Δένδιας: Η Ελλάδα θα ζητήσει τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη


Ο Νίκος Δένδιας στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη

Τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη θα ζητήσει η Ελλάδα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζει σήμερα για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Η Ελλάδα θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να διερευνήσει εγκλήματα πολέμου που διενεργήθηκαν στη Μαριούπολη. Η Ελλάδα έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής κοινότητας άνω των 100.000 ατόμων εκεί. Πέραν αυτού, θα ζητήσω από τους ομολόγους μου στη Συμμαχία να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία και να προστατεύσουν την Οδησσό, ούτως ώστε η Οδησσός να μην έχει τη μοίρα της Μαριούπολης».

Νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να συμφωνήσει ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στο οποίο θα περιλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, ήδη από σήμερα ή αύριο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ίσως σήμερα το απόγευμα ή αύριο, το αργότερο», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Το Κίεβο πιέζει για περισσότερα όπλα από το ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή η Ουκρανία θα επιμείνει στο αίτημά της προς τη Δύση να επιβάλει πλήρες εμπάργκο στις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώ ζήτησε να δοθούν περισσότερα όπλα στη χώρα του.

«Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε ένα πλήρες εμπάργκο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός στους δημοσιογράφους από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσία του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει μιας συνάντησης με τους ομολόγους του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Μόλις ζήτησα τρία πράγματα: όπλα, όπλα και όπλα. Όσο πιο γρήγορα παραδοθούν, τόσες περισσότερες ζωές θα σωθούν και τόσο περισσότερες καταστροφές θα αποτραπούν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Ο Ουκρανός υπουργός ζήτησε από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν στη χώρα του περισσότερα αεροσκάφη, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλους και στρατιωτικά οχήματα.