Τζανάκης: Η Όμικρον 2 διεισδύει εύκολα στις ευπαθείς ομάδες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Οι αυξημένοι θάνατοι είναι χαρακτηριστικό του επιδημιολογικού περιβάλλοντος που επικρατεί», είπε ο Νίκος Τζανάκης που αναφέρθηκε στην ικανότητα εξάπλωσης της Όμικρον 2

Η Όμικρον 2 «διεισδύει σε ευπαθείς ομάδες πάρα πολύ εύκολα», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Ακόμα και αν είναι τριπλά εμβολιασμένοι έχουν τόσα προβλήματα που προκαλούν επιπλοκές με τη λοίμωξη, πρόσθεσε.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι κινδυνεύουν κυρίως οι άνω των 75 ετών που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας ή κλινικές, ενώ όσοι είναι έως 65 ετών και έχουν ρυθμισμένα τα προβλήματα υγείας τους δεν κινδυνεύουν με 3 δόσεις εμβολίου.

Κινδυνεύουν, επίσης, όσοι δεν έχουν χτίσει άμυνα λόγω φαρμάκων ή ασθένειας ή εκείνοι που το ανοσοποιητικό τους δεν ανταποκρίθηκε.

Όλοι αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν με 4η δόση, επεσήμανε ο κ. Τζανάκης.

Τέλος, εκτίμησε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα κοροναϊού, αλλά όχι πάνω από 20.000.

Εκτίναξη των επαναλοιμώξεων λόγω Όμικρον

Ο συνολικός αριθμός επαναλοιμώξεων που καταγράφηκε έως και 03/04/2022 ήταν 115.201, ποσοστό 4% επί του συνολικού αριθμού των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θετικών αποτελεσμάτων. 

Με την επικράτηση του στελέχους Όμικρον η συχνότητα εμφάνισης των επαναλοιμώξεων παρουσίασε αύξηση. 

Έως τα μέσα Δεκεμβρίου η εργαστηριακή επιβεβαίωση λοίμωξης COVID-19 σε άτομα που είχαν ήδη διαγνωστεί με λοίμωξη στο παρελθόν δεν ήταν συχνή.

Από την αρχή της πανδημίας έως και 15/12/2021 οι επαναλοιμώξεις ανέρχονταν σε 6.348, ποσοστό 0.6% επί του συνολικού αριθμού των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θετικών αποτελεσμάτων.

Ως πιθανή επαναλοίμωξη ορίστηκε η καταγραφή θετικού δείγματος μοριακού ελέγχου (PCR) ή ταχείας δοκιμασίας αντιγόνου (RAT) ≥90 ημέρες μετά από προηγούμενη θετική PCR ή προηγούμενο θετικό RAT του ίδιου ατόμου.