Αμφίπολη: Το νέο έτος φέρνει απαντήσεις για τον νεκρό!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στα τέλη του επόμενου μήνα θα γνωρίζουμε το φύλο και την ηλικία του νεκρού, ενώ συντομότερα αναμένονται τα αποτελέσματα της «ακτινογραφίας» στον λόφο, που θα δείξει αν υπάρχουν και άλλοι τάφοι

Τα μυστικά του λόφου Καστά αλλά και του νεκρού του τύμβου της Αμφίπολης θα αποκαλυφθούν σύντομα

Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Πολιτισμού θα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της γεωφυσικής διασκόπησης στον λόφο Καστά. Στα τέλη Ιανουαρίου, θα ξέρουμε, επίσης, το φύλο και την ηλικία του νεκρού που βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης.
Η πρώτη έρευνα, της διασκόπησης, βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο επεξεργασίας. Η δεύτερη, ανάλυσης του ανθρωπολογικού υλικού, μόλις ανατέθηκε.

«Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, ανατέθηκε σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου».

Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία συνεχίζει: «Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί -με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο- το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Το νέο έτος φέρνει απαντήσεις για τον νεκρό της Αμφίπολης

Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.

Τα αποτελέσματα -όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα- της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών».

Το υπουργείο διαψεύδει πως είναι γνωστό το φύλο και η ηλικία του νεκρού όπως και τι δείχνει η γεωφυσική διασκόπηση. Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζει «ανυπόστατες ?πληροφορίες? και εικασίες» όσα γράφτηκαν προχθές και χθες στο Διαδίκτυο σχετικά με το οστεολογικό υλικό, που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης». Υπομονή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου συνιστά, λοιπόν, το υπουργείο.

Για την πρώτη προσέγγιση μπορεί να αρκεί η μακροσκοπική εξέταση, ωστόσο πρέπει να προηγηθεί ανασύνθεση του σκελετικού υλικού.

Οσο για το αν εντοπίσθηκαν ή όχι ανθρωπογενείς κατασκευές στον λόφο Καστά, έγκυροι κύκλοι αναφέρουν πως οι σχετικές ανακοινώσεις περί του αν και τι εντοπίζεται στο υπέδαφος, αναμένεται να γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Επομένως, ούτε και εδώ μπορεί να υπάρξουν ασφαλείς πληροφορίες.

«Εργαλεία»

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας, με μεγάλη εμπειρία στη γεωηλεκτρική τομογραφία, μία από τις πιο προηγμένες τεχνικές γεωφυσικής διασκόπησης, θα δώσει εργαλεία στους ανασκαφείς ώστε η αρχαιολογική σκαπάνη να μην προχωρήσει στα «τυφλά».
Μέσω ανάλυσης ειδικών «σημάτων» έγινε η καταγραφή του περιγράμματος των ανθρωπογενών δομών που εκτιμάται ότι υπάρχουν μέσα στον λόφο Καστά.

Τα αποτελέσματα, με βάση και τα υπάρχοντα στοιχεία της ανασκαφικής έρευνας, θα αξιοποιηθούν από την ανασκαφική ομάδα. Αν έχουν εντοπισθεί παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανθρωπογενείς, θα υπάρξει ανασκαφική διερεύνηση.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι γεωσκοπήσεις θα στραφούν σε άλλα σημεία.