Συμβιβαστική πρόταση από τον Ντάισελμπλουμ αναμένει σήμερα η κυβέρνηση

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το Σάββατο αμέσως μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Αγία Πετρούπολη αναμένεται να γίνει η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ . Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν πρόκειται να καταθέσει νέα πρόταση στο τραπέζι των συνομιλιών παρά μόνο να ακούσει κάποιες αντιπροτάσεις με ισοδύναμα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα αποσυρθεί το θέμα της περικοπής του ΕΚΑΣ ενώ αντίθετα δεν αποκλείεται να συμφωνηθεί η περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα αναμένεται να βγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ο υψηλός ΦΠΑ για την ενέργεια. Κάπως έτσι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι ότι μπορεί να επέλθει μια συμφωνία η οποία θα καταγραφεί το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να προλάβει να περάσει από κάποια κοινοβούλια ή αρμόδιες επιτροπές .

Ευρωπαϊκές πηγές πάντως δεν απέκλειαν και στο σημερινό Eurogroup να κατατεθεί μια νέα συμβιβαστική πρόταση από τον Γέρουν Νταινσεμπλουμ ο οποίος αγωνίζεται να επανεκλεγεί στην θέση του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών.

Έτσι πηγές από τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι ο σκληρός Ολλανδός προκειμένου να στηρίξει τη υποψηφιότητα του –οι εκλογές γίνονται στο τέλος του μήνα- προτίθεται να φέρει μια συμβιβαστική πρόταση πάνω στο μοντέλο Γιουνκερ προκειμένου να βρεθεί έστω και μια προσωρινή λύση. Εάν η πρόταση του γίνει αποδεκτή τότε δεν αποκλείεται το ερχόμενο Σάββατο ή την Κυριακή να γίνει σύνοδος Κορυφής.

Απαραίτητη προϋπόθεση σε όλα αυτά τα σενάρια είναι να υπάρχει μέσα στην συμφωνία σαφής αναφορά για την απομείωση του χρέους. Πάντως η 30η Ιουνίου είναι ιδιαίτερα σημαντική ημερομηνία αφού εκτός από το τέλος του προγράμματος- της δανειακής σύμβασης- στην περίπτωση που δεν έχει βρεθεί λύση θα «χαθούν» 27 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι η προγραμματισμένη βοήθεια για την Ελλάδα.

Πηγή: parapolitika.gr