ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Μαρινάκης & Σεραφείμ έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικηταρά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Ημέρα μνήμης και τιμής στο Γηροκομείο Πειραιά

- Δωρεά του Βαγγέλη Μαρινάκη η προτομή του ήρωα του 1821 Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταρά)

- Η ιδέα του κ. Σεραφείμ πήρε σάρκα και οστά

- Πάνω από 1000 Πειραιώτες έδωσαν το παρών

- Φωτορεπορτάζ από το Piraeus Press

...του Σαράντου Ευσταθόπουλου, Εκδότη Piraeus Press

Παρουσία του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ και ο Πειραιώτης Εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, έκαναν το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019, τα αποκαλυπτήρια προτομής του Νικηταρά του “Τουρκοφάγου”, που ανεγέρθηκε στη μνήμη του πατέρα του κ. Μαρινάκη, Μιλτιάδη.

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικήτα Σταματελόπουλου, γνωστού και ως “Νικηταρά Τουρκοφάγου” προχώρησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τον κ. Σεραφείμ, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Πειραιά, στο προαύλιο του Γηροκομείου Πειραιώς.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα του 1821 Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταρά) στον προαύλιο χώρο του Γηροκομείου Πειραιά.Μια ιδέα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ που έγινε πράξη με την ευγενική χορηγία του Πειραιώτη Εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στη μνήμη του πατέρα του Μιλτιάδη.*Ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος διακρίθηκε για την ανδρεία του, δεν έχασε ούτε μια μάχη με τους Τούρκους (εξ ου και το προσωνύμιο Τουρκοφάγος) και πέθανε ως επαίτης μπροστά από το σημερινό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.#πειραιας #piraeus #pireas #peiraias

Gepostet von Piraeus Press am Samstag, 23. März 2019

Η προτομή του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ανεγέρθηκε με χορηγία του Βαγγέλη Μαρινάκη, στη μνήμη του πατέρα του, Μιλτιάδη.

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ στην ομιλία του,  σημείωσε πως ο Νικηταράς «στέκεται πλέον εδώ για να δείχνει το δρόμο στους νεοέλληνες, σε μια εποχή βαθιάς πνευματικής συγχύσεως, σε μία εποχή τραγικής απομοιώσεως των ζωπύρων του γένους. Σε μια εποχή που τα πάντα πλέον πωλούνται και αγοράζονται».

Επισημαίνοντας ότι ο Νικηταράς υψώνει το λάβαρο της πνευματικής αντιστάσεως, υπογράμμισε πως «μία αντίσταση καλούμεθα όλοι να ενστερνιστούμε τώρα, καθώς ατενίζουμε αυτό το πρόσωπο και καθώς δύο χρόνια πριν τη συμπλήρωση 200 ετών από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, καλούμεθα όλοι να αντιδράσουμε σε αυτή την φενάκη που έρχεται να απλωθεί επάνω στον τόπο μας, όταν δυστυχώς πωλήθηκε το ένδοξο όνομα της Μακεδονίας μας σε Σλάβους, σε καταδολιευτές, σε παραχαράκτες της ιστορίας μας».

«Ο ήρωας έρχεται να μας κινήσει όλους σε μία αντίσταση πνευματική, όχι μόνο να επιβιώσουμε ως έθνος σε μία χαοτική και συγκεχυμένη εποχή, αλλά να μάθουμε και πάλι το μεγάλο μάθημα της ιστορίας: ότι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, λαοί που δεν υψώνουν την σημαία της πίστεως και της πατρίδος, πρόκειται να ξαναζήσουν τραγωδίες και εθνικές απομοιώσεις», ανέφερε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος.

Τέλος, απηύθυνε θερμές ευχαριστίες «στον τελευταίο ίσως φιλογενή και μεγάλο ευεργέτη» κ. Ευάγγελο Μαρινάκη», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος «δεν φείδεται της προσωπικής του περιουσίας για να καταδείξει την αλήθεια του Ελληνικού Έθνους και της Ορθοδόξου πίστεώς μας. Τον ευγνωμονώ εκ βάθους ψυχής, διότι όλα όσα προσφέρει ο Πρόεδρος Βαγγέλης Μαρινάκης, δεν είναι από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά είναι από μία καταξιωμένη επιχειρηματική δράση εκτός Ελλάδος, εκεί όπου μεγαλύνει το μέγα της θαλάσσης κράτος των Ελλήνων», κατέληξε.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη, ο οποίος, όπως σημείωσε, είναι «θερμός συνεργός στο έργο αυτής της πόλης», αλλά και στον γλύπτη κ. Γεώργιο Κικώτη, ο οποίος «με τα έργα του μεταλαμπαδεύει την ιστορική μνήμη».

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι σε συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιά “εκπληρώνουμε ένα χρέος απέναντι στον ήρωα Νικηταρά”.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατά τον χαιρετισμό του είπε:

“Είναι μεγάλη τιμή η δωρεά της προτομής του Νικηταρά, ήρωα της Επανάστασης του 1821, στη μνήμη του πατέρα μου, Μιλτιάδη Μαρινάκη, ενός ανθρώπου σφυρηλατημένου με τις διαχρονικές αρχές του ελληνισμού που έτρεφε ταυτόχρονα ανιδιοτελή αγάπη για τον Πειραιά. Αυτές τις αρχές υπηρέτησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, γεγονός που συνιστά για εμένα προσωπικά μια ανεξάρτητη πηγή έμπνευσης για προσφορά στον τόπο μου και στην πατρίδα μου”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νικηταράς, αυτός ο μεγάλος ήρωας του ΈΘνους, που δεν έλειψε από μάχη έναντι των Τούρκων (εξ ου και το προσωνύμιο Τουρκοφάγος), πέθανε στον Πειραιά ως επαίτης, καθώς του είχε εκδοθεί ειδική άδεια για να ζητιανεύει μπροστά από το σημερινό Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Πειραιά, μιας και δεν είχε ούτε τα απαραίτητα προς επιβίωση.

Τη συνολική ευθύνη του συντονισμού της διεξαγωγής της εκδήλωσης, η οποία κρίνεται ως απόλυτα επιτυχημένη εκ του αποτελέσματος, είχε ο Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιά και Διευθυντής Γραφείου Τύπου της Μητροπόλεως κ. Δημήτρης Αλφιέρης, ο οποίος συνεργάστηκε συστηματικά για μέρες τόσο με στελέχη του Δήμου Πειραιά όσο και της Μητρόπολης Πειραιά.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν πλήθος επισήμων, Βουλευτών, Αντιδημάρχων, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων, υποψηφίων Δημάρχων, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων.

Το Piraeus Press εκπροσώπησε ο Εκδότης του, τ. Αντιδήμαρχος Πειραιά και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Πειραιά Σαράντος Ευσταθόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ