ΕΚΤΑΚΤΟ: Κατατέθηκε η ελληνική πρόταση

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στο τραπέζι και η πρόταση των θεσμών επί της οποίας δεν υπήρξε συμφωνία στη συνάντηση Τσίπρα-δανειστών που ολοκληρώθηκε στη 1 το μεσημέρι - Συνεχίζεται το θρίλερ με νέα προοπτική λήξης Σάββατο ή Κυριακή - Ευρωπαίος αξιωματούχος: Πολύ δύσκολες οι συζητήσεις για όλες τις πλευρές

Με δύο χωριστές προτάσεις, μία ελληνική και μία των θεσμών, ξεκινάει στις 2.30 η συνεδριάση του Eurogroup, αφού ούτε στην 6μερή Τσίπρα-δανειστών βρέθηκε κοινός τόπος. 

Η ελληνικής πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στο Eurogroup, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστριάς κ. Σέλινγκ. Τα ξένα πρακτορεία διαψεύδουν ότι θα υπάρξει «take it or leave it» τελεσίγραφο από την Ευρώπη και μεταδίδουν ότι πιθανόν να υπάρξει νέο Eurogroup, εκτός από αυτό που συνεδριάζει το μεσημέρι, το Σάββατο. Ο κ. Σέλινγκ δήλωσε ότι το πραγματικό deadline είναι για αυτή την Κυριακή.

Και οι θεσμοί έστειλαν τις δικές τους προτάσεις τους στο Eurogroup, όπως μεταδίδει το μεσημέρι της Πέμπτης το γερμανικό πρακτορείο MNI. 

Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την συνάντηση στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες της εξαμερούς μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των επικεφαλής των τριών θεσμών, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο MNI πως οι συζητήσεις είναι πολύ δυσκολες για όλες τις πλευρές.

Νωρίτερα οι Financial Times, έγραφαν ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πετύχει συμφωνία στη συνάντηση με τους δανειστές, τότε στο Eurogroup στις 2 το μεσημέρι θα κατατεθεί το δικό τους σχέδιο. Μάλιστα ο αρθρογράφος της εφημερίδας Peter Spiegel, σχολιάζει χαρακτηριστικά: Η ώρα του «take it or leave it» πλησιάζει.


«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της» δήλωναν τη νύχτα κυβερνητικές πηγές, ενώ νωρίτερα κατηγορούσαν τους δανειστές και περισσότερο το ΔΝΤ ότι με τη «νέα πρόταση μεταφέρουν τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες». Προειδοποιούσαν δε ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Στο τραπέζι παρέμεναν διαφωνίες για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπήρχε σύγκλιση ούτε για το πώς η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει από τους δανειστές δέσμευση για την ρύθμιση του χρέους, καθώς αυτή η δέσμευση θεωρείται από την Αθήνα ακρογωνιαίος λίθος για να αποδεχθεί μία συμφωνία, που περιέχει και σκληρά μέτρα.