1,945 δισ. ευρώ για την ερχόμενη τριετία δεν είναι αρκετό, έτσι είναι σημαντικό να επιστρέψει στα 2 δισ. ευρώ, με ορθολογική κατανομή, και εξαίρεση των εμβολίων από το ποσό αυτό.

Ρευστότητα

Ήδη τα νοσοκομεία έχουν να πληρώσουν τις φαρμακευτικές εδώ και ενάμισυ χρόνο και ο ΕΟΠΥΥ περίπου ένα χρόνο, δημιουργώντας κλίμα ασφυξίας στις ελληνικές φαρμακευτικές που δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη ρευστότητά τους, ούτε κάν μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Η διοίκηση της ΠΕΦ προχωρεί σε επικαιροποίηση των θέσεων του κλάδου, ώστε να υπάρξει ορθολογική πολιτική που να στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, η πρόοδος των ασθενών, η ανταποδοτικότητα και οι θέσεις εργασίας με προστιθέμενη τεχνολογική αξία.

Στη Δικαιοσύνη

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τρύφων εξήγησε πως η συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία, χωρίς ο γιατρός να μπορεί να προτείνει συγκεκριμένο ιδιοσκεύασμα, θα οδηγήσει σε πολλά νέα γενόσημα που είναι έτοιμα, να μην κυκλοφορήσουν κάν.

Το θέμα μελετούν ήδη τρία νομικά γραφεία στις Βρυξέλλες, με στόχο την αντιμετώπισή του μέσω προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο διασφάλισης ενός σταθερού πλαισίου δραστηριοποίησης η ΠΕΦ με επικαιροποιημένες τις θέσεις της θα συναντηθεί άμεσα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε για την επόμενη τριετία “να ξέρουμε τους κανόνες του παιχνιδιού”, επισημαίνει ο κ. Τρύφων. Το πλάνο της ΠΕΦ θα αφορά ενίσχυση της παραγωγής και απασχόλησης, με συγκεκριμένες προτάσεις ανά φαρμακευτική που θα καταθέσει επίσημα το επενδυτικό της πλάνο για την επόμενη πενταετία.

Όμως αν υπάρξει επιμονή στα ανώνυμα γενόσημα τότε οι εταιρίες θα διατηρήσουν το ελληνικό ΑΦΜ, όμως δεν αποκλείεται οι παραγωγικές μονάδες να μεταφερθούν στη Βουλγαρία…
Ο κ. Τρύφων επανέλαβε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει το 70% των αναγκών της ελληνικής εξωνοσοκομειακής αγοράς με ποιοτικά γενόσημα, σε χρονικό διάστημα διετίας, παρέχοντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας. Γι΄ αυτό όμως χρειάζεται να λυθούν προβλήματα όπως οι καθυστερήσεις εγκρίσεων νέων φακέλων στον ΕΟΦ.

Και στο σημείο αυτό τόνισε ότι σύμφωνα με το Γαλλικό σύστημα αξιολόγησης, από τα 925 νέα φάρμακα που επεδίωκαν ένταξη στο σύστημα συνταγογράφησης, μόνο τα 7 ήταν πραγματικά καινοτόμα, ενώ άλλα 4-5 παρουσίαζαν οριακή καινοτομία.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξαγορές, ο κ. Τρύφων υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις κινεζικής και αραβικής προέλευσης. Εντούτοις ο στόχος είναι να παραμείνει η παραγωγή στην Ελλάδα και μάλιστα να αυξηθεί . Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν προτάσεις για δημιουργία νέου ερευνητικού κέντρου και νέας παραγωγικής μονάδας στα Μεσόγεια της Αττικής.

Η ΕΛΠΕΝ

Η ΕΛΠΕΝ ως Όμιλος διατηρεί κύκλο εργασιών της τάξης των 200 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 28 εκ. ευρώ προέρχονται από εξαγωγές. Η εταιρία διατηρεί θυγατρική στη Γερμανία και στη Σουηδία, ενώ συνολικά απασχολεί 900 άτομα.

Πηγή: Healthmag.gr