Συμφωνία πριν από τις 30 Ιουνίου “βλέπει” ο Βαρουφάκης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Υπέρ της ενιαίας συμφωνίας τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στον Νίκο Ευαγγελάτο. Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι υπάρχουν παράδοξα λίγο πριν την συμφωνία και παραδέχτηκε ότι «όταν υπάρχει ένα παράδοξο είναι και από τις δύο πλευρές, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν τις 30 Ιουνίου, αποκλείοντας ωστόσο το σενάριο των εκλογών, λέγοντας "δεν είναι απαραίτητο να οδηγηθούμε σε εκλογές".

Το μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια κοινή συνέντευξη Τύπου με Μέρκελ, Τσίπρα που θα δηλώνουν ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε.

Για τα σημεία της συμφωνίας τόνισε πως «Δεν υπάρχει πιθανότητα η ελληνική οικονομία να έχει έσοδα 1,8 δισεκατομμύρια μέσα από την αύξηση των φόρων», σημειώνοντας πως «νομίζω ούτε εκείνοι δεν το εννοούν σοβαρά, είναι μια κίνηση διαπραγματευτική».

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή ΦΠΑ στα νησιά, εν μέσω τουριστικής σεζόν, ενώ σχετικά με την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ, απέφυγε να απαντήσει και επικαλούμενος τον θεσμικό του ρόλο δήλωσε: «είμαι υποχρεωμένος ως υπουργός Οικονομικών να υπάρξει η εντολή αποπληρωμής».

Σχετικά με την χθεσινή του απουσία από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιούνκερ, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως δεν χρειάζεται να πηγαίνει παντού ο υπουργός Οικονομικών «Δεν είναι απαραίτητη η παρουσία μου σε τέτοιες συναντήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών συνομιλεί με άλλους υπουργούς Οικονομικών με βάσει το πρωτόκολλο».

Ιδιωτικοποιήσεις

«Οι δανειστές δεν θέλουν να αλλάξει το μνημόνιο. Κρατάνε την ίδια θέση. Εμείς δεν συμφωνούμε. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε το ξεπούλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά για τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Η άποψή μου π.χ. για την ΔΕΗ είναι κάθετα αρνητική, αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική».

Παναρίτη

Για την εξέλιξη στο θέμα Παναρίτη ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Η πρόταση ήταν του κ. Σταθάκη, είχαμε μια ανοιχτή διαδικασία για τον διορισμό της κ. Παναρίτη. Είχαμε συμφωνήσει ότι η κ. Παναρίτη ήταν κατάλληλη για την διοικητική αυτή θέση. Ο πρωθυπουργός στήριξε την απόφαση αυτή, αλλά η ίδια εκτίμησε ότι μετά από τις αντιδράσεις που υπήρξαν ότι ήταν καλό να αποχωρήσει. Για μένα αυτό ήταν μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Η ίδια δεν ήθελε πάντως να αναλάβει αυτή τη θέση και πραγματικά προσπαθήσαμε να την πείσουμε γι’ αυτό».

Πηγή: parapolitika.gr