LIVE από τις Βρυξέλλες: Δεκτή η πρόταση Τσίπρα ως βάση για συζήτηση!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην εξαμερή ο πρωθυπουργός παρουσίασε την ελληνική πρόταση και έγινε αποδεκτή από τους παριστάμενους ως...
βάση για συζήτηση

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στην εξαμερή τις ελληνικές προτάσεις και αυτές θεωρήθηκαν ως βάση για συζήτηση. Απο εδώ και πέρα συνεδριάζει το Eurogroup και μαζί με τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες θα φανεί αν υπάρχει περιθώριο για αισιοδοξία.

Στις Βρυξέλλες παίζεται ίσως και το τελευταίο επεισόδιο του ελληνικού ζητήματος με την κυβέρνηση να προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές προκειμένου να μην μπει η χώρα σε αχαρτογράφητα νερά και να διώξει τον εφιάλτη της χρεοκοπίας.

Ηδη ο μαραθώνιος των συναντήσεων και των διαβουλεύσεων έχει ξεκινήσει με τον επικεφαλής της Κομισιόν να δέχεται στο γραφείο του τον Ελληνα πρωθυπουργό. Αμέσως μετά το τετ α τετ που θα έχει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα θα ακολουθήσει 5μερής συνάντηση.

Σύμφωνα με το Iefimerida ο πρωθυπουργός πριν την έναρξη του τετ α τετ με τον κ. Γιούνκερ σε σύντομη δήλωσή τους σε δημοσιογράφους είπε τα εξής:

«Είναι ώρα για ουσιαστική λύση, οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Στόχος μας να αφήσουμε πίσω υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να αποφύγουμε υπερβολικές αυξήσεις σε ηλεκτρισμό, να προωθήσουμε αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από δίκαιη διανομή βαρών και πάταξη φοροδιαφυγής. Αυτά είναι τα κλειδιά για τη συμφωνία».

«Να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και να προωθήσουμε τις αναγκάιες και δίκαιες μεταρρυθμίσεις για να αναδιανομή των βαρών και την πάταξη της φοροδιαφυγής» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και δήλωση στα αγγλικά με διαφορετικό περιεχόμενο αρκούμενος να πει ότι «είναι ώρα για αναβίωση των συζητήσεων για επιστροφή στην ανάπτυξη εντός της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά«δεν είμαστε ακόμα εκεί» προσθέτοντας ότι είναι αβέβαιος για το αν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα με την Ελλάδα.

Αλλη δήλωση στα ελληνικά, άλλη στα αγγλικά

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στα ελληνικά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδειξε κάπως ανήσυχος για όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου ανέφερε πως «Δεν ξέρω αν θα υπάρξει τελική συμφωνία σήμερα».

Ο Τσίπρας χαμογέλασε και απάντησε στον Γιούνκερ «Μην ανησυχείτε. Οσα δήλωσα είναι αυτά που εκφράζουν τις θέσεις σας για την επίλυση κρίσης». Σ'εκείνο το σημείο ο Γιούνκερ χαμογέλασε και έδωσε ένα φιλικό «χαστουκάκι» στον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως συνηθίζει.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες
10:45 (ώρα Βρυξελλών) Συνάντηση με πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ
11:00 (ώρα Βρυξελλών) Συνάντηση που διοργανώνει ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ και συμμετέχουν οι:

- Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια ΔΝΤ
- Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος στην πορεία θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
- Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup
18:30 (ώρα Βρυξελλών) Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τούσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
19:00 (ώρα Βρυξελλών) Άτυπη συνάντηση ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης [Eurozone Summit] με θέμα την Ελλάδα.