Συνέντευξη Πατούλη στο PP – 5 χρόνια ΚΕΔΕ και το μυστικό της επιτυχίας του

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, παραχώρησε συνέντευξη στο Piraeus Press, μετά της ολοκλήρωση της 5ετούς θητείας του στην Προεδρία της ΚΕΔΕ.

Δείτε ένα σύντομο απολογισμό που κάνει ο κ. Πατούλης και ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας τους.


Κύριε Πατούλη μετά από 5 χρόνια
στην προεδρία της ΚΕΔΕ , μπορείτε να κάνετε ένα συνοπτικό απολογισμό δράσης;

Kαταρχήν αναβαθμίσαμε το κύρος του οργάνου μας καθιστώντας την ΚΕΔΕ βασικό θεσμικό συνομιλητή τωνκυβερνήσεων και των κοινωνικών φορέων καισυμμετέχοντας από θέση ευθύνης σε κορυφαία όργανα της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης.

Πετύχαμε να βάλουμε τέλος στην άγρια περικοπή των πόρων της αυτοδιοίκησης από το Κεντρικό Κράτος καινα μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση το 2015 να μας δεσμεύσει τα ταμειακά μας διαθέσιμα.

Διατυπώσαμε έγκαιρα και τεκμηριωμένα τις ενστάσεις μας για το περιεχόμενο του Κλεισθένη και τα αδιέξοδα που θα δημιουργήσει στη λειτουργία των δήμων και των τοπικών κοινωνιών.

Με αιχμή του δόρατος το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι αξιοποιώντας το επιστημονικό μας δυναμικό, εκπονήσαμε έγκριτες μελέτες που τεκμηρίωναν τις θέσεις της αυτοδιοίκησης πάνω στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους και την καθημερινότητα των πολιτών.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της αυτοδιοίκησης η ΚΕΔΕ ένωσε τις δυνάμεις της με την Ένωση Περιφερειών και διαμορφώσαμε ένα κοινό πλαίσιο προγραμματικών θέσεων.

Εφαρμόσαμε μια πολιτική ισότιμης αντιμετώπισης όλων των Δήμων, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους και αναλάβαμε κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις που απευθύνονταν στοχευμένα στους κατοίκων ακριτικών Δήμων.

Σε κάθε περίπτωση λειτουργήσαμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και οι διεκδικήσεις μας γινόντουσαν πάντα με αυτοδιοικητικά και κοινωνικά κριτήρια.

Ποια πιστεύετε ότι είναι σήμερα η θέση, αλλά και η εικόνα της ΚΕΔΕ στην ελληνική κοινωνία;

«Σήμερα η ΚΕΔΕ είναι πιο δυνατή από ποτέ και η εικόνα της αυτοδιοίκησης στους πολίτες είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πιο θετική.

Γι’ αυτό μπορεί να αναδειχθεί σε ρόλο πρωταγωνιστή ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της αυτοδιοίκησης, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα και η κοινωνία αντιλαμβάνεται περισσότερο κι από το πολιτικό σύστημα την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη, ώστε να μπουν σε τροχιά επίλυσης όλα τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τη ζωή των πολιτών.

Από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας. Μέχρι και την αναζήτηση των τρόπων με τους οποίους θα πετύχουμε να γίνει η Ελλάδα τόπος φιλικός στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, μια χώρα αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών, που θα κρατά τα παιδιά της εδώ, ένας τόπος που όλοι θα θέλουν να ζουν και να εργάζονται.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό αυτής της επιτυχίας;

Η υπέρβαση των κομμάτων και η επικράτηση της αυτοδιοικητικής λογικής κατά τη διάρκεια της λήψης αποφάσεων.

Είχα την τύχη και την τιμή να ηγηθώ ενός Διοικητικού Συμβουλίου, που αποτελείτο από ανθρώπους που αγαπούσαν πάνω από όλα την αυτοδιοίκηση.

Πολλές φορές οι αποφάσεις μας ήταν ομόφωνες.

Είμαι περήφανος γιατί τις μεγάλες μάχες για την αναβάθμιση του κύρους της ΚΕΔΕ και της αυτοδιοίκησης, τις δώσαμε ενωμένοι.