«Λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις – Στόχος η «συμφωνία πακέτο» σε έκτακτο Eurogroup τη Μ. Πέμπτη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οσμή συμφωνίας αποπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου μετά και το νέο γύρο διαπραγματεύσεων στο Χίλτον με τους δανειστές, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για «λευκό καπνό».

Πληροφορίες αναφέρουν πως το μοναδικό αγκάθι που απομένει είναι το ύψος του αφορολόγητου. Για το θέμα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει συμφωνία, ενώ στόχος είναι το κλείδωμα της αξιολόγησης σε μία «συμφωνία πακέτο» σε έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.

Στη λύση «όλα σε ένα νοικοκυρεμένα» το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να συμπεριλαμβάνονται:

- τα προβλεπόμενα από το μνημόνιο μέτρα 3% προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Για το θέμα αυτό υπάρχει σύμπλευση και με τους ευρωπαίους εταίρους, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

- η δυνατότητα προσαρμογής των στόχων όταν θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2018 σε περίπτωση αστοχιών. Η προσαρμογή θα αφορά στο ποσοστό της απόκλισης από τους στόχους, εφόσον κάτι τέτοιο προκύψει. Με αυτόν τον τρόπο στην κυβέρνηση επιδιώκεται να αποφευχθεί η εκ των προτέρων νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, η οποία χαρακτηρίζεται από το Μαξίμου ως «το χειρότερο σενάριο».

- ένα συγκεκριμένο πλάνο για την ελάφρυνση του χρέους. Για αυτό το θέμα από το Μαξίμου παραπέμπουν στις δηλώσεις Γιούνκερ αλλά και του Έκτακτου Μηχανισμού Σταθερότητας, όπου τονίστηκε - σε αντίθεση με τον Σόιμπλε- πως η εξετάζονται τρόποι ελάφρυνσης του χρέους.

Πού «κλείδωσε» η συμφωνία

Στο ασφαλιστικό υπάρχει μία μικρή διαφορά για την ποσοτικοποίηση μέτρων ύψους 70 εκατ. ευρώ

Αμφότερες πλευρές έχουν γεφυρώσει τις διαφορές που υπήρχαν στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται «σημαντικό» και εκτιμάται ότι μπορεί να «πουληθεί».

Όσον αφορά στο τελευταίο αγκάθι του αφορολόγητου, υπενθυμίζεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή να μην μειωθεί κάτω από τα 9.090 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ζητά να περιοριστεί στις 8.182 ευρώ. Οι ευρωπαίοι πρότειναν συμβιβαστική πρόταση για την μείωσή του σταδιακά σε μια τριετία αλλά η κυβέρνηση απορρίπτει αυτή τη συμβιβαστική πρόταση.

Στο Άμστερνταμ για έκτακτο Eurogroup την Μ. Πέμπτη

Οι επικεφαλής των δανειστών μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη αναχωρούν για το Άμστερνταμ όπου θα διεξαχθεί την Παρασκευή το προγραμματισμένο Eurogroup, ενώ σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι διαπραγματεύσεις για τις τελευταίες λεπτομέρειες συνεχίζονται.

Νωρίτερα το πρωί ο κ. Τσακαλώτος με τον κ. Κατρούγκαλο είχαν περάσει από το Μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στόχος της Αθήνας είναι να εξασφαλίσει μια δήλωση προόδου και το «κλείδωμα» ενός έκτακτου Eurogroup, πιθανότατα την Μεγάλη Πέμπτη, προκειμένου να υπάρξει η τελική συμφωνία «πακέτο».

newsbeast