ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Οι κρίσιμες περιφέρειες που βγάζουν τον νικητή

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι πολυπληθείς εκλογικές περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, η Κρήτη αλλά και μεμονωμένοι πολυπληθείς νομοί με μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αχαΐα, η Λάρισα και η Αιτωλοακαρνανία, θα αποτελέσουν το βαρόμετρο σε μία ακόμα εκλογική αναμέτρηση.

Η επιταγή του εκλογικού νόμου, ότι βασικός παράγοντας για την πρωτιά είναι ο συνολικός αριθμός ψήφων στην Επικράτεια και όχι ο αριθμός των εδρών, όπως ίσχυε, αναγκάζει τα κόμματα να εγκαταλείψουν παλαιές τακτικές, οι οποίες έριχναν ιδιαίτερο βάρος ακόμα και σε μονοεδρικές περιφέρειες λίγων χιλιάδων ψηφοφόρων, και να επικεντρωθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, γνωρίζοντας ότι η μάχη της πρωτιάς θα δοθεί στις περιφέρειες με τους περισσότερους εγγεγραμμένους. Μια μάχη κρίσιμη, καθώς με διαφορά έστω και μίας ψήφου το πρώτο κόμμα παίρνει το μπόνους των 50 εδρών και καθίσταται κυρίαρχο την επομένη των εκλογών.

Περιφέρεια-βαρόμετρο δεν είναι άλλη από το Λεκανοπέδιο της Αττικής, στο οποίο περιλαμβάνονται πέντε εκλογικές περιφέρειες, με συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο του συνόλου στην επικράτεια (2.955.140 εγγεγραμμένοι σε σύνολο 9.913.944 στην επικράτεια).

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον έχει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (1.665.061), στην οποία παραδοσιακά κυριαρχούσε η Νέα Δημοκρατία, η οποία έτσι αντιστάθμιζε το μειονέκτημα που είχε από την κυριαρχία, παλαιότερα, του ΠΑΣΟΚ και πλέον του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών, η οποία έχει περίπου ίδιο αριθμό ψηφοφόρων (1.494.250), αλλά και στην Κρήτη των 530.530 ψηφοφόρων. Εξού και μόνο λίγοι δεν είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων στις τρεις προαναφερθείσες περιφέρειες καθορίζει και τον νικητή, αφού σε αυτές είναι εγγεγραμμένο σχεδόν το 40% του συνόλου της επικράτειας.

Κομβικό ρόλο, πάντως, στη μάχη των δύο μεγάλων κομμάτων για την εξουσία θα παίξει ένας τρίτος: η Λαϊκή Ενότητα. Το νεοσύστατο κόμμα, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ειδικά στις μεγάλες περιφέρειες του λεκανοπεδίου έχει πλέον στα δικά του ψηφοδέλτια άλλοτε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (ενδεικτικότερα παραδείγματα η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Α’ Αθηνών, αλλά και ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης σε Β’ Πειραιά και Αττική). Εμπειροι εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, η πρωτιά θα κριθεί και από το αν η ΛΑΕ θα καταφέρει να κόψει αρκετές χιλιάδες ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ στο λεκανοπέδιο. Με δεδομένο ότι εκεί ψηφίζει περίπου το ένα τρίτο της επικράτειας, σε μια τέτοια περίπτωση η διαφορά του Ιανουαρίου θα μοιάζει να εκμηδενίζεται και η μάχη να αρχίζει από την αρχή.

ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ

Μεταξύ των πέντε εκλογικών περιφερειών της Αττικής, τα κόμματα ρίχνουν πάντα το μεγαλύτερο βάρος στην αχανή Β’ Αθηνών. Οχι άδικα, καθώς με 1.494.250 εγγεγραμμένους εκεί ψηφίζει περίπου το 15% του συνόλου των εκλογέων της επικράτειας. Παραδοσιακά, η συγκεκριμένη περιφέρεια, η μεγαλύτερη της χώρας, ανήκε είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε, τα τελευταία χρόνια, στον

ΣΥΡΙΖΑ, με τη Νέα Δημοκρατία, ακόμα και την εποχή της παντοδυναμίας του Κώστα Καραμανλή, να κερδίζει τη συγκεκριμένη περιφέρεια με οριακές διαφορές (0,73% το 2004 και 1,22% το 2007). Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διατηρήσει τις δυνάμεις του Ιανουαρίου και τη διαφορά των 11,5 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι εύκολα, καθώς από το ψηφοδέλτιο του Ιανουαρίου έχουν αποχωρήσει τόσο ο πρώτος σε σταυρούς Γιάνης Βαρουφάκης όσο και οι Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη και Κώστας Ησυχος, οι οποίοι πλέον βρίσκονται στα ψηφοδέλτια της ΛΑΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στη συγκεκριμένη περιφέρεια με επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και σε εκλόγιμες θέσεις τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Νίκο Παππά, Γιάννη Μπαλάφα και Πάνο Σκουρλέτη.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία αισιοδοξεί πως, αν στη συγκεκριμένη περιφέρεια μειώσει κάτω από τις 4 μονάδες τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να έχει βάσιμες ελπίδες για την πρωτιά πανελλαδικά. Με αυτό τον στόχο, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιό της θα είναι ο ίδιος ο πρόεδρός της, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και σε υψηλές θέσεις κορυφαία στελέχη, όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Κωστής Χατζηδάκης.

Η Α’ Αθηνών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η μάχη στην Α’ Αθηνών των 509.586 εγγεγραμμένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει εκεί την πρωτιά τον Ιανουάριο, ωστόσο σε αυτές τις εκλογές το «υπερόπλο» Ζωή Κωνσταντοπούλου θα είναι απέναντι, στα ψηφοδέλτια της ΛΑΕ, με αποτέλεσμα να αφαιρεί αρκετές από τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία φιλοδοξεί να κερδίσει ξανά την πρωτιά σε μια κρίσιμη αστική περιφέρεια, θεωρώντας ότι στελέχη όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας και η Ντόρα Μπακογιάννη, που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο, έχουν την επιρροή για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαρατάξει στη Ζωή Κωνσταντοπούλου τον μέντορα του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκο Φλαμπουράρη, αλλά και την «προεδρική φρουρά» των Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Νίκου Βούτση και Νίκου Φίλη. Για την Κουμουνδούρου, μεγάλο πονοκέφαλο αποτελούν η Β’ Πειραιώς των 275.362 εγγεγραμμένων, αλλά και το Υπόλοιπο Αττικής των 473.657 ψηφοφόρων. Η πρώτη περιφέρεια, λόγω της απώλειας του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος τον Ιανουάριο είχε συγκεντρώσει μόνος του 34.313 σταυρούς εν συνόλω 75.031 του ΣΥΡΙΖΑ και 500 σταυρούς περισσότερους από όσους είχε συγκεντρώσει ολόκληρη η Νέα Δημοκρατία στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Το δε Υπόλοιπο Αττικής δεν αποκλείεται να αποτελέσει και «Βατερλώ» για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απέναντί του θα βρει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη δυναμική Ραχήλ Μακρή στη ΛΑΕ, ο οποίος σάρωσε σε σταυρούς τον Ιανουάριο, ενώ και η Νέα Δημοκρατία κατεβάζει ένα ισχυρότατο ψηφοδέλτιο, με μπροστάρηδες τον Μάκη Βορίδη, τον Θανάση Μπούρα και τον Γιώργο Βλάχο.

«Βαριά χαρτιά» σε Μακεδονία και Κρήτη

Η Κεντρική Μακεδονία ήταν πάντα κρίσιμη για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς ισοσκέλιζε τις απώλειες από τη Β’ Αθηνών και την Κρήτη, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως όποτε η Ν.Δ. την έχανε, συντριβόταν. Κατ’ αρχάς, στόχος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι να ξαναβάψει γαλάζιες τις περιφέρειες της Α’ και της Β’ Θεσσαλονίκης, οι οποίες κοκκίνισαν τον Ιανουάριο.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, τη δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, η παρουσία του Κώστα Καραμανλή σε θέση επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο είναι από μόνη της αρκετή για να επανασυσπειρώσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους της «γαλάζιας» παράταξης. Στην ίδια περιφέρεια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές απώλειες, όπως αυτή της αντιπροέδρου της Βουλής, Δέσποινας Χαραλαμπίδου, και της Ιωάννας Γαϊτάνη, οι οποίες είναι πλέον στα ψηφοδέλτια της ΛΑΕ, ενώ στα δικά του ψηφοδέλτια θα είναι επικεφαλής ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ανάλογο είναι το σκηνικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και στη Β’ Θεσσαλονίκης των 287.478 εγγεγραμμένων, όπου η πρώτη του Ιανουαρίου Λίτσα Αμμανατίδου είναι πλέον στα ψηφοδέλτια της ΛΑΕ. Η Νέα Δημοκρατία ποντάρει αρκετά στην παρουσία του πρώην υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρου Καράογλου για να ξανακερδίσει τον νομό.

Στον επίσης πολυπληθή σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους νομό των Σερρών (228.999) η Νέα Δημοκρατία στοχεύει σε μεγάλη αύξηση της διαφοράς της από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της παρουσίας του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, αλλά και της τομεάρχου αγροτικών θεμάτων, Φωτεινής Αραμπατζή.

Κομβικό ρόλο στο αποτέλεσμα θα παίξει και η «μάχη της Κρήτης» των 530.530 εγγεγραμμένων, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις συμπεριφέρεται ως ενιαία περιφέρεια. Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν μπόρεσε να κερδίσει την Κρήτη, αυτή τη φορά ευελπιστούν πως η παρουσία του Ηρακλειώτη Βαγγέλη Μεϊμαράκη και η επιτυχημένη περιοδεία του στη Μεγαλόνησο μπορούν να φέρουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη δυναμική του Β. Μεϊμαράκη στην Κρήτη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει και αυτός στον ίδιο νομό τον Αλέξη Τσίπρα, με τη μάχη του Ηρακλείου να λαμβάνει πλέον και χαρακτηριστικά μονομαχίας μεταξύ των δύο αρχηγών. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στη γενέτειρά του, τα Χανιά, θα είναι υποψήφιος ο πρόεδρος του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης.

Η εικόνα στα μεγάλα αστικά κέντρα

Σημαντική χαρακτηρίζεται η μάχη στην Αχαΐα των 277.584 εγγεγραμμένων. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει διπλό πλήγμα, καθώς χάνει τον πρώτο στο ψηφοδέλτιο του Ιανουαρίου Βαγγέλη Χατζηλάμπρου, ενώ θα έχει απέναντί του και ένα ιδιαίτερα ισχυρό ψηφοδέλτιο της ΛΑΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος πήρε μεταγραφή από την Ημαθία σε μια περιφέρεια με σχεδόν σίγουρη έδρα για τα μικρότερα κόμματα.

Περαιτέρω ενδιαφέρον στη μάχη της συγκεκριμένης περιφέρειας προσδίδει και η παρουσία της Φώφης Γεννηματά στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, με τη φιλοδοξία να συσπειρώσει ψηφοφόρους στο πάλαι ποτέ «πράσινο κάστρο».

Στη Λάρισα των 250.259 ψηφοφόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται «πληγωμένος» μετά την αποχώρηση της Ηρούς Διώτη, ενώ η Ν.Δ. έχει ανακάμψει με τη δυναμική παρουσία των Μάξιμου Χαρακόπουλου και Χρήστου Κέλλα στις αγροτικές περιοχές.

Κρίσιμη, τέλος, αναμένεται η μάχη και στην Αιτωλοακαρνανία των 232.076 ψηφοφόρων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει επικεφαλής τον Γιώργο Βαρεμένο και τη Ν.Δ. να ποντάρει πολλά στο δίδυμο Μάριου Σαλμά - Κώστα Καραγκούνη.

Οι πολυπληθείς περιφέρειες είναι κρισιμότατες και για τα μικρότερα κόμματα, καθώς λόγω του χαμηλού εκλογικού ποσοστού που προκύπτει από τη διαίρεση των εδρών με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων αυτές είναι κατά βάση οι περιφέρειες στις οποίες τα μικρά κόμματα εκλέγουν βουλευτές.

Ετσι, ενώ, για παράδειγμα, στην τριεδρική της Αργολίδας το εκλογικό μέτρο ήταν 21%, στην αχανή Β’ Αθηνών το μέτρο ήταν μόλις 2,3%, κάτι που στην πράξη σημαίνει σίγουρες έδρες για τα μικρότερα κόμματα. Εξού και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων επιλέγουν η μία από τις δύο περιφέρειες στις οποίες κατέρχονται ως υποψήφιοι να είναι πολυπληθής σε εγγεγραμμένους.

Αφενός, για να εξασφαλίσουν σίγουρα έδρα για τον εαυτό τους και, αφετέρου, για να εξασφαλίσει το κόμμα περισσότερες ψήφους, άρα και περισσότερες έδρες, λόγω του χαμηλού εκλογικού μέτρου. Ετσι, ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χ.Α. επέλεξε την Α’ και τη Β’ Αθηνών, ο Σταύρος Θεοδωράκης από το «Ποτάμι» την Α’ Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ τη Β’ Αθηνών και η Φώφη Γεννηματά, από το ΠΑΣΟΚ, τη Β’ Αθηνών και την Αχαΐα.

Πηγή: parapolitika.gr