Μπάζει νερά το Μουσείο της Αμφίπολης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον λόφο Καστά και τη συνέχιση των ανασκαφών, λίγα μόλις χιλιόμετρα πιο δίπλα, εκεί όπου φυλάσσονται τα πολύτιμα εκθέματα που έχουν βγει στο φως μέχρι σήμερα, αλλά και τα μυστηριώδη ευρήματα που μεταφέρθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου στο μουσείο, φαίνεται να επικρατεί μία τριτοκοσμική κατάσταση. Γεγονός που κατέστησε κάτι παραπάνω από σαφές η βροχόπτωση της 26ης Οκτωβρίου, φανερώνοντας την προχειρότητα και την έλλειψη σοβαρών υποδομών.

Το νερό της βροχής κατάφερε να διαπεράσει την οροφή του κτιρίου και να καταλήξει στους χώρους του Μουσείου της Αμφίπολης, αποδεικνύοντας την έλλειψη συντήρησής του από το 1995, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες.

Στις φωτογραφίες που αποκλειστικά παρουσίασε η εκπομπή «Κάθε μεσημέρι» της τηλεόρασης «Επιλογές» των Σερρών φαίνεται καθαρά η διάσταση του θέματος. Λεκάνες και νάιλον είναι τα μέσα με τα οποία προστατεύονται εκθέματα ανεκτίμητης αξίας.

«Πράγματι, υπήρξε ένα πρόβλημα με το δώμα του μουσείου απ’ όσο γνωρίζω. Ηταν ένα κατασκευαστικό λάθος, το οποίο θα αποκατασταθεί αμέσως. Υπάρχουν οι πόροι και έχει δρομολογηθεί το όλο θέμα», υποστήριξε ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κωνσταντίνος Μελίτος. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως δεν πρόκειται για μεγάλη ζημιά. Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο πρώην δήμαρχος της περιοχής, Πέτρος Πετρίδης, τόνισε πως αρμόδια για να δώσει μια απάντηση είναι η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη. Ο πρώην δήμαρχος της Αμφίπολης ανέφερε πως και παλαιότερα είχε προκληθεί παρόμοιο πρόβλημα και επίσης οφειλόταν σε κατασκευαστικό λάθος. Ο κ. Πετρίδης συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να αποκατασταθεί η ζημιά.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι συγκεκριμένες κτιριακές υποδομές δεν είναι αρκετές για να προστατεύσουν τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σε επικοινωνία με τον υπουργό Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Τασούλα, εκείνος ισχυρίστηκε πως έχουν γίνει ήδη οι πρώτες κινήσεις αποκατάστασης, συνολικού κόστους 4.000 ευρώ, κάτι που επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κ. Μελίτος. «Ηταν μια ατέλεια από την αρχή κατασκευής του μουσείου. Αρχικά ήταν μικρότερο το πρόβλημα, στη συνέχεια διογκώθηκε και τώρα θα αποκατασταθεί αμέσως και δεν θα πρέπει να συντρέχει λόγος ανησυχίας», τόνισε ο τελευταίος.

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Το αξιοσημείωτο είναι πως από τη στιγμή που αναδείχθηκαν τα σπουδαία ευρήματα του λόφου Καστά το μικρό επαρχιακό μουσείο έχει γίνει προορισμός με παγκόσμια -κυριολεκτικά- εμβέλεια. Εκατοντάδες είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται καθημερινά την Αμφίπολη για να δουν από κοντά, έστω και από απόσταση, τον «οικουμενικό», όπως έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές από την κ. Κατερίνα Περιστέρη, τάφο. Επειδή, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόσβασης στον τύμβο, το αμέσως επόμενο βήμα των τουριστών είναι να επισκεφθούν την κωμόπολη της Αμφίπολης και το μουσείο, όπου φυλάσσονται τα ευρήματα των ανασκαφών του αρχαιολόγου Δ. Λαζαρίδη και εντυπωσιακά στοιχεία για την αρχαία Αμφίπολη.

Ο όγκος των τουριστών που επισκέπτονται το μουσείο έχει αυξηθεί τόσο το τελευταίο δίμηνο ώστε ανεβάζει τις απαιτήσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό και η κατάσταση στην οποία είναι το μουσείο μετά τη βροχόπτωση της 26ης Οκτωβρίου εκθέτει την ίδια τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι πως ο αριθμός των επισκεπτών πριν από τη μεγάλη ανακάλυψη έφτανε τις καθημερινές κατά μέσο όρο τα 5 άτομα, ενώ σήμερα καταγράφει τεράστια αύξηση, καθώς τις καθημερινές φτάνει τα πεντακόσια άτομα και τα Σαββατοκύριακα ξεπερνά τα χίλια.

Ενδιαφέρον από ιδιώτες

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για τις γενικότερες υποδομές της περιοχής της Αμφίπολης. Η ανασκαφή στον λόφο Καστά αργά ή γρήγορα θα ολοκληρωθεί, ενώ η κωμόπολη έχει γίνει ήδη γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αναμένεται να δεχτεί μεγάλο όγκο επισκεπτών. Στην περιοχή υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις, ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έχει ήδη κάνει αλλεπάλληλες συσκέψεις με φορείς, ώστε να προχωρήσουν αναπτυξιακές κινήσεις στην Αμφίπολη, που σήμερα δεν διαφέρει από ένα μικρό επαρχιακό χωριό, καθώς δεν έχει απολύτως καμία υποδομή.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η πρόσφατη αναφορά του υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, περί ενδιαφέροντος ιδιωτών για την Αμφίπολη, το οποίο, ανάλογα με τα πιθανά νέα ευρήματα, ίσως να το δούμε να αυξάνεται κατακόρυφα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή: parapolitika.gr