Προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


ΕΚΤΟΣ από την οικονομία υπάρχει και δημοκρατία. Με έμφαση στην ανάγκη τομών προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτικών και πολιτικού συστήματος και να σηματοδοτηθεί η μετάβαση στη νέα Μεταπολίτευση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κύκλοι της Ν.Δ., το κυβερνών κόμμα πρόκειται να θέσει σε διάλογο το αμέσως επόμενο διάστημα προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πυρήνα της εισήγησης της Ν.Δ. βρίσκονται οι προτάσεις που είχε επεξεργαστεί προ διετίας επιτροπή υπό τον υπ. Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλο. 
Ειδικότερα: 
-Εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας. 
-Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες του πρωθυπουργού, των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των συνδικαλιστών. 
-Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή. 
-Αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν στην ευθύνη υπουργών, την ασυλία των βουλευτών και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων.
-Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων, εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους και καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος. 
 -Ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών και κατάργηση προνομίων, άσχετων με τα καθήκοντά τους. 
-Θεσμοθέτηση θέσεων με μόνιμους υπηρεσιακούς υφυπουργούς Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού. 
-Ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. 
-Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. 
-Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος. Αντικείμενο διαλόγου αναμένεται επίσης να αποτελέσει ο περιορισμός των δυνατοτήτων για πρόωρες εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της τετραετούς κυβερνητικής θητείας και η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πραγματοποίηση εθνικών εκλογών.